Sarmale cu păsat, plăcintă cu cârnaţi, pâine de casă cu mălai, pancove, cozonaci, prăjituri şi multe alte bunătăţi au fost pregătite de elevii Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa şi de partenerii lor de la şcolile din Budacu de Sus, Şieu şi Livezile la cea de-a XI-a ediţie a concursului „Tradiţional românesc în Europa multiculturală”.
În faţa unui public numeros – din care nu au lipsit prefectul Ioan Ţintean, primarul Ovidiu Creţu, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, şefi de instituţii ale statului – Ani Bob (AJPIS), Otilia Râpan (AJOFM), Nuţu Tabără (Direcţia Agricolă), Marius Armean (ARR), inspectori şcolari, părinţi, profesori şi elevi – participanţii au prezentat şi obiceiuri de Crăciun cum ar fi colindatul, turca şi ursul.
În deschiderea evenimentului, directorul Liceului Tehnologic Agricol, Mariana Vlad, le-a mulţumit celor care s-au implicat în organizare, dar şi oaspeţilor, iar prefectul Ioan Ţintean a felicitat-o pentru direcţia bună spre care a îndreptat şcoala în ultimii ani.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus că evenimentul ajuns la ediţia a XI-a arată faptul că Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa „şi-a asumat drept responsabilitate promovarea produselor tradiţionale bistriţene”.
„Ţinta pe care trebuie să o fixaţi şi dumneavoastră, şi noi este aceea să promovăm nişte produse locale. Dacă discutăm de sarmale, ele sunt şi în Moldova, şi în Craiova. Pâinea de casă se face peste tot. Trebuie să ne gândim la nişte lucruri care ne aparţin numai nouă şi pe care să le promovăm. Un fel de mâncare ar fi sarmalele cu păsat care nu se fac, din câte ştiu eu, în altă parte şi le putem lansa ca un produs de Bistriţa-Năsăud. Trebuie să avem specificul nostru, iar străinii care vin să ne viziteze să ştie că aici pot mânca sarmale cu păsat, bea o ţuică de Bârgău, un vin de Lechinţa. Noi ne vom implica alături de dumneavoastră să promovăm acele produse”, a spus primarul Ovidiu Creţu, care i-a felicitat pe elevii şi profesorii care s-au implicat în organizarea unui eveniment.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Evenimentul „Tradiţional românesc în Europa multiculturală” a fost găzduit de sala de sport a Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa şi a fost organizat în parteneriat cu Primăria Bistriţa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Ca şi în anii trecuţi, au fost promovate produse culinare şi obiceiuri de iarnă, pregătite de elevi ai Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa, de la Budacu de Sus, Şieu şi Livezile. Un juriu a stabilit câştigătorii.
cum se asorteaza mirosul de branza si cel de vestiar?
Ha ha ce mai comentariu esti penibil taranoiule sau esti o fraiera care suferi!!!!Felicitari tuturor!