Actualitate

Un sfert dintre români își curăță dinții cu scobitori, iar jumătate folosesc gumă de mestecat

Aproape jumătate dintre românii care au răspuns întrebărilor unui chestionar privind sănătatea orală utilizează guma de mestecat ca să-și curețe dinții, iar un sfert scobitori, arată un studiu, realizat de Institutul Național de Sănătate Publică cu prilejul campaniei „Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!” care are loc luna aceasta.

Rezultatele studiului sunt prezentate de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud care, luna aceasta, derulează pe plan local, campania „Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”, campanie a Ministerului Sănătății care aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți).

”Conform OMS, bolile orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane şi multe dintre aceste afecțiuni pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Scopul campaniei este îmbunătățirea igienei orale la toate grupele de vârstă, cu accent pe grupul de vârstnici.

Obiectivele campaniei sunt: conștientizarea de către populația largă a faptului că sănătatea orală are un impact mare asupra sănătății generale, ca sănătatea orală deficitară reprezintă un risc crescut pentru apariția complicațiilor bolilor sistemice, cum ar fi diabetul, bolile cronice de rinichi și bolile hepatice; îmbunătățirea igienei orale la nivel individual.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18% dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7% se spală mai puțin de două minute pedinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2% din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2% își schimbă lunar periuța de dinți.

Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9% nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3% utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24,7% folosesc doar periuța de dinți, 55,6 % folosesc apa de gură și 29,5% ața interdentară. Un procent relativ mare, 48,7% utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9% folosesc scobitori.

În ceea ce privește starea de sănătate orală, doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15,9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog.

Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1% dintre participanții la studiu fumează.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud incluzând activități de IEC care sa conducă la îmbunătățirea igienei orale reducând colonizarea orofaringiană și riscul de complicații respiratorii.

Îmbunătățirea igienei orale și a îngrijirii frecvente a sănătății orale de către profesioniștii din domeniul dentar ar reduce dezvoltarea sau apariția bolilor respiratorii, în special la populația vârstnică și la cei din unitățile de terapie intensivă. Această populație are, de asemenea, cel mai mare risc de a dezvolta complicații grave asociate cu COVID-19.

De asemenea, îmbunătățirea sănătății orale la persoanele de toate vârstele, prin reducerea riscului de a dezvolta boli sistemice non-orale, poate reduce riscul de boală COVID-19”, se arată într-un comunicat semnat de directorul executiv al DSP Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.

Etichete

2 comentarii

  • La consumul de pasta de dinti romanii sunt pe ultimul loc in Europa ne spun statisticile. De cand a venit PANDEMIA parca se consuma mai mult sopon, insa danturile romanilor filmate la emisiunea STAREA NATIEI ne spune multe noua. La toate relele in statistici suntem primii. Ce blestem e pe noi , chiar nu inteleg.

  • Dar ce dintari aveti in Bistrita?
    Toti stiu doar sa scoata dinti si sa chituiasca cu ipsos niste gauri care nici nu stiu sa le curete bine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS