Actualitate

Unul din zece copii are o mamă adolescentă. Cum poate interveni comunitatea

România se află, potrivit unui studiu Eurostat realizat în 2019, pe primul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor. Procentul la nivel naţional este de 12,3%, mult peste media europeană, de 4%. În ţara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă, situaţie regăsită şi la nivelul Bulgariei, unde rata minorelor devenite mame atinge un procent de 11,9%.

Bulgaria şi România sunt urmate de ţări precum Ungaria, cu 9%, Slovacia, cu 8,4% şi Letonia, cu 5,5%.

La polul opus al clasamentului se află ţări precum Italia, Olanda şi Slovenia, unde procentul adolescentelor devenit mame scade sub 2%. În ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani, România ocupă ultimul loc în clasamentul realizat de Eurostat, procentul la nivel naţional fiind în acest caz de doar 1,6%.

România este devansată doar de ţări precum Malta, unde procentul înregistrat este de 1,7% şi Republica Cehă cu 1,8%. În cealaltă extremă, sunt incluse state precum Italia şi Spania, cu procente de 8%, respectiv 7,4%, aici fiind înregistrate şi cele mai mari rate ale naşterilor din rândul femeilor de peste 40 de ani la nivelul Uniunii Europene.

În majoritatea statelor europene, femeile au dat naştere primului copil în jurul vârstei de 20 de ani. Excepţii notabile au fost înregistrate în Spania, unde 61,6% din femeile care au dat viaţă pentru prima dată aveau vârste de peste 30 de ani, Grecia cu 57,2% şi Italia cu 56,2%.

Medicul Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al Organizației ”Salvați Copiii” a spus că, în ceea ce privește mamele adolescente, situația e îngrijorătoare.

”Avem foarte multe nașteri la fetele sub 18 ani. În România sunt aproape o mie de nașteri la fete sub 15 ani. Am întâlnit fete de 17 ani deja cu trei copii. Deci este nevoie de o educație, o informare și o menținere a legăturii cu aceste fete și femei din comunități vulnerabile. Sunt foarte multe comunități sărace și needucate care, din păcate, nu sunt luate în evidența medicului. Circa 40% din cazurile cu care noi lucrăm nu au fost niciodată în atenția unui medic, nu și-au controlat sarcina, nu și-au vaccinat copiii. Cu o muncă nu foarte complicată în teren aceste lucruri se pot acoperi și nu costă foarte mult această asistență în comunități. Aceasta lipsește: asistența în comunități”., a declarat dr. Alexandrescu.

De altfel, Organizația ”Salvați Copiii” a dezvoltat un program de asistență în comunități în 14 județe, în 42 de comunități rurale.

”Acolo e o problemă mare unde e și o lipsă mare de medici, și de educație, am dezvoltat echipe de teren care sunt arondate unui medic de familie. Sunt compuse din asistent social, asistent medical sau moașă depinde ce găsim care fac o monitorizare a situației din teren. Merg din poartă în poartă, din ușă în ușă, iau în evidență gravidele, mămicile cu copiii până în 5 ani și asigurăm costurile pentru analize”, a spus dr. Alexandrescu.

La întrebarea ce s-ar putea face ea a răspuns: ”Casa de Asigurări de Sănătate ar trebui să asigure, într-adevăr, gratuitea analizelor pentru femeia gravidă. Ce am întâlnit noi pe teren? Dacă nu te duci în primele zile ale lunii, ți se spune că nu mai sunt bani pentru decontări și nu mai poți să le faciu. Noi, Salvați Copiii, plătim pentru aceste femei, să-și facă analize, plătim costurile de transport, alimentația.

Trebuie dezvoltate niște programe la nivel local care să acompanieze gravida, să o ajute, s-o informeze pentru că foarte multe femei sunt analfabete. Degeaba le dai broșuri. Trebuie să-i explici pe înțelesul ei și să mergi cu ea pas cu pas la medic, la spital, la asistența socială, peste tot pe unde trebuie să-și obțină anumite drepturi și trebuie să educi adolescenții în a-și cunoaște drepturile și propria dezvoltare”.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS