Sănătate

Trei sute de copii și adolescenți din județ suferă de obezitate

Peste 20 de preșcolari și circa 250 de elevi de ciclu primar, gimnazial și liceal suferă de obezitate, potrivit cabinetelor medicale școlare din județ care fac măsurători somatometrice pe care le raportează Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

În cele 13 cabinete medicale școlare se fac periodic măsurători somatometrice (înălțime și greutate), iar cu ocazia acestora au fost raportate 21 de cazuri de obezitate la preșcolari și 246 la elevi de ciclu primar, gimnazial și liceal.

Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. Incidența obezității la copii, în România a fost în ușoară creștere până în anul 2020 când a avut valoarea de 165.94%000 locuitori, apoi a crescut semnificativ până la 196.14%000 de locuitori în anul 2021, respectiv 173.02%000 de locuitori, în anul 2022.

Studiul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020 după protocolul COSI (European Chilhood Obesity Surveillance Initiative) arată că 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate.

 Cum se pot reduce excesul de greutate și obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile netransmisibile asociate acestora, pot fi prevenite în mare măsură. Mediile și comunitățile de susținere sunt fundamentale în modelarea alegerilor oamenilor, facând din alegerea unei alimentații sănătoase și a practicării activității fizice regulate o opțiune accesibilă și disponibilă prevenind supraponderalitatea și obezitatea.

  La nivel individual, recomandările sunt de:

  • limitare a aportului de energie din grăsimi și zaharuri totale;
  • creștere a consumului de fructe si legume, precum și de leguminoase, cereale integrale și nuci;
  • practicarea regulată de activități fizice de intensitate moderată (cel puțin 60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute repartizate pe săptămână pentru adulți).
Etichete

3 comentarii

  • Pai dacă preocuparea conducătorilor este sa fie aleși sub orice forma nu sănătatea publica…
    Boala asta poate fi prevenita, cum?? Pai în primul rand fără utraprocesate la raft, fără fast-food și cu o dieta echilibrata, toate promovate prin legii. Taxe pe utraprocesate subventi pentru hrana bio, taxa pe fast-food, și informare publica corecta…pus sportul ca activitate cotidiana, promovarea mersului pe jos, a mișcării de orice fel…. dar cu cine ???

    9
    8
    • Se promovează să fi pieton oare? Trotuarele încă sunt folosite pt parcări in unele locuri din oraș. Trecerile de pietoni sunt la 10 m de intersecție in cel mai bun caz. Trotuarele pot să fie uneori ocupate de piste de biciclete sau de terasele unor localuri sau magazine….etc.

      13
      1
    • @ Ion, Tocmai pistele de biciclete ajută la slăbit şi la o viață sănătoasă. Întradevăr locul pistelor de biciclete este peste linie unde sunt foarte bune şi utile nu pe străzile înguste şi nasoale din Centru unde distrug trotuarul şi enervează pe absolut toată lumea pe pietoni, biciclişti fiindcă sunt înguste inpracticabile şi pe şoferi că au îngustat străzile.

      14
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS