Actualitate

Teraplast Bistriţa anunţă creşteri ale tuturor indicatorilor financiari în primele 9 luni din an

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România și unul dintre principalii producători de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor, a obținut în primele nouă luni din 2016 creșteri ale tuturor indicatorilor financiari, chiar dacă segmentul de infrastructură nu a avut o contribuție importantă la această evoluție în principal în trimestrul III, anunţă compania printr-un comunicat.

Grupul Teraplast include compania Teraplast, subsidiara Plastsistem, subsidiara Teraglass (începând cu aprilie 2015, anterior activitatea Teraglass fiind organizată că o linie de business a companiei Teraplast), subsidiara Teraplast Moldova, subsidiara Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016) și Politub (entitate controlată în comun).

Alexandru Stănean, director general Teraplast: “Evoluţia din perioada ianuarie-septembrie 2016 ar fi putut să fie cu mult mai bună dacă segmentul de infrastructură nu ar fi intrat în blocaj începând cu luna iulie. Blocajul din infrastructura ne-a determinat să revizuim în sens negativ estimările referitoare la anul curent. Deși proiectele de apă și canalizare dispun de finanțări de peste 6 mld. de euro, nici după doi ani de la startul noului exercițiu bugetar (2014-2020) nu au fost deschise apelurile de proiect pentru POIM (Programul Operațional pentru Infrastructura Mare). Cu toate acestea în primele nouă luni ale anului am reușit să găsim soluții astfel încât să fim peste rezultatele din aceeași perioadă a anului trecut. În perioadă următoare sectorul construcțiilor va intră treptat în extrasezon, însă vom profita de această perioadă pentru a implementa proiecte de eficientizare operațională, astfel încât să încheiem anul pe un trend pozitiv al indicatorilor financiari și să fim pregătiți pentru 2017”.

Grupul Teraplast a realizat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri consolidată de 310,9 mil. lei în creștere cu 9,96% față de aceeași perioadă din 2015, evoluție susținută de contextul favorabil al pieței interne, în prima parte a anului, și de creșterea livrărilor pe piață externă.

În primele nouă luni din 2016 exporturile Grupului Teraplast au crescut cu aproximativ 28% față de perioada similară din 2015. Grupul Teraplast exportă în Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Italia, Bulgaria, Serbia sau Belgia.

Grupul Teraplast activează pe piețele de instalații și amenajări, profile tâmplărie, panouri sandwich și structuri metalice zincate, tâmplărie termoizolantă și granule PVC și deține poziții de top pe o mare parte din aceste piețe.

Compania-mamă Teraplast este lider de piață pe segmentele de canalizări exterioare, granule și lambriuri, și este al doilea jucător de pe piața de canalizări interioare. Subsidiara Plastsistem este între primii trei jucători de pe piață de panouri sandwich și, începând de anul trecut, este liderul pieței de structuri metalice zincate.

În perioada analizată, profitul net al Grupului Teraplast s-a cifrat la 30,33 milioane lei, în creștere cu 36,57% față de valoarea obținută în primele nouă luni din 2015. Evoluția profitului net la nivel consolidat a fost susținută în principal de îmbunătățirea semnificativă a performanței operaționale, Grupul Teraplast realizând în perioada ianuarie-septembrie 2016 un profit din exploatare în valoare de 36,34 milioane de lei, față de 24,46 milioane lei în perioada similară din 2015. În primele nouă luni ale anului, că urmare a volumelor în creștere, gradul de ocupare a capacităților de producție a fost mult mai eficient decât în perioada similară a anului trecut.

EBITDA la nivel de Grup Teraplast a fost de asemenea în creștere, acest indicator cifrându-se la peste 47,26 milioane lei, în creștere cu aproximativ 17% față de perioadă similară din 2015.

În primele nouă luni din 2016 disponibilul din conturi a ajuns la 8,69 milioane lei, față de 5,24 milioane lei în perioada similară din 2015, iar împrumuturile purtătoare de dobânzi s-au redus cu peste 37% față de 2015. Creanțele Grupului Teraplast au crescut cu doar 5,86% în perioada ianuarie-septembrie 2016, în pofida evoluției cifrei de afaceri, pe fondul reducerii termenului mediu de încasare de la clienți.

În ceea ce privește stocurile, creșterea lor cu peste 24% în această perioadă a fost generată de politica de protecție față de fluctuațiile prețurilor materiilor prime, strategie care, sprijinită și de creșterea vânzărilor, a contribuit la eficientă operațională înregistrată în perioadă ianuarie-septembrie 2016.

Investiții în perioada ianuarie-septembrie 2016

Grupul Teraplast a realizat în perioada ianuarie-septembrie 2016 investiții totale în valoare de peste 9,44 milioane lei. Grupul și-a propus pentru 2016 un buget de investiții de 22,95 mil. lei (5,1 mil euro). Aceste investiții sunt structurate în 5 categorii: echipamente, IT, SDV-uri, construcții și auto.

Evenimente semnificative în perioada ianuarie-septembrie 2016

# În ianuarie Consiliul de Administrație a desemnat societatea de servicii financiare BT Securities să reprezinte interesele Teraplast S.A. în procesul de răscumpărare de pe piața de capital a unui număr de maxim 2.000.000 acțiuni proprii. Adunarea Generală a Acționarilor Teraplast a aprobat, în ședința din 7 decembrie 2015, răscumpărarea de către societate a propriilor acțiuni.

# Consiliul de Administrație a aprobat în februarie un program de tip „stock option plan” prin care unui număr de angajați ai Grupului Teraplast li se vor distribui acțiuni ale emitentului Teraplast SĂ (simbol TRP), ce urmează a fi răscumpărate în cadrul procesului de răscumpărare aprobat prin AGEA nr. 1/07.12.2015. Acțiunile ce fac obiectul acestui „stock option plan” se vor acorda beneficiarilor cu titlu gratuit. Perioada minima după care beneficiarii „stock option plan” pot să-și exercite opțiunea de a primi acțiuni gratuite nu poate fi mai mică de 1 (un) an de zile.

# Consiliul de Administrație a aprobat în februarie demararea a procesului de răscumpărare de către societate a propriilor acțiuni cu respectarea și în condițiile aprobate prin Hotărârea AGEA Nr. 1 din 7 decembrie 2015.

# Depozitarul Central a înregistrat, în februarie în registrul acționarilor societății majorarea de capital social cu sumă de 8.874.589 lei, prin emisiunea a 88.745.890 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acțiune. În urmă majorării, capitalul social al Teraplast SĂ are valoarea de 37.762.177 lei, fiind împărțit în 377.621.770 acțiuni, cu valoarea nominală de 0,10 lei fiecare. Majorarea capitalului social s-a realizat în contul tuturor acționarilor înregistrați în registrul acționarilor societății la data de 29 ianuarie 2016, cărora li s-au alocat gratuit un număr de 30,72111455 acțiuni noi la 100 acțiuni deținute.

# Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat în aprilie majorarea capitalului social cu sumă de 18.881.089 lei, prin emisiunea a 188.810.890 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acțiune. Majorarea capitalului social se va realiza prin încorporarea rezervelor în sumă de 18.881.089,00 lei, constituite din profitul net al anului 2015 și emisiunea a 188.810.890 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acțiune. Acțiunile nou emise nu vor modifică procentele de deținere ale acționarilor și se vor distribui gratuit tuturor acționarilor societății înscriși în Registrul Acționarilor la data de înregistrare 24 iunie 2016. Majorarea de capital se  realizează pentru susținerea activității curente a societății. Fiecărui acționar înregistrat în Registrul Acționarilor la data de înregistrare i se vor aloca un număr de 50 acțiuni noi la fiecare 100 acțiuni deținute.

# Adunarea Generală a Acționarilor a decis de asemenea în aprilie acordarea de dividende în valoare totală de 7.930.057 lei, dividendul brut/acțiune propus fiind de 0,021 lei;

# La finalul lunii mai s-a încheiat transferul activităților logistice ale Grupului Teraplast pe compania Teraplast Logistic, nouă companie preluând toate activitățile aferente segmentului de logistică (depozitare și transport). Acționarii Teraplast Logistic sunt Teraplast cu 99% din capital și subsidiara Plastsistem. Externalizarea activităților de logistică se face în contextul în care Grupul Teraplast își propune să se concentreze pe activitățile de core business, iar cele conexe să se deruleze prin entități separate.

# În iunie Teraplast a demarat plata dividendelor din profitul aferent anului 2015, agentul de plată fiind Banca Transilvania.

# În iulie Depozitarul Central a operat în registrul acționarilor societății majorarea de capital social cu suma de 18.881.089 lei, prin emisiunea a 188.810.890 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acțiune. În urmă majorării, capitalul social al Teraplast SA are valoarea de 56.643.266 lei, fiind împărțit în 566.432.660 acțiuni, cu valoarea nominală de 0,10 lei fiecare. Majorarea capitalului social s-a realizat în contul tuturor acționarilor înregistrați în registrul acționarilor societății la data de 24 iunie 2016, cărora li s-au alocat gratuit un număr de 50 de acțiuni noi la 100 acțiuni deținute.

# În iulie Adunarea Generală a Acționarilor a ales compania KPMG Audit, că auditor financiar al Teraplast și firmă General Consulting MGI că auditor intern.

# În august Teraplast a depus un proiect de investiții în valoare de 65,63 mil lei în vederea obținerii unui ajutor de stat, conform Hotărârii de Guvern nr. 807/2014. Proiectul nu a fost ales pentru finanțare.

# În septembrie Consiliul de Administrație a decis înființarea de către Teraplast, în calitate de asociat unic, a unei societăți cu răspundere limitată în Ungaria.

Evenimente ulterioare:

# Adunarea Generală a Acționarilor a ales în octombrie membrii Consiliului de Administrație, structura decisă de AGA fiind următoarea: Dorel Goia, Magda-Eugenia Palfi-Tirău, Teofil-Ovidiu Mureșan, Răzvan Ștefan Lefter și Petru-Raul Ciurtin.

# În octombrie Consiliul de Administrație l-a ales pe domnul Dorel Goia în funcția de Președinte și a luat act de demisia domnului Teofil-Ovidiu Mureșan din funcția de Administrator. În contextul demisiei domnului Mureșan, Consiliul de Administrație al Teraplast a hotărât numirea domnului Mircea Hotoleanu în funcția de Administrator provizoriu, începând cu data de 27 octombrie 2016 și până la întrunirea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor.

# Compania Teraplast a finalizat în octombrie procesul de răscumpărare a acțiunilor proprii, derulat în condițiile aprobate prin Hotărârea AGEA Nr. 1 din data de 7 decembrie 2015.

2 comentarii

  • Bravo si la mai mare.nu degeaba am investit acolo o ,,caruta,,de bani. Am incredere.inca odata ……bravo. Si inca ceva:aveti grija la ala domnulde la Albalact.

  • Salarii mici Domnilor de la Teraplast!!! Nu va mai laudati atata. Stirile astea ca la carte – copy paste- ….sincer sunt fortate. Arata bine scris, dar in realitate nu e deloc asa…………….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS