Actualitate Social

Valea Bârgăului: Parc acvatic, centre nautice, pârtii de schi, Dracula Parc, sat de vacanţă (FOTO)

Dezvoltarea turistică pe Valea Bârgăului (Colibiţa-Tihuţa), conform strategiei: domeniu schiabil, parc de aventură Dracula, centru nautic de agrement şi sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă belvedere şi parapantă, centru de închiriere echipament, sat de vacanţă, stână ecologică, centru produse tradiţionale, punct de informare turistică.

DEZVOLTAREA TURISTICĂ PE VALEA BÂRGĂULUI (Din Strategia pentru 2014-2020)

1 bargauZona Colibiţa este vizitată de turişti din întreaga ţară, în special în weekend-uri, în căutarea recreerii, relaxării şi divertismentului. În prezent se pot face drumeţii pe munte, mountain bike, se poate pescui în lacul Colibiţa, se poate practica înotul şi caiac canoe. Din păcate, până în prezent la Colibiţa nu au fost realizate investiţii în turism, având în vedere potenţialul enorm al zonei. Din aceste considerente, numărul turiştilor care aleg să îşi petreacă weekend-urile sau vacanţele în zonă, în sezonul rece este mult mai scăzut decât numărul turiştilor din sezonul cald, deoarece nu există pârtii de schi sau alte activităţi specifice care se pot practica în această perioadă. Turiştii români preferă vacanţele de calitate, marea majoritate aleg zone cu standard ridicat unde pot avea parte de cazare impecabilă şi pot avea acces la numeroase activităţi recreative şi de divertisment.

Valea Bârgăului, Zona Colibiţa – Tihuţa este excepţională pentru dezvoltarea unei staţiuni moderne, unde se vor putea desfăşura activităţi turistice pe tot parcursul anului, indiferent de sezon şi de condiţiile meteorologice. Scopul proiectului este dezvoltarea turismului pe Valea Bârgăului, zona Colibiţa – Tihuţa, prin crearea unei zone turistice „all seasons” realizând investiţii în infrastructura de turism.

Investiţiile propuse sunt:

1. Domeniu schiabil

2 domeniu schiabil 3 domeniu schiabil

Localizată între Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului, Colibiţa oferă condiţii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil. Se propun realizarea a 13.8 km de partii de schi astfel: 4.8 km pentru începători, 9 km schiori de nivel intermediar. Deservirea pârtiilor de schi se va face cu 7 instalaţii de transport pe cablu astfel: 1 telegondolă, 3 telescaune, 3 teleschiuri.

Având în vedere variaţiile de temperatură din sezonul rece, lipsa precipitaţiilor din anumite perioade li necesitatea prelungirii sezonului de schi cât mai mult posibil se propune realizarea unui sistem de zăpadă artificială.

Serviciile complementare domeniului schiabil propuse sunt: zonă de parcare, restaurant, punct de prim ajutor, punct salvamont, grupuri sanitare, Snow Park, Apreschi

2. Parc de aventură cu tematica Dracula

4 parc dracula 5 parc dracula dracula parc dracula parc 2

Zona este cunoscută la nivel internaţional ca fiind locul unde a trăit Contele Dracula şi unde în urmă cu 150 de ani Bram Stoker a găsit o lume plină de legende fiind inspiraţie pentru romanul „Dracula”. Pentru a da viaţă legendelor locale din zona Tihuţa, se propune realizarea unui parc de aventură cu tematica Dracula care să cuprindă următoarele activităţi: Alpine Coaster, Roller Coaster cu tematica Dracula, „Castel” tematic Dracula, zonă de căţărare, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă, zonă pentru sărituri, tir cu arcul.

Parcul de aventuri este destinat pentru toate categoriile de vârstă şi va oferi o gamă variată de activităţi.

3. Centru nautic de agrement

nautic nautic agrem

Lacul Colibiţa este în prezent o destinaţie turistică pentru pasionaţii de sporturi nautice, acesta având suprafaţă mare şi privelişte extraordinară. Turiştii se pot relaxa printr-o plimbare pe iacht sau pot pescui. Pentru a facilita accesul turiştilor la aceste activităţi şi a exploata potenţialul lacului Colibiţa, se propune realizarea unui centru nautic de agrement pe malul lacului care cuprinde: clădirea principală (restaurant şi bar, birou administrativ, grupuri sanitare, bucătărie, spaţii de depozitare, club nautic, casierie, punct de prim ajutor), terasă, piscină, plajă, debarcader pentru bărci, hidrobiciclete, iahturi, zona belvedere, plajă publică pe malul lacului cu bar tip umbrelă, parcare publică atât pentru autoturisme cât şi pentru autocare, drum de acces.

4. Centru nautic sportiv

nauticcCentrul nautic sportiv este dedicat practicării sporturilor de apă cum ar fi: yachting, caiac canoe, canotaj, înot, etc.. Lacul Colibiţa dispune de spaţiul necesar pentru desfăşurarea acestor activităţi dar dotările specifice, necesare acestor sporturi, nu există sau sunt insuficiente pentru a fi accesibile atât turiştilor cât şi sportivilor.

Centrul nautic sportiv propus doreşte să rezolve aceste insuficienţe şi să ofere următoarele facilităţi: clădirea principală (birou administrativ, spaţiu depozitare echipamente, vestiare, terasă), ponton plutitor pentru echipamentele sportive, parcare pentru autoturisme şi autocare, drum de acces.

5. Parc acvatic (foto 1)

Parcurile acvatice sunt parcuri de amuzament ce oferă diverse activităţi recreaţionale în apă cum ar fi piscine pentru înot, piscine cu valuri, tobogane cu apă, saună, masaj cu apă, etc. Parcul acvatic complex include următoarele servicii: clădire parc acvatic cu hol acces principal, bazine acoperite, birouri, hol acces saună, fitness şi masaj, garderobă, supraveghetor / prim ajutor, vestiare, saună / baie de abur / masaj, spaţiu întreţinere, filtru cu duşuri şi grupuri sanitare, filtru cu duşuri şi grupuri sanitare pentru piscine exterioare, spaţii tehnice, restaurant cu bar, bucătărie, amenajări exterioare pentru plajă, piscine exterioare şi 3 tobogane cu apă, teren volei, parcare autovehicule.

6. Centru de echitaţie

echitatieValea Bârgăului este renumită pentru peisajul rustic montan care îşi păstrează autenticitatea, iar în prezent se organizează trasee de călărie în Munţii Călimani, însă nu exista un centru de echitaţie dotat corespunzător şi care să ofere toate serviciile necesare

Centrul de echitaţie presupune următoarele spaţii: clădire servicii cu terasă acoperită, fast food / bar, recepţie, grupuri sanitare, clădire anexă cu birou supraveghere, camera odihnă / oficiu, vestiar cu grup sanitar, spaţiu hrănire cai/ponei, grajduri cu spaţiu spălare şi potcovire cai, carantină, boxă colectivă, boxe individuale pentru cai, depozitare şei, depozitare echipament, depozitare fân, depozit materiale de împrăştiat, amenajări exterioare: trei padocuri pentru cai şi ponei împrejmuite cu gard din lemn.

Serviciile oferite vor consta în cursuri de iniţiere şi perfecţionare, circuite călare pe trasee turistice şi chiar plimbări cu trăsura cu cai sau sanie cu zurgălăi iarna.

7. Trasee de drumeţie şi bicicletă

Drumeţiile sunt des practicate în Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului de un număr mare de turişti pasionaţi de natură pentru a admira priveliştile minunate oferite de aceasta zonă, flora şi fauna caracteristice. De asemenea, în Colibiţa se organizează un festival anual de Mountain Biking ce a devenit foarte popular printre pasionaţii acestor tip de activităţi din zonă.

Proiectul implică următoarele lucrări: întreţinerea traseelor turistice existente prin completarea şi refacerea marcajelor, montarea de panouri indicatoare şi informative, executarea de podeţe din lemn peste pâraiele mai dificile, montarea unor cabluri ajutătoare,  curăţarea potecilor, amenajarea punctelor de belvedere, odihnă prin montarea de balustrade, bănci şi mese de lemn, amenajarea a patru trasee pentru bicicletă, prin valorificarea potecilor existente şi a drumurilor forestiere.

8. Zonă belvedere şi parapantă

parapantaParapantismul sau zborul cu parapanta este un sport aeronautic recreativ sau competiţional. Zborul cu parapanta este din ce în ce mai practicat în Romania la nivel recreativ, iar culmile din Colibiţa sunt printre punctele de lansare preferate de adepţii acestei activităţi datorită curenţilor de aer favorabili.

Se propune prin prezentul proiect atât amenajarea unor platforme de lansare cu parapanta în zone înalte fără vegetaţie forestieră şi având curenţi de aer favorabili, cât şi amenajarea unor puncte de belvedere, pentru odihnă şi admirare a peisajului, prin montarea de balustrade, bănci şi mese de lemn.

Pentru a facilita accesul turiştilor la aceste puncte se vor realiza de asemenea poteci şi drumuri de acces.

9. Centru de închiriere echipament sportiv

echipAvând în vedere numărul mare de activităţi care necesită echipamente speciale, propuse prin prezentul proiect, este absolut necesară realizarea unui centru de închiriere echipament sportiv.

Centrul de închirieri deserveşte arealul domeniu schiabil, trasee montane şi trasee biciclete, şi turiştii vor putea închiria biciclete şi alte echipamente de drumeţie şi de protecţie pe perioada verii şi schiuri, snowboarduri şi alte accesorii pe perioada iernii.

Clădirea propusă pentru centrul de închirieri presupune următoarea împărţire a spaţiilor: spaţiu închirieri echipament sportiv, reparaţii echipament sportiv, oficiu, grup sanitar, depozit biciclete/echipament sportiv iarna, terasă acoperită.

10. Sat de vacanţă

satvCampingul rămâne una dintre modalităţile de cazare preferate ale turiştilor iubitori de natură, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, nu există pe Valea Bârgăului spaţii de campare dotate corespunzător. În jurul lacului Colibiţa s-a dezvoltat o zonă cu potenţial turstic existând în prezent peste 300 de vile, case de vacanţă şi cabane. Majoritatea însă sunt folosite exclusiv de proprietari, puţini dintre aceştia fiind interesaţi de practicarea agroturismului. Astfel, infrastructura de cazare în zonă este insuficienta şi slab dotată pentru numarul de turişti existent şi în special pentru potenţialul turistic al zonei.

Satul de vacanţă propus prin prezentul proiect se împarte în trei zone funcţionale şi anume: zona de cazare cu căsuţe, zona de campare pentru corturi, aona de campare pentru rulote.

Amenajarile exterioare propuse pentru satul de vacanţă sunt următoarele: realizarea infrastructurii rutiere, terenuri de sport (tenis li volei), locuri de joacă pentru copii, platformă pietonală, tip piaţa urbană, pentru asigurarea serviciilor construcţii grupuri sanitare şi duşuri separate pe sexe pentru zonele de campare cu cortul şi rulote, clădire principală cu: recepţie, restaurant cu bar, terasă,  bucătarie şi oficiu, grupuri sanitare.

11. Stână ecologică

stanaValea Bârgăului este renumită pentru păşunile sale şi aici oieritul este o activitate locală des întâlnită. Tot mai mulţi români şi străini preferă produsele organice tradiţionale în schimbul celor din magazine, iar o experienţă unica constă în posibilitatea de a vedea procesul prin care aceste produse sunt realizate.

Se propune realizarea unei stâne ecologice la standarde europene unde turiştii, localnicii şi doritorii de produse lactate şi din carne tradiţionale pot veni nu doar să achiziţioneze aceste produse dar şi să experimenteze modul de producţie şi stilul de viaţă al ciobanilor români.

Stâna propusă va cuprinde: clădire principală cu: spaţii depozitare fân şi paie, magazie şi atelier de preparate furaje, padocuri interioare, boxa colectivă, boxe speciale, spaţiu carantină / vaccinare, spaţii tuns, spălat / îngrijit, muls, depozit lapte, depozit lână, clădire anexă cu bucătărie/fierbere lapte, depozit brânză caşcaval, tindă, dormitor ciobani, baie ciobani, vestiar ciobani, camera vânzare, terasă, grup sanitar, depozite echipamente, lemne, etc., amenajări exterioare: padocuri, platforme gunoi şi baie/descabiere, drum de acces.

12. Centru de producţie, colectare şi expoziţie produse tradiţionale

centruPe Valea Bârgăului stilul de viaţa tradiţional românesc îşi păstrează actualitatea, majoritatea localnicilor având activităţi precum agricultura, creşterea animalelor şi meşteşugăritul, cele mai cunoscute din zonă fiind livezile cu pruni şi stanele de oi.

Se propune realizarea unui centru de producţie, colectare şi expoziţie produse tradiţionale unde turiştii şi locuitorii din zonă pot veni să achiziţioneze fie diverse produse alimentare ecologice şi tradiţionale cum ar fi produse lactate, produse din carne, produse apicole, fructe şi legume, etc., fie produse de artizanat din lemn şi ceramică sau chiar piese de mobilier, în cadrul căruia turiştii sunt întâmpinaţi de un ansamblu conceput în stil tradiţional.

13. Punct de informare turistică

Un obiectiv principal pentru dezvoltarea şi promovarea turismului este amenajarea unui punct de informare turistică dotat corespunzător, capabil să informeze turiştii ce vor să viziteze zona şi totodată să monitorizeze turismul, să desfăşoare un program de promovare şi publicitate turistică în scopul dezvoltării economice a zonei (valorificare a resurselor turistice ale zonei).

Proiectul propune un punct de informare turistică pentru tot ce înseamna zonă turistică adiacentă zonei Valea Bârgăului cum ar fi: trasee turistice cu bicicleta, pedestre, practicarea sporturilor, cazare, puncte de belvedere, faună cinegetică, specii forestiere întâlnite pe traseele turistice, etc.

Construcţia va presupune următoarele spaţii interioare: sala de informare turistică, oficiu angajaţi, grupuri sanitare, birou.

9 comentarii

  • mare intradevar… mare(…).. Drumurile noastre is ca dupa razboi, investitori zero, locuri de munca ioc, judetul ii populat peste 50% de pensionari si USELISTU asta (…) vrea sa turisti pe saracia asta lucie… Baaaaaa ospatare.. ca sa faca lumea turism trebe sa aiba mai intai ce manca, ce bea, cu ce plati factura de curent, rata la apartament, si eventual daca are un harb de masina si voi faceti drumurile… poate apoi sa se gandeasca la turism.. Pana atunci vorbesti chineza ba pt. oamenii care te platesc sa dormi pe scaunul ala!
   [comentariu editat]

 • chiar credeti de mos craciun? si eu fac un little Paris la Sieu Sfantu cu 3 aeropoarte, cu cascada Niagara, cu statuia Libertatii, cu night cluburi si piscine termale….he heeee….

 • Cu cativa ani in urma, Dan Matei Agathon fost ministru al turismului in guvernul Nastase lansa proiectul unui parc de distractii dupa modelul Disneyland, sub numele „Dracula Park”. Acesta urma sa fie construit undeva langa Sighisoara, starnind mari controverse. Ulterior se vorbea de o noua locatie la Snagov, dar pana la urma proiectul a fost abandonat. Cine stie? De data asta proiectul „Dracula Park” s-ar putea sa fie cu mai mult noroc.

 • ELECTORAL.ELECTORAL.ELECTORAL.
  Toata ziua marii fauritori ai USL-ului spun CE VOR FACE si nu CE N-AU FACUT CONFORM PROMISIUNILOR de la alegerile trecute. Vai de tara in care ajung sus oamenii de nimic. Om de nimic= mincinos, hot, tupeist, nedrept, corupt, smecher, agresiv, fariseu(in campanie electorala merge la biserica, se afiseaza aproape de altar cu preotul bisericii si este foarte zelos in asi face cruci pentru ochii lumii),nedemn, mitoman, traficant(de influenta), etc.

 • sa speram ca-s ultimi care ne mint in fata, unde-i comunicarea , unde-i socializarea??? noi votanti i-am facut propietari pe bunul public, noi am suferit, nu se mai poate, ascultati imnul sfant , poate ne desteptam. Rusinea NE APARTINE 100% alegatorilor.
  NU SE POATE DUPA 24 ANI ELIBERATI DE COMUNISM EFECTIV SA TRAIM MAI RAU, Numai in comunism nu am putut schimba conducatorii, acum avem posibilitatea local din 4×4 ani, presedential 5, MAI FRATILOR oricare ar venii dupa ilustrul conducator ar face cu ceva mai mult decat predecesorul sau HAIDE-TI sa-i schimbam la termen ca altfel se imbolnavesc de comunism.

 • Nimeni nu pomeneste „ca de serpi si de jiganii in ziua de Alexii”, nici primarul Laba, nici Raducu sefu judetului, de hotelul de la Colibita, care se surupa si se fura in fiecare zi, oare de ce ???? Acest hotel de 26 de ani trebuia terminat si dat in folosinta cu peste 200 de locuri de cazare , halal gospodari la judet, halal gospodari si la comuna, iar cetatenii din Bistrita-Birgaului, in aceasta perioada au votat doar doi primari, pe Popandron mecanicul de la alelierul sectoruluil forestier din Prund si pe Laba electricianul auto la coloana barajului, pesemne ca acesti oameni cu drept de vot s-au bucurat ca primarii aratati nu au mai obligat pe nimeni sa faca contracte de porc de 26 de ani . Tarani din Bistricioara, CAT MAI DORMITI !!!!!!!???????? Tarani din Prund , cum de ati reusit sa va puneti primar pe seful de post, care va urmarea in timpul lui Ceausescu sa nu taiati vitei si sa nu faceti jinars pe paraie, amu aveti primar din Tureac si vice de pe Somes. CAND VA TREZITI OAMENI BUNI ?????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.