
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud a transmis o serie de informații utile pentru cei care sacrifică porci în gospodării.
În judeţul Bistriţa-Năsăud efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate face la:
- Circumscripţiile Sanitare Veterinare din toate Unităţile Administriv Teritoriale din judeţ.
- Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficială (CSVSAO) din Bistriţa – Piaţa Decebal;
- Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bistriţa, str. Tărpiului nr. 26, pentru digestie artificială.
Costul unui examen trichineloscopic:
– 27 lei +TVA (32,67 lei porc);
– 55 lei + TVA (60,50 lei pentru vânat);
– 101 lei + TVA – digestie artificială (122,21 lei).
Medicii veterinari din cadrul DSVSA, precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru până la data de 24.12.2025.
Programul de lucru al personalului de specialitate este pe site-ul DSVSA judeţene şi afişat la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Luni – vineri: 08 – 16:30;
Sâmbătă – Duminică: 08 – 14.
Numărul de telefon al “Call Center”-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor iar la DSVSA 0263224974 sau 0733014054.
În anul 2025, până la această dată, a fost confirmată infestarea cu Trichinella spp. la un porc sacrificat de către un deţinător din localitatea Jelna. Având în vedere faptul că porcul a fost deţinut cu respectarea cerinţelor legale, proprietarul va fi despăgubit la valoarea de piaţă a animalului.
DSVSA precizează:
- Animalele receptive (porcii domestici, mistreții, urșii, cabalinele) trebuie obligatoriu examinate pentru Trichinella Spp.;
- Probele (aprox. 100 grame) se recoltează din pilierii diafragmatici. Doar în situaţia în care lipsesc pilierii diafragmatici probele pot fi recoltate din limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului;
- Carnea provenită de la speciile receptive se admite pentru consum numai după efectuarea examenului trichineloscopic și după declararea rezultatelor ca fiind negative de către medicul veterinar;
- Nerespectarea acestor prevederi poate constitui contravenție și prezintă risc major pentru sănătatea publică. Pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se pot aplica amenzi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.
- Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie, sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA);
- Deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, odată cu solicitatea efectuării examinării pentru Trichinella spp., sau în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (BND).
- În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav/carnea este infestată cu Trichinella spp., nu riscaţi sacrificarea şi/sau consumul cărnii. Proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, la valoarea de piaţă a animalului, dacă acesta este identificat şi înregistrat în BND, respectiv dacă a fost anunţat medicul veterinar imediat ce s-a constatat că animalul este bolnav.










Adaugă comentariu