Cultură

Ce puteți vedea la Palatul Culturii în prima zi a Festivalului ”Pasaje”

Festivalul Internaţional de Film ”Pasaje” – PIFF 2024 începe miercuri 18 septembrie, când sunt programate mai multe evenimente la Palatul Culturii din Bistrița.

La ora 17.30 are loc vernisajul expoziţiei ”Arta Observaţiei” în Galeria Palatului Culturii. Invitată: Maria Rădan-Papasima, antropoloagă, cofondatoare Antropedia.

Expoziţia vine la Bistriţa după ce a fost prezentată şi la Barcelona, Bucureşti, Cluj, Timişoara, Manchester. 

Sunteți invitați într-o călătorie vizuală impresionantă inspirată de cercetări din domeniul antropologiei sociale. 124 ilustrații editoriale aduc la viață narațiuni complexe și subtilități culturale surprinse de 90 de cercetători/oare și 64 de artiste/ști. Dacă antropologii sunt maeștri ai artei observației, cum arată arta inspirată de observațiile lor? Expoziția construiește o punte între mediul academic și artă și pune în lumină puterea transformatoare a celor două domenii, dar și a colaborării interdisciplinare.

La ora 18.00 este programată prima proiecţie: fimul experimental Milky Way/Calea Laptelui (10 min.) al artistei franceze Marie Bovo (Mennour, Paris), urmată de alte două filme experimentale de dans Call of Pink şi Dancen-Ce spunem atunci când nu vorbim? Intrarea este liberă.

Calea Laptelui: ”Filmul începe după ce soarele a apus. Suntem la Marsilia, iar laptele este pe foc. Fierbe, dă pe afară și își recapătă libertatea lichidă pentru a coborî pe pantele orașului până în port. Mișcarea sa este continuă. Dintr-un fir timid de alb, devine un pârâu impetuos, ca și cum, pe măsură ce își urmează drumul, ar câștiga încredere în puterea sa de a reînvia orașul, de a-l face să renască prin calitățile sale vitale, fertile și primordiale. Lichidul hrănitor, în toată puterea sa simbolică, devine un ghid pentru a citi orașul. Acționează ca un revelator al mediului”.

La 19.00 începe proiecția filmului Lecţiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Bilete pe iabilet.ro https://www.iabilet.ro/bilete-bistrita-pasaje-film-festival-lectiile-blagai-blaga-s-lessons-101481/

Regie: Stephan Komandarev. Dramă, 114 min, Bulgaria, Germania, 2023, Acordul Părinților 12+.  Distribuție: Eli Skorcheva, Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian. Marele Premiu la Karlovy Vary 2023, Marele Premiu la Sofia 2024

O profesoară, care este victima unei escrocherii telefonice pierzând economiile acumulate de-o viață, își dă seama că nu există nicio modalitate de a-și recupera banii. Totul se schimbă pe măsură ce banii încep să vină, transformându-se ea însăși într-o escroacă.

Informaţii despre programul festivalului şi bilete: Program // Miercuri 18 – Pasaje International Film Festival

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.