Actualitate

Schimbări importante din 2023 pentru 7700 de firme din județ. Noi condiții, restricții și taxe mai mari

Pe managerii a 7700 de firme din județ care au statut de microîntreprinderi îi așteaptă schimbări importante din 2023. Potrivit modificărilor aduse legilor, îi așteaptă noi condiții de funcționare, restricții și, cel mai important, taxe mai mari la stat.

Conform modificărilor din Codul Fiscal, începând cu anul 2023 firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende, iar prin OG 16/2022 s-au stabilit noi reguli de încadrare a firmelor în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor. Dacă până în prezent orice firmă nou înființată era microîntreprindere obligatoriu, începând de anul viitor, acest lucru va fi opțional. Mai mult, se vor aplica noi condiții pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a rămâne microîntreprinderi.

Din 2023 un SRL trebuie să aibă o cifră de afaceri care să nu depășească 500.000 euro (în prezent acesta fiind de 1 milion euro).

Până acum, firmele încadrate ca microîntreprinderi plăteau un impozit de 1% , cu condiția să aibă minim un angajat cu normă întreagă, și 3% dacă nu aveau salariați.

Începând cu 1 ianuarie 2023, orice firmă care vrea să rămână microîntreprindere trebuie să aibă minim un angajat cu normă întreagă.

LIMITĂRI:

  • un acționar/asociat nu va putea să dețină titluri de participare/drept de vot (peste 25% din capital) la mai mult de trei microîntreprinderi (dacă dețin mai mult de 3, vor trebui sa aleagă care din ele va trece la regimul impozitării pe profit)
  • pentru a rămâne microîntreprindere nu trebuie să se obțină venituri din consultanță și management mai mult de 20% din cifra de afaceri realizată

RESTRICȚII: nu vor mai putea să fie microîntreprinderi firmele care: desfășoară activități în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv activități de intermediere în aceste domenii în domeniul jocurilor de noroc, de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale

Plafonul de 500.000 euro va intra în vigoare începând cu veniturile realizate în 2023.

Plafonul aplicabil veniturilor obținute în cursul anului 2022 rămâne cel anterior, respectiv plafonul de 1.000.000 euro. Cota de impozitare pentru veniturile microîntreprinderilor va fi în cota unică de 1%.

Dacă o firmă nu îndeplinește cumulativ toate condițiile de mai sus, va deveni plătitoare de impozit pe profit.

O altă modificare semnificativă pentru SRL-uri este majorarea impozitului pe dividende. Astfel, începând cu anul 2023 cota de impozitare a dividendelor va fi majorată de la 5% la 8%. Impozitul se aplică pentru veniturile din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023. Pentru dividendele distribuite și neplătite până la sfârşitul anului 2022, cota de impozitare aplicabilă rămâne 5%. Termenul de declarare și plată a impozitului pe dividende va fi până la 25 ianuarie 2023. Pentru dividendele încasate se va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10% după cum urmează:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară (2.550 lei x 6 = 15.300 lei – plafon; 15.300 x10% = 1.530 lei – contribuția)
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară (2.550 lei x 12 = 30.600 lei – plafon; 30.600 x10% = 3,060 lei – contribuția)
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă dividendele încasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe ţară (2.550 lei x 24 = 61.200 lei – plafon; 61.200 x10% = 6.120 lei – contribuția)

Cei care vor să aibă microîntreprindere în 2023 trebuie să se asigure că:

  • până la 31 decembrie 2022 au minim un angajat cu normă întreagă
  • cifra de afaceri este realizată în proporție de cel puțin 80% din alte activități mai puțin consultanță și management
  • la 31 decembrie 2022 au o cifră de afaceri care nu depășește plafonul de 1.000.000 de euro.

Potrivit camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, în județ, cele mai multe firme, 7.700, sunt microîncreprinderi, cifra de afaceri realizată de ele în 2021 fiind de 3,3 miliarde de lei.

Întreprinderi mici sunt 650 – cifră de afaceri 3,8 miliarde de lei, în timp ce întreprinderi mijlocii sunt 120, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei. Întreprinderile mari au obținut o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei, iar întreprinderile foarte mari de 1,8 miliarde de lei.

Etichete

3 comentarii

  • Ciumelor rosii,o sa ajungeti sa va sfasiati intre voi!!O sa ramaneti cu bugetarii si pensionarii vostrii!!Azi ,maine,nici dracu nu va mai da bani imprumut ca sa sustineti putregaiul din tara!!

    20
  • Nu știți de unde sa adunați bani și măriți aiurea taxele care ar trebui tocmai acum micșorate pentru a creste economia și a aduce bani în viitorul apropiat și locuri de munca pentru oamenii sărăciti de politicile voastre proaste.Ziaristilor de calitate și nemanjiti de beneficii nejustificate ,dacă mai sunteți,de ce nu investigați premiile de Crăciun de la Tranșează, Transelectrica ,Direcția silvica.Se știe ca salariații primesc premii de Craciun de 30 000 lei chiar și mai mult .De ce înainte cu câteva luni de ieșirea la pensie,polițiștii,sri-stii,sts,și alții au sumedenie de venituri din concedii neefectuate cu anii,deplasări pe hârtie,sporuri de tot felul,doar ei asigura permanenta pentru salarii duble? Ușor de verificat ,dar nimeni nu spune nimic despre asta.Acesti bani pot înlocui mărirea acestor taxe ca să mai poată și tinerii sa producă ceva în tara asta căci asa vor pleca toți.S-a cam umplut paharul nedreptăților și deciziile proaste continua.Opritiva,în curând va fi prea târziu.

    16
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.