Actualitate

Peste 30 de medici vor să devină universitari. Ce schimbări vor fi la Spitalul de Urgență Bistrița

Peste 30 de medici de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-au înscris pentru a preda la Extensia Universității de Medicină, Științe și Tehnologie ”Emil Palade” din Târgu Mureș care pregătește, la Bistrița, asistenți medicali cu studii superioare, a declarat managerul unității medicale, Gabriel Lazany.

”Am făcut demersurile la Universitatea de Medicină, Științe și Tehnologie Emil Palade din Târgu Mureș cu care avem un parteneriat pentru a deveni spital clinic județean. În luna decembrie 2022, a fost ședința de Senat a Universității, a fost acceptată propunerea noastră, iar prima secție care va fi clinică va fi cea de Medinică internă. Universitatea a înaintat mai departe documentația pentru avizare la Ministerul Educației. După ce vom primi aviz de la minister, următorul pas va fi aprobarea de către ministrul Sănătății prin ordin de ministru”, a spus Gabriel Lazany într-o conferință de presă.

Potrivit managerului SJU, se dorește ca aceste demersuri să fie finalizate până la noua contractare.

”Schimbarea de statut a spitalului va aduce și schimbare de finanțare, un spital clinic având tarifele pe caz ponderat mai mari decât cele ale unui spital județean simplu. Noi avem în prezent 1500 de lei și am putea ajunge la 1850 cât are un spital clinic. Acest lucru va putea aduce foarte multe beneficii în activitatea curentă a spitalului și să mai diminueze din pierderile generate de aceste majorări de costuri”, a spus Gabriel Lazany.

Faptul că sunt atât de mulți medici care vor să predea la UMF și să obțină grade universitare va permite SJU, în viitor, să transforme mai multe secții de spital în secții clinice.

”De asemenea, ne dorim să aducem conferințe ale universitarilor la Bistrița. Am avut o discuție cu prof. Dafin Mureșanu, șeful șecției Neurologie de la Cluj, care vrea să facă o conferință regională și ulterior să o transforme într-una internațională pentru această specialitate. Am avut o discuție cu el și i-am propus să o facem la Bistrița, să fie Bistrița centru de întâlnire anual al neurologilor din România. Până acum, am un feedback pozitiv din partea dânsului. Dacă vom reuși lucrul acesta, Bistrița va fi un punct important pe harta întâlnirilor specialiștilor. Neurologia este o specialitate care are destul de mare adresabilitate, ceea ce se vede și pe consulturile din Policlinică”, a mai spus Gabriel Lazany.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.