Actualitate

Top zece licee preferate de elevii de clasa a VIII-a din judeţ. Ce profile ar alege generaţia actuală

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) a întocmit un top zece al liceelor din judeţ în care ar dori să înveţe elevii de clasa a VIII-a. Primele locuri sunt ocupate de licee din Bistriţa şi Năsăud. În urma chestionarelor aplicate, reiese că elevii sunt influenţaţi în deciziile lor de notele obţinute şi de familii. Şcoala îi ajută prea puţin pe copii să-şi contureze o viziune.

CJRAE a făcut un sondaj în rândurile copiilor de clasa a VIII-a din judeţul Bistriţa-Năsăud la cererea Inspectoratului Şcolar Judeţean care vrea să ştie ce anume îşi doreşte generaţia actuală, încotro se va îndrepta şi care care sunt opţiunile ei. Rezultatele au fost prezentate directorilor de licee din judeţ în cadrul primei întruniri din acest an cu inspectorul general Camelia Tabără şi inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan.

Astfel, au fost chestionaţi 2735 de elevi, adică 84,39% dintre elevii claselor a VIII-a din tot judeţul, respectiv 1056 de elevi din mediul urban şi 1679 de elevi din mediul rural.

Elevii au răspuns în procent de 93% că vor să urmeze un liceu, inclusiv militar. Nu au luat o hotărâre 4,97% dintre elevi. Un procent de 1,43% din totalul elevilor vor să se angajeze, ei nemaidorind să continue şcoala, iar 0,59% dintre elevi au ales “altceva”, aici intrând şi o eventuală plecare în străinătate.

CJRAE i-a întrebat pe copii şi ce sau cine i-a determinat să aibă aceste opţiuni. Cei mai mulţi, 28%, au luat decizia legată de viitorul lor pe baza rezultatelor pe care le-au obţinut în gimnaziu. Alţi 23% au ţinut cont şi de aptitudinile personale, iar 18% au ascultat ce le-a spus familia. Doar 10% dintre copii au cerut sfatul dirigintelui şi al profesorilor şcolii şi 2% au bătut la uşa consilierului şcolar pentru o părere. Decizia legată de viitorul lor a mai fost influenţată, într-o oarecare măsură de apropierea de casă a şcolii şi de prestigiul acesteia.

Întrebaţi cum cred că îi poate sprijini şcoala în luarea unei decizii bune legată de viitorul lor după clasa a VIII-a, majoritatea elevilor, 40%, au răspuns că îşi doresc să afle mai multe informaţii despre licee, iar 24% au considerat că sunt foarte importante orele de pregătire suplimentară. Alţi 20% au cerut şcolilor să organizeze cât mai multe activităţi care să îi ajute să-şi descopere aptitudinile.

În urma acestor opţiuni ale elevilor, CJRAE a putut întocmi un top al liceelor din judeţ. Acesta este dominat de şcolile din Bistriţa. Pe locul întâi se situează Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa, preferat de 27,68% dintre elevii de clasa a VIII-a, pe locul al doilea Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” cu 27,09%, iar pe locul al treilea se află Colegiul Naţional “George Coşbuc” cu 8,95%. Pe locul al patrulea se situează Colegiul Tehnic InfoEl Bistriţa, pe locul cinci Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, pe şase Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean, iar pe locul şapte Liceul “Solomon Haliţă” Sîngeorz-Băi. Locul opt revine Liceului Teoretic Sanitar Bistriţa, locul nouă e ocupat de Colegiul Economic Năsăud, iar locul zece de Liceul Teoretic “Radu Petrescu” Prundu Bârgăului.

Potrivit specialiştilor CJRAE, Colegiul Tehnic “Grigore Moisil” şi Liceul de Arte “Corneliu Baba” Bistriţa au pierdut mult teren.    

Conform sursei citate, elevii au optat în proporţie de peste 51% pentru filiera teoretică, pentru cea vocaţională 14,08%, iar pentru cea tehnologică restul. Potrivit studiului, cel mai îndrăgit profil este de ştiinţe ale naturii – 14,24%, urmat de cel mecanic cu 13,64%, iar pe locul trei este profilul economic cu 12,01%. Urmează, în ordine, fililogie, matematică-informatică, ştiinţe sociale, sportiv, turism şi alimentaţie, electronică şi automatizări, respectiv pedagogic.

top licee 3 top licee 4 top licee 2 top licee 1

1 comentariu

  • Care teren pierdut pentru ,,Corneliu Baba”? Acolo merg doar elevi care sunt talentati la desen. Cata vreme liceul isi permite sa respinga elevii care vin peste numarul de locuri alocate,inseamna ca este solicitat. CJRAE sa nu amestece filiera vocationala cu cea teoretica.Nu e logic sa faci asemenea comparatii. Cate locuri exista in licee la filiera teoretica si cate la cea vocationala? Domnilor specialisti,putina probitate profesionala,va rugam !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS