Timp de gândire

Lăsați-i pe toți cei care nu știu citi să învețe pe pielea lor

Principala sursă de tensiune în societatea modernă este şocul brutal dintre lumea celor „deştepți” şi lumea celor „pr0şti”. Înainte de epoca internetului cele două lumi coexistau în relativă linişte, pentru că nu aveau un loc în care să fie obligate să se întâlnească. Întâlnirea – de fapt coliziunea – celor două lumi în spațiul virtual e încă departe de a ne fi arătat toate fațetele distructive. O nouă ordine ne aşteaptă: cea în care prostia, majoritară, va domina. Va lua decenii, poate secole, până ce prostia va fi, din nou, înlocuită cu deşteptăciunea. Sic transit…”, scria zilele trecute fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Ca să-i protejăm pe unii, dintr-o anumită categorie, care au devenit și părinți, pe ei și progeniturile lor mai exact, pare-se că trebuie să blocăm, să desființăm, să renunțăm la orice idee bună care duce societatea noastră spre civilizație.

Leagănul pentru persoane cu dizabilități din parc are un semn mare pe care scrie cui îi este destinat. Dar cine să citească puținele litere de pe panou? Mămicuțele și tăticuții care se uită la filmulețe imbecile de pe net? Doamne ferește să facă ei un asemenea efort să-și amintească exageratul număr de 5 cuvinte din Dicționarul limbii române. Au și un desen, dar poate că, în mintea lor, este doar o invitație să te așezi pe un colac și să-ți faci vânt. Cine știe ce poate fi în mintea unui om, seacă precum un ogor pe care nu s-a cultivat absolut nimic?

Am citit că unii părinți au catalogat întâmplarea drept ”cruntă” (care inspiră groază – n.a.). ”Trebuie semnalizat cumva și conștientizată lumea! NU îți dai seama că se poate întâmpla așa ceva!”. Da, e crunt să fiți atât de analfabeți funcțional încât să citiți pe un panou ”Leagăn destinat persoanelor cu dizabilități” și să nu înțelegeți niciun cuvânt. Ne apucă pe toți groaza când ne dăm seama în ce hal de imbecilism a ajuns societatea noastră.

Să ne mai mire că niște parlamentari s-au apucat să scrie o lege potrivit căreia femeile gravide şi părinţii însoţiţi de copii cu vârsta mai mică de 5 ani să aibă prioritate la coada unei casierii? E dovada că s-a înțeles până la cel mai înalt nivel că suntem un popor de needucați și, în loc să fim, inventăm legi imbecile. Cine o va aplica pe aceasta? Va sta câte un polițist la fiecare coadă la casă într-un magazin?

Probabil unii așa își imaginează că ar trebui să funcționeze societatea noastră. Să plantăm un polițist și lângă leagănul pentru persoane cu dizabilități ca să aibă grijă de copii în timp ce părinții sunt captivi în lumea Reels-urilor, nu?

În fapt, spitalul asaltat de mămicuțele și tăticuții care s-au prezentat cu copilașii răniți în leagăn la UPU, ar fi trebuit să sune la 112. Cât timp le erau pansate rănile celor mici, polițiștii să le aplice o amendă usturătoare adulților, iar Protecția Copilului să-i introducă într-un program obligatoriu de formare sub sancțiunea decăderii din drepturi părintești. Dacă vrem să trăim ca în Norvegia, atunci legile lor trebuie să le aplicăm, nu să blocăm accesul unor vitregiți de soartă la singurul, repet SINGURUL, echipament de relaxare pentru ei doar pentru că niște necivilizați, adulți și copii deopotrivă, nu le știu/vor folosi pe celelalte zeci.

Deschideți leagănul, lăsați-i să învețe pe pielea lor fiecare literă și simbol. Această lecție poate fi folositoare în viața de adult.

23 comentarii

 • Asta-i rezultatul „Romaniei educate” , pas cu pas… Nenorocirea mare-i ca sunt multi care stiu citi dar nu inteleg ce citesc. Altii nu-si bat „capul” cu treburi asa complicate … Ca sa nu-i doara!

  28
  25
 • Cilivizație !! Ce mai putem spune atunci de toți cocalari care își pun mașinile pe avari și parchează în mijlocul șoselei ?!
  Sau ce mai putem spune de putorile care deși au curți la case în loc să-și parcheze mașinile civilizat ca orice om în curte le parchează pe strada pe partea carosabilă sau pe trotuar ?!

  62
  4
  • Parcarea supraterană supraetajată Eminescu este singura capabilă să rezolve lipsa gravă a locurilor de parcare din zona centrală a oraşului. Însă eu am semne mari de îndoială că neputincioşii care administrarea astăzi oraşul sunt capabili să şi o construiască aşa că vom rămâne la tot la stadiu de poveşti şi cu toată țigănia ce este acum în centru oraşului.

   36
   6
  • Pe Alexandri, Lupeni, Caragiale şi Independeței situația este lafel nesimțiți în loc să bage în curți maşinile le parchează pe stradă şi trotuar. Poliția locală ( comunitară ) ar trebui să ia adresa maşinilor parcate de la taxe şi impozite şi dacă proprietarul stă în casa respectivă sau blocul respectiv să-i dea o amendă de să-i sară basca !

   28
 • Asa popor asa parlamentari !
  Majoritatea covarsitoare cu analfabetismul lor dau din coate sa isi faca loc intr-o lume candva educata si care se stinge incet facand loc acestei specii noi cu o boala parsiva dobandita in ultimii 30 de ani de la privitul in tot felul de ecrane .
  ECRANOFOBIA se numeste boala , recunoscuta de marii medici, psihologi si cercetatori care iti pune direct in fata orice informatie insa creierul nu cerceteaza nimic, omul nu cauta nu descopera si nu judeca nimic ci primeste totul pe neasteptate de-a gata fara nici un aport propriu de intelegere a unui lucru cat de banal.
  Tocmai de aici a aparut ANALFABETISMUL FUNCTIONAL (citesti si nu intelegi)
  Nu pot decat sa felicit autoarea articolului pe distinsa CRISTIANA SABAU care surprinde perfect lumea in care traim si o descrie asa cum este ea necosmetizata .
  Cert este ca si aici pe acest online exact ca in cazul de fata isi fac aparitia zilnic aceste figuri palide care nu inteleg mai nimic din ce se scrie aici din ce vor sa zica altii si isi afiseaza prostiile la loc de cinste fara vreo asumare.

  17
  63
  • Bălane Aici îți faci autocritica sau îți citeşti din autobiografie ?

   49
   7
 • Intenția a fost mai mult ca lăudabilă însă punerea în aplicare extrem de proastă. Niciodată în Bistrița nu se face nici-o simulare cu ce se va întâmpla dacă se face un anumit lucru se acționează todeauna pompieristic fără cap, am mari îndoieli că un copil de 6 ani ştie să citească sau un copil de 8 ani îl interesează ce scrie ! O situație asemănătoare este şi cu aparatele de fitness amplasate cu dedicație specialã pentru PRIVATUL Casa Ema care sunt exact lângă locul de joacă pentru copii mici şi acolo un acident grav este iminent. Rezolvarea situației este şi mai ridicolă punând doar nişte benzi pe leagăn , pe copii nu-i interesează de scris şi grafică sunt convins că o să-i intereseze nişte benzi de plastic 🤣. Eu mă întreb în continuare dacă ştim cu toți că primarul nu gândeşte totuşi nu este în toată primăria aia un om care să gândească ?

  50
  8
  • Se v a repune în funcțiune odată cu trenulețul Thomas:))), că parcă joacă dracii în primăria nostră, nimic nu se face să nu se desfacă după trei zile. Bine că ați apucat să vă faceți ședința foto nu mai contează că veți arunca acest leagăn în magazie unde zace și cel de pe vremea lui Crețu. Ca la balamuc:)))

   11
  • @alex, Tocmai că ți-a spus cineva mai jos este suficient să citeşti prevederile ISCIR şi să le aplici după care să faci nişte simulări reale cu toate cazurile critice posibile pânã constați că sănătatea nimănui nu este pusă în pericol. Un alt exemplu sa inițiat procedura de creare a unui Parc în Seul pe acest teren sa aşteptat o perioadă să se bătătorească cărările pe unde treceau adhoc oameni şi unde se jucau copii şi numai pe acolo sau făcut aleile şi locurile de joacă nu pe unde ia tuna prin cap primarului sau unui funcționar din primărie.
   Trenulețul 🚂🚃🚃uuuuuu

   25
 • Despre fostul ministru nu are rost să-i comentăm prostiile pe care le rostește, doar are 11 clase recunoscute în România, dacă a studiat așa mult peste hotare și cu folos de ce nu a rămas acolo să impresioneze în continuare?Că sunt proști și deștepți în lume, asta e veșnic, nu este o cugetare demnă de un fost membru al guvernului țării…Părinții copiilor accidentați ar trebui sancționați, civil, contravențional sau penal, dacă prevede legea, pentru că ei sunt răspunzători pentru dezastru!Am putea și noi, ca nație, dacă sunt asemenea întâmplări nefericite cu copii minori, să legiferăm altceva, de ex. ca în Norvegia, să plasăm copilașii în centre educaționale, pentru o perioadă bine definită, poate atunci s-ar deștepta și părinții și ar fi mai responsabili, să vadă cum este fără progenituri…

  13
  48
  • @…., Nu este nevoie de aşa ceva. În România autoritatea care se ocupă cu certificarea echipamentelor publice de joacă pentru copii este ISCIR. În documentele ISCIR sunt prevăzute atât condițile minimale cum trebuie făcute şi din ce materiale să fie făcute echipamentele de joacă pentru copii ca aceştia să nu se acidenteze mai bine spus pe româneşte echipamente şi soluți ” antiprost „, exemplu cum trebuie construit un tobogan astfel încât un copil să nu se poată arunca în cap etc… Deasemenea sunt prevăzute UNDE ŞI CUM sã fie amplasate aceste echipamente pentru ca să fie împiedicate acidentările chiar din greşelă a copiilor, în Parcul Mare majoritatea acestor prevederi din voința primarilor nu sunt respectate deloc, atunci nu ne mai mirăm de lista mare de acidente pentru care deocamdată nu răspunde nimeni însă va veni o vreme cânt nişte avocați deştepții vor scoate nişte bani frumoşi din prostia celor din primărie.

   44
 • pentru acel penibil care nu se semneaza il anunt ca am mai propus inca trei pasaje foarte necesare si pentru analfabetii functionali si impostorii fara nume care le vor folosi foarte bine dupa ce se vor da in folosinta.

  5
  52
 • Bine, bine, e clar ca dispozitivul e bun pt pers cu dizabilitati. acum cautam vinovati ca nu putem sa ne ingrijim de copii? Noroc ca mamele fac ordine si pe grupurile de facebook si isi dau seama ( majoritate) ca problema incepe de la partinti. Copii fac doar ce ii lasa sau ce ii invata (sau nu ) parintii.
  Asa ca asteptam sa se intoarca si Trenulețul Tomas. Aviz parintilor care nu stiu ca sunt parinti!

  5
  33
  • Consilierule lui Turc ăla cu zeci de mi de conturi de facebook prin care lauzi primarul se vede clar că nu eşti părinte actual şi eşti rămas plafonat pe mulțimea ta de conturi de pe facebook : ” mamele fac ordine pe grupurile de facebook ” 🤣🤣🤣🤣🤣 dacă ai fi cu adevărat părinte ai şti că copiii sunt toți pe discord nu mai stau pe facebook 😉

   29
 • Penibilule !
  Cum ai constatat tu ca eu sunt beat ?
  Eu nu beau mai mult de o bere mica nici la marile sarbatori , insa tu sa scrii de doua ori un cuvintel nedespartit asa cum trebuie in limba romana si era obligatoriu sa cunosti asta de la scoala, eu iti zic( DU-TE) la loc nota doi(2) ca faci parte cu succes din lumea analfabet-functionala descrisa cu mare precizie in acest articol.
  Concluzia, betia nu este mai rea ca PROSTIA omeneasca ,de betie te poti scapa dar de prostie ba !

  10
  30
  • Bălane dacă erai beat măcar aveai o scuză aşa rămâi aşa cum eşti ….. Apropo du-te şi vezi-ți de pasajele tale penibile !

   25
   5
 • HOTĂRÂRE nr. 435 din 28 aprilie 2010 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement
  Va ajuta Google sa o gasiti.Cititi cu atentie si apoi comentati.Poate unii o sa inteleaga ca, echipamentele din locurile de joaca publice trebuia sa protejeze copiii de accidente indiferent daca parintii/bunicii sunt destepti , prosti , anafabeti functionali , imbecili , daca se uita pe net…..etc.

  25
  • bunicule ai spus foarte bine, nu mai este nimic de spus. O seară bună şi pe cât posibil fereşteți nepoții de Parcu Mare şi crâşmele de pe pietonal

   19
   1
 • Ce comentarii, daca cineva isi doreste sa locuiasca in Norvegia poate sa se mute linistit, mai ales daca nu are nici macar un copil.

 • In Coreea de Sud 80% din populatie are studii superioare. In Romania sunt judete la care acest procent ajunge la 10%. Deci nu vorbim in Romania de analfabetism functional, ci de unul „pe bune”, pentru ca nu toti din cei 90% sunt deprinsi cu abecedarul. O idee buna de afacei pentru intreprinzatori ar fi initierea unor cursuri de alfabetizare in randul adultilor. Asta este, din pacate, realitatea zilelor noastre. In acest ritm sa nu asteptam sa dezvoltam in Romania ramuri industriale inalt tehnologizate, pentru simplul motiv ca nu avem cu cine. Licentiatii si masteranzii pleaca vazand cu ochii in toate colturile lumii civilizate. As fi curios sa vad o statistica privitoare la numarul inscrisi la studii liceale sau de licenta din strainatate. Cei mai multi dintre ei aleg sa ramana in tarile respective.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.