Sănătate

Testări Babeș-Papanicolau și HPV

La Centrul Medical de Promovare a Sănătății Bistrița se fac astăzi testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV, iar în 30 august la Cabinetul medical din comuna Nușeni, anunță Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Femeile cu vârste între 24 și 64 de ani se pot testa gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin sâmbătă, 26 august a.c. între orele 10.00 și 13.00 la sediul SVSU Bistrița de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 15.

Femeile cu vârste între 24 și 29 de ani beneficiază de testul Babeș-Papanicolau, iar cele între 30 și 64 de ani de testul HPV.

Testarea este gratuită întrucât se face printr-un proiect finanțat cu bani europeni. Altfel un test HPV costă în medie 500 de lei.

Cancerul de col uterin ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân, cel pulmonar și cel colorectal.

Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România care se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, de 4 ori mai mare decât media UE.

Circa 4.350 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și peste 1.900 dintre ele pierd lupta cu această boală care poate fi prevenită prin screening-ul.

La testare, femeile trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate.

Testări gratuite se vor face și la Nușeni, în 30 august, între orele 15.00 și 18.00 la cabinetul medical.

2 comentarii

  • Nu înțeleg, de ce, unii cititori oferă minusuri, în astfel de situații….. Domnul Levente, pur și simplu, a dorit sa accentueze importanta acestor proceduri medicale preventive și pentru depistare! Se bucura la fel de mult ca și mine, pentru organizarea acestor activități foarte utile! Dr MNPop

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.