”Eu nu sunt un fan al vaccinării obligatorii. Nu văd potrivită o astfel de măsură fiindcă sunt o fire liberală. Cei care nu s-au vaccinat ar trebui să poată face oricând un test rapid să dovedească faptul că nu sunt infectați”, a declarat farmacistul Cristian Roth-Gross, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, într-o emisiune la Bistrița Express.
După un an extrem de greu pentru toți cei din lumea medicală, el s-a bucurat că se poate vaccina.
”În 4 ianuarie 2021 am făcut vaccinul, am avut o jumătate de oră de amețeală. La rapel, a doua zi am avut reacții, dar nu au fost foarte puternice. Au trecut, sper că sunt imunizat pe o perioadă cât mai lungă de timp și le recomand tuturor să se vaccineze. Mulți vehiculează că s-ar putea să ne îndreptăm spre o vaccinare anuală. Eu nu sunt un fan al vaccinării obligatorii, pe de altă parte. Nu văd potrivită o astfel de măsură fiindcă sunt o fire liberală. Cei care nu s-au vaccinat ar trebui să poată face oricând un test rapid să dovedească faptul că nu sunt infectați”, a spus el.
Cristian Roth-Gross a precizat că și-ar fi administrat orice vaccin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului întrucât are încredere că această instituție formată din specialiști din mai multe țări este riguroasă.
”Vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) mi se par ceva deosebit și probabil așa vor arăta toate vaccinurile. Se va găsi un vehicul care să poarte informația genetică, care poate fi schimbată în funcție de ceea ce urmărim. De aceea, se zice că, dacă virusul va suferi mutații care vor pune problema imunității după imunizare, el se va putea schimba foarte ușor și vom putea face un rapel la rapel ca să zic așa ca să prindă și altă tulpină. Tehnologia ARN mesager mie mi se pare ceva deosebit. Din 2009, o cercetătătoare din Ungaria, partenera Biontech, studiază tehnologia aceasta. Sper că vaccinul, fie el ARN mesager sau clasic, fie Sputnik să ne ajute să depășim cât mai repede situația aceasta, iar toamna lui 2021 să arate altfel decât cea de anul trecut”, a spus Cristian Roth-Gross.
Vaccinarea, dar și alte măsuri luate în pandemie, își arată efectele: ”În ultimele trei luni, comparativ cu anul trecut, am observat o scădere drastică a vânzărilor de produse pentru răceală și gripă. Faptul că se poartă mască, se păstrează distanța, faptul că nu mai merg copiii la școală a dus la o scădere la jumătate a virozelor. S-au vaccinat mulți și antigripal”.
În ce privește produsele care s-au vândut foarte bine, printre ele se numără Paracetamolul.
”În pandemie, Paracetamolul și produsele care conțin Paracetamol, au ocupat locul întâi în preferințele pacienților noștri. E un medicament relativ sigur dacă e administrat în dozele corecte. Doza maximă pentru un adult sănătos este de 4 grame, 8 tablete pe zi. Eu aș recomanda 4 tabete pe zi și o administrare de 5 zile, nu mai mult. De ce trebuie să fim atenți legat de acest medicament? Pentru că el suferă o metabolizare hepatică, intermediar apare un compus toxic. (…) Administrarea de doze mai mari pe o periodă îndelungată termină acele substanțe care conjucă metabolitul toxic, acesta rămâne liber, atacă celula hepatică și poate duce la insuficiență hepatică. De ce 4 grame la un adult sănătos? Pentru că sunt cazuri când doza trebuie scăzută. În cazul celor care au afecțiuni hepatice grave nu este recomandat consumul de Paracetamol, cei care au afecțiuni renale, iar cei care consumă mai des alcool vor avea o afectare hepatică mărită și li se recomandă o doză mai mică sau evitarea consumului de Paracetamol”, a spus Cristian Roth-Gross.
El a menționat că produse precum Fervex sau Coldrex conțin și ele Paracetamol chiar și câte un gram, așa încât cine apelează la automedicație poate să riște o manifestare toxică.
”Folosiți Paracematol, este un medicament la îndemână, ieftin, vedeta Covid-19. În martie 2020 eram pe punctul să nu mai găsim nicăieri fiindcă producătorii au fost luați prin suprindere ei făcându-și stocul în funcție de vânzările anterioare, iar atunci au fost de trei-patru ori mai mari vânzările de Paracetamol. O perioadă au fost probleme, dar le-am depășit. Au crescut și prețurile într-o perioadă, dar între timp s-au reglat. Inclusiv măștile sunt la prețul dinainte de pandemie”, a adăugat el.
În ce privește Ivermectina, la noi încă medicament de uz veterinar, Cristian Roth-Gross a spus că ”este un medicament valoros” în multe afecțiuni: ”Din câte știu este testată în câteva studii clinice, dar trebuie să treacă un timp până se obțin rezultatele. Eu nu pot recomanda un medicament neautorizat în România. Să fie folosit în prevenție mi se pare destul de periculos și nu aș recomanda așa ceva. În cazul oricărui medicament una este să-l luăm câteva zile sau pe o perioadă de o jumătate de an, cu doze pe care nu le putem cuantifica prea bine”.
Cristian Roth-Gross a explicat că, în primul an de pandemie, ”au fost zile grele”: ”Lumea ne-a asaltat în permanență. Vreau să felicit toți farmaciștii din județ pentru că am fost acolo cu toții, pe baricade, farmaciile au fost deschise în permanență, cel puțin în perioada aceea a stării de urgență. Și-au făcut cu brio cu toții datoria și vreau să-i felicit”.
Bartoș C.
Domule Cristian Roth-Gross, de un an lipsește medicamentul esențial pentru diabet METFORMIN !!! Ce se întâmplă?
Roth Cristian
De un an? Problemele sunt de cel putin 2-3 ani. Raspunsul simplu este nu-l gasim la depozite. Raspunsul complex include nivelul pretului (prea mic fata de media europeana), exportul paralel (se exporta in tarile unde e mult mai scump din Romania) si de ce nu, lipsa implicării factorilor de decizie de a sustine fabricarea unor medicamente esentiale in Romania.
Din targ
Care este reteta pe care o folosesc farmaciștii de nici o farmacie din țară nu a avut probleme de infectare a personalului cu Covid? Oare nu se testează personalul farmaciilor sau nu s-a îmbolnăvit nimeni pana acum? Sa nu uitam ca in farmacii cu siguranta au intrat si persoane cu Covid. Aceeași situație o întâlnim si cazur ratelor de magazine. Si aici covidul ocolește personalul.
Din piata
Cunosc farmacie care a avut caz de covid in randul angajatilor.
Roth Cristian
Au fost si la noi in judet infectari si nu una. Nu exista protectie 100%. Dar in majoritatea cazurilor, farmaciile au respectat cu strictete recomandarile ce tineau de preventie si au actionat ca atare.
In plus, tinand cont ca nu permitem aglomerarea spatiilor iar contactul cu pacientii nu este unul prelungit, riscul este mult redus.
In judetul BN am pierdut cel 3 farmacisti din cauza acestei boli. Odihneasca-se in pace!
Tiberius Cămăraș
Am avut reacții , sper că m-am imunizat pentru o perioadă lungă de timp. Astea sunt opinii propri, nu cele care ar putea influența o masă largă de posibili doritori de a se vaccina. Deci s-ar putea ca alte persoane să aibă reacții mai complexe. Poziția ta este una politicianistă: se poate, s-ar putea. Lăsați- ne să alegem. Poate unii doresc iar alții nu să se vaccineze. Reacțiile pot apărea de la un caz la altul. Cine răspunde în cazul unor reacții mai grave? Decizia este personală… deocamdată.
Roth Cristian
Evident ca opiniile impartasite de mine sunt proprii, dar in mare parte bazate pe niste cercetari (scuzati daca suna pompos) si dialoguri purtate cu colegi din tara si alte tari din UE.
Singura modalitate prin care pot influenta mai mult sau mai putin e propria vaccinare. Si eventual incercarea de a explica cum vad eu lucrurile intr-un mod cat mai asezat, pe intelesul publicului larg. Parerea mea ramane aceeasi, doar o vaccinare in masa ar putea stopa acesta epidemie, dar decizia de a te vaccina ramane la latitudinea ta. Exact cu asta incepe articolul, asa ca nu vad de ce am fost politicianist.
Ca o ultima mentiune, vaccinul Comirnaty al asocierii Biontech-Pfizer, dar si cele ale producatorilor Moderna si Astra Zeneca dupa cate stiu eu, au primit o autorizare CONDITIONATA a vaccinurilor lor. De ce e important? O aprobare condiţionată a comercializării, precum cea la care va recurge EMA, înseamnă şi că BioNTech-Pfizer rămân responsabile în cazul în care apar efecte secundare grave sau afecţiuni de durată. Asta spre deosebire de USA si UK, unde autorizarea a fost de urgenta. Pentru mai multe lamuriri, las un link, dar e important sa se stie faptul ca producatorul poate fi actionat in instanta, nu este exonerat. https://ec.europa.eu/romania/news/20210203_autorizare_vaccin_astrazeneca_ro
Anonymus
Autoritatile spun ca daca te vaccinezi exista riscul sa fii purtator de covid si sa il transmiti.deci esti la fel de,, vinovat” ca si unul nevaccinat.Atunci testul rapid pentru a dovedi ca nu sunt infectati ar trebui cerut si pentru unii si pentru ceilalti.probabil ca domnul farmacist a vazut vreo pisica .una cu carnet de partid si cu functie.Reamintim domnului farmacist ca deocamdata guvernul si sistemul medical e cel care nu a reusit sa asigure cantitatea suficienta de vaccinuri si logistica necesara celor care s au inscris pana in prezent pe platforma.si urmeaza in etapa a 3 a categoria cea mai numeroasa …si inca nu s a vaccinat complet categoria a 2 a.Cand va fi incheiata vaccinarea tuturor doritorilor atunci ar avea o oarecare justificare delegarea de sarcini suplimentare celor care nu vor.Dar mai ramane sa se demonstreze cu precizie ca cei vaccinati nu mai pot primi boala si nu o mai pot transmite.Si mai am o intrebare…cum va fi gestionata situatia intr o familie cu copii ,in care unul dintre adulti refuza vaccinarea?plus ca si copiii vor fi exceptati…se va lua vreo masura de separare?vom avea vreun fel de barnevert nordic?
Roth Cristian
Daca te vaccinezi, exista riscul sa te infectezi, nu sa fii purtator. Posibil chiar sa fii contagios, ulterior. Cat de redus e riscul vom afla in perioada urmatoare. Eu cred ca in majoritatea cazurilor, nu se va semnala contagiozitate, dar e clar ca e doar parerea mea.
Existenta unui test rapid, eficient si ieftin ar aduce numai beneficii. Asta era ideea. La momentul actual, dupa cate stiu eu, e nevoie de test RT PCR pentru a intra intr-o alta tara, daca vii dintr-o zona cu multe infectari. Or faptul ca te testezi ieftin si chiar inainte de zbor (sau la granita) mi se pare de dorit, avand in vedere ca exclude si cele 2-3 zile de la efectuarea testului RT PCR.
N-am nicio treaba cu pisicile, imi doresc sa ma pensionez ca farmacist, cat despre gestionarea campaniei de vaccinari, la momentul actual si pe viitor, precum si gestionarea anumitor situatii, nu eu sunt cel care trebuie sa raspunda la aceste intrebari.
La intrebarea cu familia pot risca un raspuns : atat timp cat familiile au avut voie (sac) sa locuiasca impreuna nevaccinati, nu vad ce nu ar putea sa o faca in continuare, partial vaccinati.
Anonymus
Evident ca nu dumneavoastra purtati raspunderea pentru activitatea autoritatilor,nici nu am spus asta,dar sunteti o voce autorizata ,cu notorietate,cu pregatire si puteti induce in mintea unor talibani anumite idei de segregare a cetatenilor.Ar fi pacat ca dupa secole de combat pentru abolirea discriminarii pe baza apartenentei sociale sau a discriminarii rasiale sa se faca segregarea sanitara.Despre testarea pasagerilor e de discutat din punctul de vedere al acuratetii testelor si ale celor rt pcr si ale celor rapide,teste care dau numarul de infectari in diverse zone.
Roth Cristian
Ideea de a pune la dispozitie un test rapid si ieftin vine tocmai impotriva segregarii. Pe care nu eu o induc. Unii vor spune : nu ai voie sa calatoresti daca nu esti vaccinat. Altii spun ba da, dar fa un test RT PCR. Eu zic nu, hai sa ne concentram sa punem la dispozitia oamenilor un test rapid si ieftin, ca sa nu existe discriminare. Cumva trebuie totusi minimizat riscul de transmitere, nu putem decreta ca de maine lucuruile s-au rezolvat, intram in normalitate, fara sa facem nimic.
Consider ca in acest moment „batalia” ar trebui purtata impreuna, fiindca asa se procedeaza in cazul unei epidemii.
Sau putem refuza in continuare vaccinarea, testarea si mai stiu eu ce, dar atunci vom merge mai departe cu purtarea mastii, distantare, izolare etc. Eu unul, sincer, m-am cam saturat si as dori o normalizare, pe cat posibila, a situatiei.
Mai mentionez ca nu mi-a cerut absolut nimeni sa ies public sa spun niste lucruri, am fost invitat la o dezbatere despre acest subiect si am dat curs invitatiei. Dezbaterea a vizat si alte subiecte, nu doar acesta.
cc
Ideea e că o persoană imunizată în urma vaccinului poate fi un purtător al virusului pentru cei apropiați ( un risc, vector de transmisie) iar până când 70% e imunizată cu un vaccin, măsurile deja de prevenție trebuie aplicate.
Mă înşel?
Roth Cristian
Nu va inselati, domnule cc, nu se poate exclude (cel putin deocamdata) riscul ca o persoana imunizata care a intrat in contact cu o persoana infectata sa poata sa-l transmita mai departe.
Dupa parerea mea, o mare parte a celor imunizati nu va transmite insa boala mai departe, avand in urma vaccinului capacitatea de a anihila atat de rapid virusul, incat sa nu existe o faza contagioasa.
Evident, asta trebuie demonstrat si gasita cumva, daca e posibil, o metoda de dozare a imunizarii, care sa serveasca si in cazul celor care au trecut prin boala , nu doar celor imunizati prin vaccin. Insa va fi extrem de greu si atunci probabil ca anumite masuri vor fi mentinute pana la o imunizare in masa.
Anonymus
Barnevernet al covidului
Anonymus
Dumneavoastra ,ca si om care activati in domeniu si aveti cunostinte mai solide decat ceilalti cetateni,puteti sa ne spuneti care este parerea dvs despre acuratetea acestor doua teste?bineinteles sa va exprimati o parere si despre faptul ca o persoana sau un grup de persoane are incalcat dreptul la libera circulatie pe baza unei testari care nu e suta la suta exacta ,sau hai sa zicem 90 la suta care ar fi un procent acceptabil.exista foarte multe controverse asupra acuratetii testelor.si revine intrebarea cu familia.unul din adulti e oprit sa mearga impreuna cu ceilalti membrii ai familiei ,pe baza unui test cu acuratete indoielnica?
Roth Cristian
Nu activez in domeniul testarii de laborator, sa fim seriosi. Asa ca nu am cum sa emit o opinie autorizata, calificata sau cum vreti dumneavoastra.
Deocamdata, un test mai bun decat RT PCR nu stiu sa fie. https://biomolecularsystems.com/why-pcr-tests-are-still-proving-the-gold-standard-in-combatting-covid-19/
Cum spuneam mai sus, mi-as dori ca cei care activeaza cu adevarat in domeniu sa isi concentreze fortele pentru a obtine un test rapid precis si ieftin. Nu exista o acuratete de 100%, e imposibil de obtinut asa ceva.
Pe de alta parte, daca tot ne referim la drepturi, exista si dreptul la sanatate. Iar statul este obligat sa ia masuri pentru respectarea lui.
Ca tot e cu intrebari si raspunsuri, cum ati gestiona dumneavoastra circulatia in pandemie, pe ce teste v-ati baza pentru a evita raspandirea virusului?? La intrebarea cu familia am raspuns mai sus, dar era vorba de locuit impreuna.
Anonymus
Corect domnule,statul are obligatia sa ia cele mai buna masuri pentru protejarea sanatatii populatiei,pentru ingrijirea sanatatii populatiei si pentru respectarea tuturor drepturilor cetatenesti .asta pentru ca populatia in ansamblul ei cu,, optimisti” cu ,,sceptici „,folosesc termenele astea ca sa nu extindem tendetios ,deci totalitatea cetatenilor sustin statul si autoritatile .Asta pana la momentul la care o categorie va fi declarata indezirabila prin legi si atunci e alta discutie despre directia in care se indreapta societatea.eu va multumesc pentru rabdare.
cc
E importantă informația de calitate.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html