Recomandări Social

Unde se află ultimul Corpus Christi din lemn din Țara Năsăudului, o piesă rară demnă de patrimoniul național

Ultimul Corpus Christi din lemn din Țara Năsăudului, un altorelief, are toate șansele să intre în Patrimoniul Național la categoria ”Fond” întrucât anul viitor se vor împlini o sută de ani de când a fost sculptat de un profesor din zonă care a predat la școlile profesionale de profil fiind păstrat acum în altarul Bisericii Orodoxe Lușca.

Preotul Crin-Triandafil Theodorescu a explicat pentru Timp Online că această piesă rară se afla pe o vale, iar un creștin i-a vorbit timp de aproape doi ani despre existența ei, însă fără să menționeze cu exactitate la ce se referă.

”Un creștin îmi spunea că pe Valea Străjinoșii avem o răstignire din lemn. Eu, în mintea mea, mi-am zis că bineînțeles că e din lemn, doar nu o fi din marmură. După ce mi-a repetat de câteva ori că au o răstingnire din lemn, mi-am dat seama că, de fapt, el discută despre un Corpul Christi din lemn. M-am dus, l-am înlocuit cu unul din tablă și l-am adus în altarul Bisericii din Lușca. Anul viitor va avea 100 de ani și se încadrează în cerințele minimale pentru clasare în patrimoniul național categoria fond. Voi face demersurile în acest scop și sper să îmbogățim județul cu o piesă de patrimoniu ieșită din comun. A fost recondiționat și preparat pentru conservare preventivă și curativă de către specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Este o piesă cu valoare de patrimoniu, de o frumusețe deosebită și reprezintă o epocă ce nu se mai întoarce. În iconografia creștină din zona Țării Năsăudului, în urmă cu 100 de ani, au intervenit practicile folosirii Christului din tablă pe care le recunoaștem acum pe toate răstignirile, dar înainte de tablă s-au folosit Corpus Christi din lemn, iar aceasta este o piesă de o frumusețe cu totul și cu totul ieșită din comun, realizată de un profesor de sculptură care a lucrat la școlile profesionale ale Năsăudului de altădată”, a explicat preotul.

Potrivit lui Crin-Triandafil Theodorescu, astfel de Corpul Christi mai există în zona Harghita, Covasna unde sunt predominanți romano-catolicii, dar acolo sunt sub formă de basorelief.

”Acesta este un altorelief, adică un basorelief nu atât de ieșit în volumetrie, caracteristic Bisericii Greco-Catolice. Prin aceasta este unic. Pe de altă parte, exemplarele care au existat s-au deteriorat fiind expuse degradării naturale. Aceasta este ultima piesă care a existat în uz în zona Țării Năsăudului”, a menționat el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS