Cultură

Virgil Nemoianu: La Bistriţa, frumuseţile naturale îşi dau mâna cu cele culturale (FOTO)

Manifestările ocazionate de inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” au început încă de luni cu o conferinţă inaugurală susţinută de prof. univ. dr. Virgil Nemoianu de la Catholic University of America – Washington. Evenimentul s-a petrecut în incinta Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în prezenţa mai multor personalităţi locale.

La conferinţă au asistat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Alexandru Pugna, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Mircea Gelu Buta, consilierul judeţean PDL Florin Urîte, directorul Comelf, Dorin Stoian, artistul plastic Marcel Lupşe, mai multe cadre didactice, literaţi şi scriitori.

Preotul Ioan Pintea, managerull Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” a declarat cu acest prilej că este foarte bucuros că prof. univ. dr. Virgil Nemoianu a răspuns invitaţiei sale de a participa la festivităţile prilejuite de inaugurarea Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

„De la prof. univ. dr. Virgil Nemoianu am învăţat ce înseamnă literatura engleză, cultura română în relaţie cu cea universală. E o bucurie enormă să-l avem printre noi într-un moment fast pentru acest oraş pentru că, iată, aceasta este conferinţa inaugurală pentru deschiderea Bibliotecii Judeţene George Coşbuc. (…) Eu aş vrea să-i spun domnului Nemoianu cum l-am cunoscut înainte de a-l întâlni faţă către faţă. Apropiat fiind de părintele Steinhardt, poposind de foarte multe în chilia de la Rohia, mi-a atras atenţia o fotografie pe care Nicolae Steinhardt o ţinea pe peretele chiliei. Avea foarte puţine fotografii. Aceasta era o fotografie cu o diplomă obţinută domnul Virgil Nemoianu la Washington şi semnată de Roland Reagan. Mi-a plăcut foarte mult această fotografie. De asemenea, o carte pe care m-am bazat foarte mult în tinereţea mea a fost cartea Simptome, alături de cartea lui Matei Călinescu, Viaţa şi opiniile lui Zacharias Licheter, două cărţi care m-au cucerit, două cărţi care m-au ajutat să privesc altfel cultura şi literatura. Îl citesc şi îl recitesc pe domnul Virgil Nemoianu”, a spus Ioan Pintea.

La rândul său, prof. univ. dr. Virgil Nemoianu a spus că se bucură că se află la Bistriţa, un oraş pe care îl apreciază din mai multe motive. „De mai multe ori în viaţa mea, mi s-a sugerat sau am fost invitat să vin la Bistriţa. Nu ştiu de ce m-am codit fiindcă distanţa era mare, era dificil de ajuns. Până la urmă m-am lăsat convins şi sunt bucuros că mă aflu în oraşul Bistriţa. În primul rând pentru că m-am gândit la istoria oraşului şi a zonei. Este un oraş şi o zonă care descind din lumea grănicerească, ori eu însumi provin din Banat, care era tot zonă grănicerească. Dintr-o dată, aceasta a reprezentat o legătură, un pod de frăţie şi tovărăşie între o parte a ţării şi cealaltă. Pe de altă parte, eu am ţinut la lumea transcarpatină tocmai pentru multitudinea de componente etnice, iar Bistriţa ar putea fi descrisă ca cel mai nordic oraş săsesc. Aici s-a născut un om la care am ţinut mult în tinereţea mea, col. Hugo Tatler, care, în ciuda numelui german, a fost colonel în Statul Major al Armatei Române şi a fost foarte activ luptând pentru drepturile românilor. În sfârşit, adaug la acestea frumuseţile culturale care îşi dau mâna cu cele naturale. Nu trebuie să spun despre Rebreanu, Coşbuc şi, în ultimă instanţă de Steinhardt care se leagă de Bistriţa”, a declarat Virgil Nemoianu.

Domnia sa a spus că, după ce a emigrat din România, foarte puţină lume a mai ţinut legătura cu el. „Când am plecat în American, transfug după părerea autorităţilor din acea vreme, emigrant din punctul meu de vedere, nu mai coresponda mai nimeni cu mine. Familia mai coresponda cu mine, Nicolae Steinhardt, Ştefan Augustin Doinaş şi I.D. Sârbu. Cu Nicolae Steinhardt aveam o corespondenţă regulată, cam o dată pe lună. Eu îi trimiteam cărţi, ziare, ce ştiam că îl interesează şi cred că am fost printre primii care a primit o fotografie cu fratele Steinhardt în rasă călugărească. Mă ruga să o transmit şi la alţi prieteni pe care îi menţiona”, a relatat el.

Virgil Nemoianu s-a referit apoi şi la activitatea sa prezentă, menţionând că se ocupă de interpretarea textului literar prin prisma religiozităţii. În prezent deţine catedra specială „William J. Bayron Distinguished Professorship” la Universitatea Catolică din capitala Statelor Unite.

Volumul ”Opere 1. Structuralismul. Calmul valorilor” reuneşte de altfel două cărţi, “Structuralismul”, apărută în 1967, şi “Calmul valorilor” din 1971, însă într-o formă reeditată. El a fost prezentat, la Bistriţa, de Luigi Bambulea, licenţiat în Litere (Română – Literatură Comparată & Universală), respectiv Teologie Ortodoxă (Pastorală) la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.

Marţi, prof. univ. dr. Virgil Nemoianu va fi prezent şi la inaugurarea oficială a noului sediu al Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc”.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!

virgil nemoianu ioan pintea 27 mai moldovan nemoianu pintea nemoianu pintea marcel lupse 27 mai dorin stoian 27 mai eugenia zegrean vgnemoianuconf8

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS