Actualitate

1 aprilie – Ziua Păcălelilor

Originea Zilei Păcălelilor nu este stabilită. Ipoteza cea mai plauzibilă este că obiceiul are legătură cu schimbarea calendarului gregorian.

1 aprilie este una dintre zilele preferate ale copiilor, care încearcă în fiecare an să îşi păcălească prietenii, părinţii şi profesorii. Pentru cei cu simţul umorului dezvoltat şi cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distracţie.

Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit pământ uscat după ce inundaţia a început să se retragă de pe uscat pe 1 aprilie.

O a doua ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are legătură cu schimbarea calendarului gregorian. În vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în anul 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an pe 1 ianuarie. Câţiva oameni care sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie au fost numiţi „April fools” (nebuni de aprilie).

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa. În Franţa, cel care cade victimă unei păcăleli este numit „poisson d`Avril” (peste de aprilie), în Anglia este numit „noddy”, iar în Scoţia acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie).

Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită chiar şi în unele ţări din America Latină, cum ar fi Peru şi Columbia. Diferenţa este că, în aceste ţări, sărbătoarea are loc pe data de 28 decembrie şi poartă numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Chiar dacă numele şi data diferă, farsele care se fac sunt aceleaşi.

Ziua Păcălelilor este astăzi sărbătorită în Franţa prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane de ciocolată în formă de peşte. Există în Franţa şi o tradiţie de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte de hârtie, cu un ac cu gămălie.

Ziua Păcălelilor este un prilej pentru presă şi site-urile internaţionale să descreţească frunţile cititorilor, îngrijoraţi de criza economică şi de problemele cu care se confruntă zilnic, prin intermediul unor farse care au, mai mult sau mai puţin, iz de realitate.

1 aprilie este şi Ziua Păsărilor

Ziua Pă­sărilor se sărbătoreşte de peste o sută de ani, după semnarea, la 19 martie 1902, la Paris, a Convenţiei pentru Protecţia Pă­sărilor. Directiva respectivă este actul legislativ european care reglementează menţinerea, prezervarea şi reabilitarea unei diversităţi şi a unei suprafeţe suficiente de habitat. Direc­tiva a fost introdusă în legislaţia românească în 2001.

În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită mai ales în şcoli, dar a fost treptat abandonată în anii 1945-1950. Elevii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de ştiinţe naturale, instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Din 1993, Societatea Ornitolo­gica Română, organizaţie neguver­na­mentală de forţă în domeniu, a de­pus eforturi pentru a stimula pro­fe­s­orii de biologie să readucă în ac­tua­litate această zi tradiţională a pă­sărilor. În luna martie a anului 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiin­ţei, în urma solicitării SOR, şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor şi a anunţat în acest sens inspectoratele şcolare judeţene. De atunci, 1 aprilie – Ziua Păsărilor – este sărbătorită în fiecare an în România.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS