”E momentul să ne îndreptăm atenția spre oameni! Avem bani să plătim paza pentru Parcul Municipal, pentru Pădurea Schulerwald, Piața Centrală și nu găsim atâția bani să plătim paza pentru copiii nostri și pentru profesorii care-i învață? La poarta Primăriei sunt 2-3 polițiști locali, pe la fiecare sediu mai sunt polițiști sau agenți de pază plătiți de la bugetul local, de ce trebuie părinții să scoată bani din buzunar pentru a asigura securitatea copiilor lor? Toată lumea, primărie, consilii de administrație ale școlilor, directorii școlilor, părinții, sunt de acord că trebuie asigurată paza școlilor pentru prevenirea unor fapte antisociale, dar nici unei solicitări a părinților ca paza să fie plătită de la bugetul local nu i s-a dat curs. Fondurile adunate de asociațiile de părinți să fie folosite pentru proiectele comune părinți-profesori-copii către care alocăm din ce în ce mai puține fonduri (premierea copiilor, premierea olimpicilor, asigurarea de co-finanațare în proiectele cu finanțări nerambursabile, susținerea participării elevilor la competiții, etc. Implicați-vă, prin semnarea listelor de susținere a proiectului de hotărâre și prin adunarea de semnături de susținere, pentru ca proiectul de hotărâre să poată fi depus spre dezbaterea Consiliului Local!”, spune președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, care împreună cu președintele Asociației de părinți de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”, Claudia Andron, vrea să depună în CL un proiect privind asigurarea pazei unităților școlare de pe raza municipiului Bistrița.
Ce prevede proiectul
– Se aprobă asigurarea pazei unităților școlare de pe raza municipiului Bistrița de către Poliția Locală începând cu data de 15 septembrie 2016
– în cazul în care efectivele Poliției Locale a municipiului Bistrița nu sunt suficiente pentru a prelua integral paza unităților de învățământ din municipiul Bistrița, se va apela la firmă de pază acreditată, plata serviciilor de pază fiind suportată de la bugetul local
– La prima rectificare bugetară se vor cuprinde în bugetul municipiului Bistrița sumele necesare plății pazei unităților școlare începând cu data de 15 septembrie 2016 iar în bugetele anilor viitori vor fi prevăzute sumele necesare pazei unităților școlare
Expunerea de motive
Datorită creșterii pericolului producerii unor fapte antisociale în perimetrul unităților școlare, conducerea școlilor împreună cu asociațiile părinților au hotărât, în urmă cu 10-15 ani, angajarea unor agenți de pază pentru a asigura siguranța elevilor, în primul rând, dar și a cadrelor didactice, precum și a bunurilor școlilor. Situația este cunoscută de administrația publică locală.
În acest moment asociațiile de părinți sunt cele care suportă costurile legate de paza instituțiilor de învățământ, costurile/copil diferind de la o școală la alta. Costurile pazei au crescut foarte mult în ultima perioadă și se impune preluarea acestor cheltuieli la bugetul local.
Considerăm că se impune adoptarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Bistrița de preluare a pazei unităților școlare de către Poliția Locală sau, în cazul în care efectivele Poliției Locale nu permit acest lucru, preluarea plății agenților de pază din bugetul local de la începutul anului școlar 2016-2017, la numărul de agenți din acest moment, urmând ca, pe baza notelor justificative aprobate de către consiliile de administrație ale școlilor, să se dimensioneze efectivele de pază pentru a preveni producerea agresării elevilor sau cadrelor didactice sau distrugerea/furtului de bunuri din unitățile de învățământ. Primăria Bistrița are contract cu firmă de pază în vederea asigurării pazei unor bunuri ce aparțin domeniului public și privat al municipiului Bistrița (Piața Centrală, Parcul Municipal, etc.). Considerăm că mult mai importante sunt unitățile de învățământ de pe raza municipiului Bistrița și mai ales oamenii, respectiv elevii și profesorii”.
Pazesc o laie ca e plin de cacati pe pasaje.
Initiatorii se fac ca nu stiu ca elevii din scoli nu voteaza, deci fiti siguri ca d-l primar Cretu se va opune acestui proiect de hatarire, sau i-l va tergiversa, sau odata aprobat, nu i-l va aplica, invocind varii motive. Sint curios cum vor reactiona consilierii fideli domniei sale, Rus Constantin si Camelia Tabara.
Elevii nu votează dar părinții lor, care plătesc dealtfel gardienii în acest moment, DA!
Adriane, lasa textele, si pana una alta voteaza daca iti pasa de acest proiect.
O inițiativă de oameni responsabili, fără un interes declarat electoral, o dezvoltare utilă a spațiului de siguranță pentru toți membri comunității. Tinerii ce nu au beneficiat de o educație sănătoasă își găsesc refugiu în siguranță între cei de o vârstă, astfel devin mult mai eficienți în fărădelegile mici, sau mari, la care participă.
Multumim Dle SAFRIUC. Incepand de astazi personal ma ocup de strangere de semnaturi de la parinti.
Nu cred că trebuie limitată acțiunea doar la părinți. Dacă aveți un punct fix unde pot să semnez o să vin deși nu mai am copil de școală. Am convingerea că sunt în rândurile poliției locale angajați ce pot face această activitate cu mult mai mare răspundere decât cei de la firmele de pază.
De curând am schimbat buletinul. La acel birou în sala de așteptare o doamnă de la poliția locală ajuta la completarea cererilor, pe cei care nu au fost duși la școală, cu atâta răbdare și înțelegere pe care mulți funcționari publici nu o mai au. Nu e firesc ca părinții să plătească paza școlilor iar poliția locală să fie ajutorul, fie și de nădejde, al funcționarilor.
la scoala gen. LUCIAN BLAGA profesorii ne inpun plata ptr paza ,este correct?