
Un depozit de legume și fructe din Bistrița oferă donații săptămânale și facilitează contacte cu noi donatori pentru Băncile pentru Alimente din Cluj, Brașov și Roman.
Informația apare într-un comunicat al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj dat publicității cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Risipei Alimentare care se celebrează în data de 29 septembrie.
Banca Regională pentru Alimente Cluj transmite că își datorează impactul colaborărilor cu zeci de parteneri care pun umărul la proiecte care, împreună, reduc risipa alimentară.
Astfel, o asociație donat 9.000 euro pentru achiziționarea noii dubițe, iar un depozit de legume și fructe din Bistrița oferă donații săptămânale și facilitează contacte cu noi donatori pentru Băncile pentru Alimente din Cluj, Brașov și Roman.
În România: peste 6.000 de tone de alimente ajung zilnic la gunoi, echivalentul a peste 2,2 milioane tone anual (129 kg de persoană). Global: aproape 20% din producția alimentară este irosită, generând pierderi economice de 1 trilion de dolari și contribuind cu 10% la emisiile globale de gaze cu efect de seră. În UE: 43 de milioane de oameni nu își permit zilnic mese adecvate.
3 lucruri pe care le pot face oamenii acasă pentru a reduce risipa alimentară
- #1 Organizează frigiderul în funcție de prioritatea de consum: alimentele care expiră mai repede să fie puse mai în față
- #2 Transformă resturile în ingrediente noi: pâinea uscată pentru pesmet, smoothies sau supă cremă din legume și fructe mai zbârcite
- #3 Stabilește o zi în care folosești toate resturile rămase din săptămână pentru a pregăti o masă completă.
Ateliere de educație anti-risipă în școli
În anul școlar 2025–2026, Banca Regională pentru Alimente Cluj continuă să desfășoare ateliere de conștientizare a risipei alimentare în școli, universități și alte instituții.
Până acum, în perioada 2022–2025, au fost organizate 65 de ateliere, cu participarea a mai mult de 2.300 de elevi și studenți. Anul acesta, 24 de ateliere au implicat 817 elevi și studenți, în cadrul Săptămânii Verzi și Școala Altfel.
”Știm că aproape o treime din alimentele cumpărate ajung să fie risipă, iar cea mai mare parte din risipa totală se întâmplă chiar în casele noastre. De aceea, credem că este esențial să pornim educația despre respectul față de hrană încă din școală. Copiii de astăzi, dacă învață să aprecieze resursele, vor deveni adulții responsabili de mâine”, a declarat Andreea Bobiș, președintele Băncii pentru Alimente Cluj, potrivit comunicatului citat.
Foto cu caracter ilustrativ










👍🏻.