Cultură

”Vânătoare la ceaun” în 30 iunie, la Băile Figa!

Cea de-a treia ediţie a concursului de preparare în aer liber a sosului vânătoresc din carne de vânat va avea loc sâmbătă 30 iunie, la Băile Figa, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Becleanului. Echipele participante vor găti la ceaun după o reţetă proprie, savuroasele bucate urmând să fie împărţite vânătoreşte celor prezenţi la serbarea câmpenească.

”În vederea promovării valorilor culturii vânătoreşti, dar, în acelaşi timp, spre atenuarea falselor prejudecăţi existente la nivelul opiniei publice cu privire la practicarea vânătorii”, Primăria şi Consiliul Local Beclean, Muzeul ”Casa de vânătoare” Beclean şi Steyr Mannlicher (Austria) – reprezentanţa din România organizează sâmbătă 30 iunie, la Băile Figa, cea de-a treia  ediţie a unui inedit concurs  culinar de tip popular: prepararea la ceaun a sosului vânătoresc din carne de vânat în ambianţa specifică  unei serbări vânătoreşti.

Astfel, integrat manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilelor Becleanului, concursul va avea loc în perimetrul staţiunii turistice Băile Figa.

Echipele participante vor găti la ceaun după o reţetă proprie (care desigur poate rămâne secretă) sosul vânătoresc din carne de vânat, preparatul rezultat, după jurizarea de rigoare, urmând a fi împărţit vânătoreşte celor prezenţi la serbarea câmpenească prilejuită de sărbătoarea beclenarilor.

Participanţii vor găti sosul vânătoresc cu ajutorul dotărilor personale (ceaun, ingrediente specifice reţetei: carne de vânat, legume, condimente, eventual salate ori murături, lemne de foc de anumite esenţe dacă reţeta o impune, etc.) cu condiţia ca toate ingredientele folosite să fie proaspete şi optime consumului public.

Organizatorii vor pune la dispoziţia fiecărei echipe participante un perimetru, vesela de unică folosinţă (farfurii şi tacâmuri de plastic) precum şi pâinea necesară. De asemenea, organizatorii vor asigura şi mobilierul minim necesar participării.

La standul propriu, echipele pot expune fie elemente de cultură artizanal-vânătorească(trofee, embleme sau alte elemente de personalizare cu specific vânătoresc precum sloganuri, numele asociaţiei sau grupei de vânătoare reprezentată de “bucătari”), fie simboluri (afişe, bannere) ale eventualilor sponsori ai echipei participante. Este permisă şi instalarea unor corturi ale echipei participante, cort ce va fi instalat în zona corturilor situată în apropierea standurilor de concurs.

Fiecare echipă participantă, în funcţie de condiţiile impuse de propria reţetă, va trebui să finalizeze prepararea sosului vânătoresc în jurul orei 13.30, ora jurizării.

Organizatorii vor oferi participanţilor diverse premii şi diplome,  trei echipe obţinând în urma jurizării trofeele : “Polonicul cel mai gustos”, “Polonicul cel cel mai vânătoresc” şi, Marele Premiu, “Polonicul cel mai cel!”.

“Polonicul cel mai gustos” va fi câştigat de echipa care obţine cel mai mare punctaj la secţiunea culinară, jurizarea fiind făcută de către juriul de specialitate compus doar din maeştrii bucătari profesionişti. Trofeul “ Polonicul cel cel mai vânătoresc ” va fi câştigat de echipa care obţine cel mai mare punctaj la secţiunea ”Promovarea culturii vânătoreşti”, jurizarea fiind făcută la această secţiune de către juriul de specialitate compus doar din personalităţi apreciate pentru promovarea culturii şi onestităţii vânătoreşti. Marele Premiu, “Polonicul cel mai cel !” va fi câştigat de echipa care a cumulat cel mai mare punctaj la cele două secţiuni, cea culinară şi cea de promovare a culturii vânătoreşti.

Un juriu al presei cinegetice va acorda unuia dintre concurenţi, varianta individuală şi populară a Marelui Premiu, trofeul „Ăl mai ăl!”.

Preşedintele juriilor va fi dr. Paul Schuller, reprezentant Steyr Mannlicher în România.

Participanţii trebuie să-şi confirme prezenţa la tel. 0745 255 093 sau 0785 079 059 (Sorin Gârjan, preşedintele de onoare al Festivalului Vânătoresc) până cel mai târziu la data de 15 iunie.

Concursul se desfăşoară anual cu ocazia Zilelor oraşului Beclean, fiind inclus şi în amplul proiect de dezvoltare regional-turistică “Ţinutul haiducilor”.

Foto: arhivă 2011

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.