Actualitate

Uniformele şcolare ar putea deveni din nou obligatorii. Poziţia ISJ

Elevii din învăţământul preşcolar şi preuniversitar de stat şi privat ar putea fi obligaţi să poarte uniforme, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un grup de deputaţi PSD care spun că vor evitarea situaţiilor „în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor”.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Potrivit iniţiativei, modelele uniformelor şi semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor. Proiectul a fost înaintat în decembrie 2015 conducerii Camerei Deputaţilor de deputatul PSD de Argeş Cătălin Marian Rădulescu, fiind semnat de alţi 13 aleşi. Senatul este prima cameră sesizată.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără s-a exprimat în ultima şedinţă cu directorii pe marginea acestui subiect.

„Am văzut în presă nenumărate frământări legate de uniformă. Aici, trebuie să fim cu toţii consecvenţi, să le explicămCamelia Tabara ISJ copiilor, părinţilor, celor din Consiliul Elevilor de ce este elementară această formă de protecţie a copiilor şi de securitate a şcolii, că, dintr-o privire, vezi care e elev şi care nu are ce căuta în spaţiile şcolii”, a spus Tabără.

Inspectorul general s-a mai referit şi al alte componente care ţin de educaţie, cum ar fi punctualitatea: „Dacă cu toţii vom face front comun pentru componenta punctualitate şi vom fi primii care să dăm glas atunci când se sună, şi tot noi, dascălii, să fim corecţi sancţionăm lipsa de punctualitate, o să ajungem acolo unde vrem”.

Camelia Tabără le-a cerut colegilor ei directori să nu se situeze pe „un piedestal” şi să considere că nu are nimeni voie să îi critice: „Nu cred că e o atitudine potrivită. Acelaşi echilibru trebuie să îl regăsim şi în relaţia cu părinţii care au păreri despre educaţie şi despre modul în care noi lucrăm. Prin abilităţile noastre de dascăli, de oameni care ştim să comunicăm, să găsim împreună cu ei o soluţie comună pentru binele copiilor. Atunci când ne situăm pe poziţii adverse cu părinţii, am pierdut bătălia din start. Prima conştientizare este că avem acelaşi interes: binele şi formarea copilului care trebuie să ştie ce să ceară societăţii şi să ofere în egală măsură”.

În ce priveşte relaţia profesorilor cu elevii, inspectorul general a spus: „Cu siguranţă, elevii trebuie să devină partenerii noştri, cu siguranţă trebuie să găsim un cadru şi un context în care ei să îşi spună părerea. Să o facă într-o formă participativă, obiectivă şi să veghem în aşa fel încât să nu ajungă în zona obrăzniciei. O să spun de fiecare dată când e cazul: uneori, dacă nu ţinem foarte bine lucrurile sub control se ajunge şi în zona aceea. Am văzut asta la videoconferinţe când preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor avea un ton nepotrivit şi revendicări nepotrivite. Asemenea comportamente tot noi trebuie să le reglăm”.

În ce priveşte proiectul de lege privind obligativitatea uniformelor şcolare, iniţiatorii au propus ca elevilor care provin din familii cu venituri reduse să li se acorde, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziţionarea acestor uniforme.

În expunerea de motive, iniţiatorii argumentează că implementare acestei măsuri conduce la prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, la impunerea „unei anumite discipline, respect şi bun gust”, la evitarea ”discriminării dintre elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite”, la promovarea egalităţii de şanse şi la „menţinerea decenţei, evitându-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din clasă sau din şcoală”.

Un alt „beneficiu” invocat de parlamentari este „aspectul uniform al clasei prin faptul că elevii poartă acelaşi model şi culoare indiferent de sex”. „În ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi prin situaţia lor financiară. O parte din cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci”, mai afirmă iniţiatorii în expunerea de motive.

Foto: arhivă elevi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa

18 comentarii

  • Poate ar fi binevenit un cod de bunul simt si se fie interzis unele vestimtente (haine?) dar uniforma este o forma de militarizare si de apropriere la Corea de Nord.
    Uniforma suprima indivdualitate la care avem drepturi.
    Argument ca uniforma ar egaliza(ca si in teoria comunismului) omeni mai saraci si ma bogati este un argument fals. Cum ar fi ca guvernarea tari sa incepe se faca sa dispara discrepantele astea mare de venit intre omeni astfel ca toti ar fi capabil se traiasca decent si se modifica educatia in senzul ca valoriile reale de bunuk simt, de decenta sa predomina in loc de competitia intre elevi.
    Sunt complet contra uniforme pentru ca promoveaza o imagina falsa despre elevii si reduce scoala la un stagiu militar. si neaga individualitatea omului.

    • Absolut de acord!
      Cine a trait in epoca de trista amintire dinainte de 1989 nu poate sa fie de acord cu aceasta initiativa legislativa. Cine insa a pastrat ifosele acelei epoci, perpetueaza conceptiile si metodele „pedagogice” de atunci si nu a reusit sa se debaraseze de ele, pe langa acela ultimii 26 de ani au trecut precum apa de rata. Au ajuns China si Coreea de Nord sa fie modelele noastre? S-a gandit cineva sa introduca si uniforme pentru cadrele didactice?

  • Da. E ceea ce spun de ani de zile: incet ,incet……ne apropiem de perioada dinainte de 89.vrem ,nu vrem…tot acolo ajungem.cu Psd-ul la conducerea tarii …..vom fi iarasi in epoci luminate.

  • ,,UNIFORMIZAREA” indiferent de ce domeniu vorbim, este un țel al sistemelor comuniste. Sistemele concurențiale au ca scop PERFORMANȚA. CREEATORUL a lăsat lumea cu tot ce e în ea, ETEROGENĂ. A lăsat legile naturii să regleze sistemele naturale, și omului să tindă spre perfecțiune. Din păcate specia umană s-a polarizat ideologic atât de ciudat, încât sisteme politice mari, și aici se poate vb și despre comunism, tind să orienteze viitorul civilizațiilor înspre uniformizare, mediocritate, bigotism, singurul scop fiind acela de a stăpâni și manipula societățile.

    • Oare şcolile occidentale din Franţa, Marea Britanie, Germania etc. unde se folosesc uniformele sunt tot comuniste? Ştiu că anticomunismul e o modă a zilelor noastre, datorită fostului preşedinte Băsescu, însă haideţi să nu cădem în ridicol şi să avem proprietatea termenilor. Puteţi căuta şi poze de epocă cu elevi români din perioada interbelică, şi veţi vedea că şi atunci se purtau uniformele. Tot comuniştii să fi făcut şi acel lucru?

    • Scolile respective din vestul europei sunt scoli private si costa in jur de 20.000€ pe an sa iti trimiti copilul acolo. Sunt scoli la care isi trimit copiii familiile regale, oameni de afaceri, si alti snobi care nu vor så se amestece cu oameni de rand ca noi. Uniforma e de falå, asa ca så vadå lumea ca ei sunt mai presus ca noi.

    • Se vede că judeci îngust electricianule (electriciano). Precum bine vezi, eu vb de UNIFORMIZARE. Și să mai ști un lucru, nu tot ce a fost interbelic e bun?! Nu crezi?

    • Daca e vorba de scoli germane, va rog mult se imi dati macar o singura referinta din Germania unde se poarta uniforme. Eu nu cunosc nicio scoala de acollo cu uniforme si sunt convins ca nici nu exista.

  • in Bistrita, cel putin la clasele 0-4 este obligatorie. si e ok. doar in zilele cu sport elevii sunt lasati sa intre in trening la scoala . si e tot ok. dar am asistat la licee in Bistrita, unde elevi care nu au avut in ziua respectiva uniforma (poate era murdara si nu s-a uscat) nu au fost lasati la cursuri, ceea ce este absurd. trebuie sa aplicam regulamentele la fiecare caz in parte, nu sa avem obloane.

  • Nu sunt de acord cu reintroducerea uniformei. Argumentele respective nu justifica acest lucru. Si eu pot veni cu argumente de genul ” hai sa introducem obligativitatea tunsului la zero ca sa prevenim raspandirea paduchilor in scoli”. Copiii nu sunt o masa difuza ci sunt indivizi cu personalitati diferite si trebuie lasati sa fie diferiti sa fie unici sa fie ei insisi, nu soldati/roboti scosi pe banda rulanta.

  • La colegiul Andrei muresanu toate clasele au uniforma de ani buni obligatorie !!! Platite de parinti si la preturi foarte mari !!! Dar problema e ca elevii si in zilele care au sport sunt oblogati sa poarte uniforma plus inca un rucsac cu echipamentul sport . La kg de carti si caiete mai duci o sacosa cu haine pt sport,iar vestiarele nu sunt prevazute cu dulapuri pt a pune si pastra curat uniforma !!! Toate sunt agatate in cuiere de la 2-3 clase odata,iar la echipare dupa ora de sport e durere in vestiare . A doua zi uniforma e murdara,cele de sport la fel dar trebuie curatate peste noapte ca e obligatoriu a doua zi iar uniforma !!!! Pai cine dreq are vreme doar pt a curata zilnic niste haine asa de fututi pomana pt cineva cu idei tampite ??

  • Consiliul reprezentativ al părinţilor mai exista? La CN Liviu Rebreanu in locul lui a fost pusa o Asociatie a parintilor. Consiliul reprezentativ se compunea din presedintii comitetelor de parinti pe clase, stabiliti in mod democratic prin vot. Asa erau intr-adevar reprezentativi pentru ca fiecare membru reprezenta parintii elevilor unei clase. La o asociatie poti adera sau nu. Ca parinte nu ma simt reprezentat de o asociatie la ale carei sedinte participa conducerea scolii respectiv conduce sedinta!

  • cum sa nu fie in Germania scoli cu uniforme personalizate ??? dar cite sint….!! si in Anglia sint o gramada. nu stiu ….cu, de nu stiti, dl. Born. poate nu sinteti neamt.

  • Cred ca asta ar fi ultimul lucru care ar trebui sa va preocupe(daca trebuie vreo preocupare in acest sens). Cum faceti mai bine ca acolo la catedra sa ajunga doar oameni bine pregatiti, cu HAR pentru aceasta meserie de profesor, de DASCAL, de INVATATOR.OAMENI care stiu ca in aceasta meserie trebuie sa-ti apropii copilul-elev nu sa te gandesti cum sa critici,cum sa umilesti,cum sa faci ca materia -oricare ar fi ea-pe care o predai sa fie atractiva pentru cei din banci pentru cei din fata ta.Nu mai vorbim de faptul ca nu mai vin unii profesori la cursuri . Cum faceti sa ajunga in aceste posturi doar adevarati PEDAGOGI care vor stii si din piatra seaca sa scoata ceva util si folositor copilului denumit ELEV?Cum ii inlaturam pe profesorii care nu-si predau elementara lectie de zi -cei care le dau sa conspecteze sau pun alti elevi din clasa sa citeasca lectia? Nu credeti ca asta ar fi OBLIGATORIU??????

    • Răspunsul la întrebările dvs. este simplu, stimată doamnă. Când statutul social al profesorului (exprimat prin salarizare, condiţii de muncă, legislaţie coerentă, stabilă şi predictibilă) va fi măcar 50% din cel al unui judecător/procuror/ofiţer SRI, puteţi spera că se va realiza ce vă doriţi. Până atunci, mă tem că nu.

  • 1.In Elvetia si studentii poarta uniformă.

    2, Un prof. de matematica din SUA spunea : ,, Un baiat care sta in aceeasi banca cu o fetiță cu fusta scurtă , acesta se va uita la tablă numai daca este …BOLNAV”.

    3. Elevii nostri sunt ultimii dn Europa la invatatură, dar primii la refuzul de a purta uniforma.

    4. Dati click pe Formula AS nr 891 si cititi articolul
    ,, Să scoatem la vedere hărnicia și inteligenta elevilor performantiți .”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS