Actualitate Recomandări

Volumul ”Bistrița – Poarta Transilvaniei I”, lansat la Casa Argintarului

(FOTO) Volumul ”Bistrița – Poarta Transilvaniei I”, un instrument foarte util pentru cei care vor să devină ghizi turistici în orașul nostru, dar și pentru cei care vor să îi cunoască mai bine istoria, a fost lansat, joi, la Casa Argintaruilui din Bistrița în prezența autorilor Lucian Mureșan, Laurențiu Grec și Corneliu Gaiu.

Despre carte au vorbit mai întâi autorii, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș, dar și istoricul de artă Vasile Duda și farmacistul Cristian Roth-Gros, președintele Forumului Democrat German, ultimii salutând efortul autorilor de a scoate la lumină în imagini atât de frumoase trecutul orașului.

dr. Corneliu Gaiu: ”Cartea aceasta este a patra utilizare a ilustratelor despre Bistrița care vede lumina tiparului. A început domnul Skrabel, au urmat cele ale domnului Calu și ultimele două ale celor trei autori care și-au pus semnătura și pe această carte. O imagine face cât o mie de cuvinte, iar cum lumea nu prea mai citește, avem la îndemână niște poze și am rezolvat lectura. Pe de altă parte, și la Bistrița, și în altă parte, în ultima vreme au fost valorificate imaginile istorice. Ele ne ajută să ne apropiem și să privim cu interes cum arăta aspectul orașului. (…) Eu sper să privim cu respect viața Bistriței de acum o sută de ani”.

Lucian Mureșan: ”Eu mi-am dorit o carte mai interactivă care să-i provoace un pic bistrițeni la o plimbare pe stradă, să o ia cu ei, să fie ușor de manipulat, și de citit. Material era suficient și ne-am propus să facem diferit. În 2017, am scos Salutări din Bistrița – care exact asta propune un itinerar prin orașul nostru, pe un traseu documentat în fotografii și conținut istoric. Și pentru că a avut un feedback foarte bun, ne-am propus să facem ceva mai bun și mai interesant. Așa a ieșit Bistrița -Poarta Transilvaniei pentru care am cerut acordul Primăriei să folosim denumirea, ulterior fiind preluată la nivel județean. Le mulțumesc tuturor care ne-au ajutat să facem cunoscut trecutul”.

Laurențiu Grec: ”Conținutul cărții este foarte bogat. Avem materiale destule să realizăm încă un volum, dar, cu siguranță, vor trece 2-3 ani sau poate mai mult. Fără marea ambiție a lui Lucian nu s-ar fi făcut, iar în final, produsul a ieșit foarte bun. Mereu apar imagini vechi, vederi, și fiecare poate spune câte o poveste”.

Despre carte a vorbit managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș, care a spus că acest volum poate fi un instrument foarte bun pentru cei care vor să devină ghizi. ”Cu siguranță, această meserie se poate dezvolta în viitor. Bistriței îi lipsesc oameni care să spună povești. Noi, la Casa Argintarului, îl avem pe Eugen Miloș, dar și Bistrița are nevoie de oameni care să știe povești. Avem nevoie de ele pe lângă tururi urbanistice”.

https://www.facebook.com/BNPoartaTransilvaniei/posts/306751284461445
Etichete

3 comentarii

  • Nu l-am descoperit pe primarul Turc in fotografiile publicate. Bag seama ca nu a avut timp sa ia parte la lansarea acestei carti, asa cum a fost prezent la lansarea capodoperei „Parintii neamului romanesc” , scrisa de Nicolae Feier. Ar fi fost bine sa fie prezent, si sa-i puna la punct pe ignorantii de la Muzeul Judetean, sa nu mai raspandeasca neadevaruri de genul ca Bistrita este un nume slav, si accepte tezele marelui istoric Feier.
    Probabil ca l-a deranjat faptul, ca in Casa Argintarului nu a fost prezenta acea elita a intelectualitatii bistritene, care se intalneste de obicei in casa din Parcul Municipal.
    Un lucru ramane cert, indiferent de realizarile marete, pe care le va avea primarul Turc in timpul mandatului sau, respectiv a mandatelor sale, el va intra in istorie ca primarul Turc-Bessi. Este un lucru imens, sa stii, ca inca in cateva sute de ani bistritenii te vor pomeni pe tine, primarul Turc-Bessi, cel care l-a facut cetatean de onoare pe gigantul intelectual (absolvent al liceului de elita din Mariselu si a seminarului de popi din Sibiu), Nicolae Feier, care „nu a cazut in acea capcana a istoriei” (pentru a-l cita pe marele istoric), in care au cazut diletantii pe nume Nicolae Iorga si Ghgeorghe I. Bratianu, absolventii unor institutii de trei lulele.

  • Cartea ”Bistrița – Poarta Transilvaniei”, semnată de Lucian Mureșan, Laurențiu Grec și Corneliu Gaiu care a apărut la sfârsitul anului 2020 si a fost lansată pe piată în ianuarie, 2021 vine in sprijinul cunoasterii Rutei Cultural- Turistice numită ”Porţile Transilvaniei”, un proiect turistic national scop care include trei destinaţii emblematice ale României precum Braşov, Sibiu şi Bistriţa, împreună cu împrejurimile acestora. Asa cum era de asteptat această aparitie editorială referitoare la Bistrita ca Poartă a Transilvaniei este una deosebit de valoroasă având in vedere calitatea autorilor Lucian Mureșan alături de istoricul Corneliu Gaiu, un recunoscut cercetător in domeniul arheologiei si istoriei plaiurilor bistritene dar si de fotograful Laurențiu Grec, cel care ne-a încântat în repetate rânduri cu splendide imagini panoramice, fiind si un pasionat colecţionar de fotografii vechi cu orasul Bistriţa.
    Vezi si :https://www.facebook.com/oddisey27

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS