Timp de gândire

Un oraș nesigur și o tăcere aproape sinistră

Ministrul sârb al educaţiei, Branko Ruzic, a demisionat duminică după masacrul comis în cursul săptămânii într-o şcoală primară în care opt elevi şi un agent de pază au fost ucişi.

”În calitate de persoană responsabilă şi bine crescută, în calitate de profesionist în îndeplinirea tuturor atribuţiilor publice până în prezent şi în calitate de părinte şi cetăţean al Serbiei, am luat decizia raţională de a demisiona”, a scris el în documentul înaintat premierului.

Pe scurt, gestul său se poate cataloga drept ”demisie de onoare”. Aceasta fiindcă este evident că nu e vina ministrului Educației că un elev a avut o astfel de reacție anormală și nici nu avea cum să prevină ceea ce s-a întâmplat. Pur și simplu, în unele cazuri unii o iau razna și se manifestă ca un vânt care se pornește dintr-o dată și se transformă în uragan.

La noi, în orașul care se laudă că e sigur, care se zbate totodată să devină academic, doi studenți au fost umiliți într-un parc public din oraș, iar unul bătut bine. Un alt elev a fost împușcat în frunte cu un pistol airsoft, în timp ce se afla pe unul din puținele bulevarde, nu pe vreo stradă lăturalnică.

Am văzut cu toții imaginile, am ascultat urletele, ne-am indignat, ne-am enervat, am așteptat să vină ziua de luni și să vedem cum autoritățile se trezesc din amorțeala de week-end și reacționează, fac ceva. Însă NIMIC! E o tăcere aproape sinistră pe marginea acestui subiect care îngrijorează întreaga comunitate.

Nu doar părinții se tem pentru copiii lor care mai ies seara în oraș, ci majoritatea se teme pentru propria viață și propria sănătate. Întrebarea: Mai suntem în siguranță seara prin oraș? e pe buzele tuturor, într-un fel sau altul, însă nu ne răspunde nimeni la această întrebare nerostită.

Vedem la fiecare sărbătoare bisericile înconjurate de jandarmi și polițiști care păzesc apa sfințită sau ramurile de salcie, ne minunăm la Ziua Națională de lungul șir de mașini de Poliție, Jandarmerie, SRI dotate cu tehnică de ultimă oră, cu aparatură ultra modernă, aflăm că se fac angajări peste angajări din toate sursele, interne, externe, dar nu știm dacă mai ajungem sănătoși acasă dacă ieșim seara pe străzile din oraș.

Și nu ne spune nimeni dacă aceasta a fost o întâmplare nefericită sau e doar începutul unor întâmplări nefericite. Nimeni nu ne pune în gardă cu ceea ce ar putea urma răspunzându-ne la câteva întrebări simple:

 • Controlați ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri sociale din Bistrița și Viișoara, adevărate pepiniere de infractori?
 • Luați vreo măsură rapidă și fermă când sunteți solicitați să interveniți să aplanați scandaluri, să opriți tortura animalelor, să evacuați personajele turbulente din case pe care le-au primit gratuit din partea statului?
 • Le sistați banii de la stat și ajutoarele tuturor celor care creează probleme în comunitate, de orice fel ar fi ele?
 • Patrulați prin oraș cu adevărat noaptea observând strada, legitimând persoane turbulente și nu doar făcând ture cu mașina?

Știu că nu ne permitem un polițist la fiecare colț de stradă, că nu avem cum anticipa reacțiile unora care ies din sfera normalității, că nu avem suficienți bani ca să împânzim orașul cu camere de luat vederi, dar spuneți-ne ceva, măcar ceva. Ce veți face ca să nu ne mai fie teamă să ieșim seara din case? Cum veți proceda ca să țineți oarecum sub control lucrurile?

Nu-mi cereți soluții fiindcă nu lucrez nici la Poliția Locală, nici la Poliția Municipală, la cea Județeană, la Jandarmerie și nici la SRI. Sunt un ziarist și, în același timp, om care își plătește taxele la stat la fel ca și părinții celor doi tineri schilodiți de huligani, la fel ca majoritatea oamenilor din acest oraș și din acest județ.

Treaba noastră nu este să vă dăm soluții, ci să ne plătim taxele la stat ca să vă finanțăm munca.

E treaba voastră să găsiți soluții fiindcă voi ați vrut să vă faceți polițiști, jandarmi, securiști. E obligația voastră să ne garantați că putem merge liniștiți seara prin oraș.

Altfel, faceți cumva și demisionați. Fiți ”persoane responsabile și bine crescute”, ”profesioniști în îndeplinirea tuturor atribuţiilor publice (…) părinți și cetățeni ai Bistriței”.

25 comentarii

  • ATOP este o structură inutilă, cu oameni plătiți să asculte citindu-se niște rapoarte. Nu a făcut și nici nu va face niciodată nimic.

   72
   2
  • Prefectu’ nu zice nimic? El coordonează aceste instituții. De ce tace ca porcu’ n păpușoi? El numa’ la mers la biserici e bun? Să-i pună la treabă pe toți…. că de aia e plătit! El în loc să-și vadă de instituțiile ce le are în coordonare: Poliție, Jandarmi, SRI…, dă premii la concursuri și merge pe la chermeze.

   50
   2
 • Autobuzele nu sunt sigure,mai ales cele de Viisoara (sunt pline de t.i si aurolaci), strazile nu sunt sigure, oamenii sunt majoritatea indiferenti daca li se intampla altora ceva.
  Astora de prin birouri li s-au lipit scaunele de fund..
  Cam asta e situatia, momentan.
  Bistrita=Jungla

  80
 • Institutiile statului vor ajunge sa fie aparate de legi date de inculti, excroci…etc ca orice intrebare pusa va fi ……ULTRAJ!!!
  Nu stiu daca vine estul peste noi sau noi il…imbratisam!!!

  41
  3
  • Am văzut destule comentarii în care se spunea că pe vremea împușcatului și a eminentei era mult mai bine și nu-și permitea nimeni așa ceva. Deci sunt destui care-și doresc „estul” în brațe!
   Cei despre care vorbesc, fie n-au trăit în vremea aia fie erau în conducere sau informatori ai „organelor”, altfel ar fi știut că:
   – miliția dădea la „ficat” și apoi făcea cercetare, iar dacă erau 2 martori nu o mai făceau!
   – mulți profesori mai mult trăgeau de perciuni decât își predau orele!
   – era bătaie peste tot: nicio nuntă nu se termina fără bătaie, „pufanii” la școală, în armată sau în echipe sportive erau „disciplinați” cu pumnul sau cu picioarele!
   – erau destule găști, multe mână în mână cu „partidu’ ” care-i disciplinau pe cei „neafiliați”!
   … pot să continui cu multe alte liniuțe, dar esența e clară iar violența era mult mai prezentă atunci, cum și azi violența e mult mai prezentă în est ca și în vest!

   22
   43
 • Din pacate , la noi , demisie de onoare „nu se exista”. Daca s-ar da bani pentru „dansa” poate ca alta ar fi situatia… Sunt de acord cu toate argumentele expuse.

  53
  3
 • „Patrulați prin oraș cu adevărat noaptea observând strada, legitimând persoane turbulente și nu doar făcând ture cu mașina?” Vai de mine, dar cum puteti afirma asa ceva??? (ironie).
  Pot sa va va spun cu certitudine ca dau ture, nu suntem lasati de izbeliste! Nu au iesit in presa undeva la sfarsitul lui ianurie sa raporteze cu mandrie ca : „Un bărbat și o femeie au fost surprinși de jandarmi weekendul acesta cu mai multe traverse din lemn într-un cărucior”. Cei doi se aflau în apropiere de Gara Bistrița Nord, iar traversele cu care au fost prinși erau lăsate de izbeliște de CFR, urmând cel mai probabil să ajungă la gunoi. Deși poate pare greu de crezut, bărbatul și femeia s-au ales cu dosar penal.
  In toata presa locala au iesit cu anuntul sa se mandreasca. Deci, sunt vigilenti sau nu sunt?

  42
  3
 • Ar fi util sa aflam numarul celor angajati in oras, sa se ocupe paza si protectia cetateanului.
  Si mai interesant ar fi sa aflam venitul lunar al acestor angajati ( nu salarul de incadrare) .
  Si sa nu utiam ca tot ei sunt viitori pensionari speciali.

  P.S. Situatia descrisa in articol, e un raspuns la intrebarea de ce nu avem turisti in Bistrita

  41
  7
 • Controale peste controale , in localitățile componente nu vine nimeni seara mai ales muzica , raliuri ei vin ziua fac o tura cu mașina și gata dar noaptea pe valea ghinzii , Ghinda nu-i nici un control avem sau nu sectorist mai demult era dar acum numai iau banii sa vina prin centrul localităților este mai cv ca la nunta muzica maxim și alte prostii , beți dar dacă zici cv te temi pt viața ta dar lasă ca vin îndată la votari cu coloana de mașini toți promit dar nu fac , multă supraveghere !!!

  27
  3
 • Daca va uitati la orasul asta cât e de distrus va mai mira ca unii se comporta ca în jungla?
  Zic si eu, peisajul face diferenta…unii si asa destul de limitati intelectual se simt ca-n troaca, adica fix în mediul lor natural si se comporta ca atare.
  Iar când strabati orasul de la un capat la altul si nu vezi picior de politist sau de jandarm (patrulând pe strada – nu cu curul în masina!) care sa inspire autoritate si respectarea regulilor de convietuire cum naiba sa pretinzi sa te simti în siguranta?

  40
  2
 • La cei aproape 90 de ani pe care-i am pot vorbi despre unele din cauzele care au dus la degenerarea climatului civic și la lipsa de respect (un eufemism exagerat la golăneala ce se întâmplă) în stradă.
  Din motive de ”democrație” și cu justificări de respectarea drepturile omului, copiind modele din democrațiile occidentale (ce țin de cetățeni a căror cultură și educație civilă nu este comparabilă cu a noastră – sau invers !), s-au adoptat reglementări – legi, etc. – extrem de laxe, cu prevederi vagi, întotdeauna interpretabile în favoarea ”infractorului” , nu a victimei.
  Infractorul a devenit eroul, ce trebuie protejat printr-un zid de drepturi, norme, reglementări, prescripții, grațieri și amnistii, până-n pânzele albe, în timp ce victima, săraca, rămâne și bătută și ….cu banii luați.
  Nu sunt nostalgic al anilor tinereții mele sub acest aspect, (he he he !), însă ”pe vremuri” în baza unor reglementări simple, scurte, la obiect gen. Decretul 153 nu mai știu din ce an, te lua dimineața de la bătaia din stradă și seara erai condamnat 6 luni la țuhaus.
  Că învățai sau nu minte, nu știu, dar făceai pârtie în jur, printre haidamaci, care se temeau că or păți și ei la fel.

  Acuma se aplică legea junglei, pe alese !
  Cine-a trăia a vedea că:
  ”rău s-aude, rău a fi, bine-a fi și noi n-om ști ! ”

  35
  5
  • Cand erati cam de o varsta cu baietii astia, pe teritoriul Romaniei s-au comis cele mai mari crime din istoria acestei tari. Pe vremea lui Petru Groza, Ana Pauker si Gheorghiu Dej intrau peste tine la 3 dimineata, te luau cu sau fara haine si erai direct trimis la munca silnica sau la inchisoare si asta doar pentru ca erai considerat burghez, din familie de preoti, suspect de uneltire impotriva socialismului si asa mai departe. Se estimeaza ca in perioada ’45-’89 au fost persecutati de securitate prin diverse forme peste 1 milion de romani. Nu va este rusine sa postati asemenea aberatii, sa acuzati „practicile care favorizeaza infractorul” importate din vest. Pai voi n-ati trecut granita bai debili mintali, bai ceausisti nebuni si explicati cum sta treaba in vest. Sistemul de acum de favorizare a infractorilor t.i, camatari, fii de politicieni este exact mostenirea voastra, a comunistilor, care prin coruptie ne-ati nenorocit poporul asta pentru inca vrei 200 de ani. Imi aduc aminte si acum perioada 1990-2010, pana sa intram in UE si sa ne civilizam. Daca stiai vreun militian sau vreun jandarm erai gata aranjat, scapai si de amenzi si de permis luat si de orice. La fel daca stiai judecatori, avocati, scapai de absolut orice.

   19
   20
  • De aia ne merge nouă rău: sunt o grămadă de tăntălăi care confundă democrația cu legile făcute praf de politicieni.
   @Nea Nicule ai trăit degeaba 90 ani dacă consideri că era mai bine înainte, ar trebui să te bântuie sutele de mii de oameni a căror singură vină a fost că nu aveau aceeași părere cu tovarășul tău iubit!!!

   8
   7
 • Politia județeană,politia locala și jandarmeria sa își miste fundul din birouri și să treacă la razii și la patrule!

  39
  2
 • Vă felicit doamnă Cristiana Sabău! Ați pus câteva întrebări pertinente la care și eu vreau să aflu răspunsurile autorităților,mai bine zis a viitorilor pensionari tineri cu pensii speciale!!! Nu cred că vor primi pedepse mari, deoarece nu au cazier! Decizia rămâne a magistraților,care poate au și ei copii, nepoți, părinți și chiar persoana lor,pe care nu scrie magistrat ca să fie ocoliți de bandiți! Ar trebui o implicare a autorităților mult mai puternică! Să nu se confunde democrația cu anarhia! Altfel încă o dată dumneavoastră felicitări pentru articolele în care ne țineți la curent și nu de puține ori vă implicați!

  34
  3
 • Fac pariu cu oricine ca in afara celui care a tras cu pistolul, care va lua maxim inchisoare cu suspendare, restul vor fi cercetati in stare de libertate. Va rog sa nu uitati de victimele acestor nenoriciti si sa le acordati asistenta psihoterapeutica, altfel vor ramane cu traume pentru intreaga viata.

  35
 • Va fi din ce in ce mai rău și mai periculos pentru că nu mai este poliție care sa asigure protecția cetățenilor, iar la Viișoara… este un adevărat ghetou, la blocurile sociale. I-au adunat pe toți răufăcătorii acolo și mai au de gând să mai construiască câteva blocuri acolo așa că situația nu se va schimba dimpotrivă, se va agrava. Viișoara e condamnată definitiv , e un cartier unde se aruncă tot, deșeuri de toate felurile.

  20
  1
 • Adevărul este unul, așa cum este Poliția Română, cu deficiențele ei, mai prinde infractorii și îi bagă la beci temporar dar vin magistrații specialiști în gogoși și îi pun în libertate!Păi atunci de ce să te mai omori cu munca?Este doar o opinie personală!

  29
  4
  • Ca opinie a ta personală ,, domnule simplu cetățean,, chiar dacă judecătorii ăia în gogoșari le dau drumul infractorilor și gura păcătosului adevăr grăiește, te-ai gândit vreodată că dacă ar fi intervenit și ar fi luat măsuri polițiști în nenumărate nenorociri care se întâmplă și sau întâmplat, nu crezi că acele victime ar fi fost salvate de la nenorocire? chiar dacă acei judecător iar lăsa în libertate, dar cum vă doare în pix de oameni preferați să vă alătură acelor infractori și să profitați de funcțiile deținute protejând infractorii prin neluarea la timp a nici unei măsuri care ar putea proteja persoanele vătămate iar cu asta nu te omori cu munca ci ai salvat un om care poate fi îmbolnăvit, nenorocit pe viață danu chiar omorât, așa să vă ajute Dumnezeu și omenirea după cum gândiți și faceți .

   7
   5
 • Nu vreau să fiu ,,avocatul diavolului”, dar dacă așteptăm ca totul să rezolve poliția, locală, județeană, sau de care-o fi, atunci așteptăm degeaba. Poliția și alte structuri de forță, au fost deprofesionalizate, le-au fost luate din drepturi, iar în unele cazuri, magistrații sunt mai drastici cu apărători, decât cu infractori. Legile au fost făcute de hoți, în favoarea hoților. Câți tineri râvneau pentru un post în Poliție, când poliția era poliție? erau 15 pe un loc, mai ceva ca la medicină. Câți au fost anul ăsta? mai puțini de câte locuri s-au scos la concurs. Cauzele? salarizarea, drepturile, condițiile de muncă…câți horodniceni cu pensii speciale sunt? mulți, iar dacă un polițist îndrăznește să-i deranjeze progeniturile, atunci să vezi anchete, presiuni, amenințări. Sigur, o repet cu obstinație, principali vinovați sunt POLITICIENII, ei au dat legile să-i scoată la pensie obligatoriu la 47 de ani, ei au dat pensii speciale torționarilor et comp. ei protejează producătorii și distribuitorii de droguri, trafic de carne vie…când ne vom da mâna, societatea, serviciile și vremelnicii conducători, pentru aceiași cauză, când n-o să mai fie discriminări nici pozitive, prin care dacă ești înregistrat ț.n, intri cu nota 5 la facultate, iar românul cu 9, ,,reușește” fără loc, când vor fi concursuri și angajări corecte și promovări pe bază de meritocrație, competențe, nu pe vechea regulă PCR ( pile, cunoștințe și relații), atunci începem să sperăm. A!, clar eu mi-am pierdut speranța, precum și tinerii competenți, care au luat calea străinătății, dacă se v-a întâmpla vreodată, eu voi fi ,,blide și ulcele”
  PĂREREA MEA!

  35
  3
  • Bine punctat! Aveți perfectă dreptate! Întru totul de acord! Un comentariu foarte bun !

   8
   1
 • Emoția și revolta populară vor dispărea rapid…
  O să apară cât de repede un alt eveniment (nu-mi doresc!!) care să distragă atenția de la cele întâmplate…

  10
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS