Actualitate

A 29-a Întâlnire a Sașilor, timp de trei zile la Bistrița

La Bistrița se desfășoară de vineri până duminică, sub motto-ul ”Împreună – Comemorăm – Clădim”, a 29-a Întâlnire a Sașilor de pretutindeni, ocazie cu care peste 1.500 de persoane vor participa la evenimentele organizate în centrul orașului, care a mai găzduit o astfel de întâlnire în urmă cu nouă ani.

Vineri 20 septembrie, de la ora 17.00, la Palatul Culturii sunt programate vernisajul expoziției de pictură Gustav Gross (1929-2014), un moment muzical (”Fraternitate”) și prezentarea cărții ”Amintirile maistrului marochiner Arthur Wollmann din Bistrița și Sebeș (1906-2001)”.

Sâmbătă 21 septembrie, după deschiderea standurilor de artă populară (ora 10.00, Piața Centrală) va avea loc o slujbă festivă la Biserica Evanghelică (ora 11.00), oficiată de ”un preot-surpriză”.

La 12.30 începe parada portului popular pe traseul Piața Centrală – str. Dornei – pietonal Liviu Rebreanu, urmată de un program artistic.

După-amiaza, începând cu ora 15.00 – prelegere festivă, decernarea medaliei Honterus și prezentarea întregului poștal ”100 de ani de la aderarea saşilor la România” la Palatul Culturii, iar de la ora 17.00 o ceremonie de comemorare a exodului sașilor din Transilvania de Nord acum 75 de ani (monumentul din Piața Dominicană).

De la ora 19.00 este programat un concert extraordinar al orchestrei din orașul înfrățit Wels (Austria), la Palatul Culturii.

Duminică 22 septembrie: slujbă la Biserica Evanghelică (ora 10.00) și concert de fanfară la foișorul din Parcul Municipal (ora 15.00). În aceeași zi, sașii originari de pe aceste meleaguri vor merge să viziteze localitățile natale.

Pentru sași vor fi organizate diferite momente artistice (vineri seară – balul sașilor, cântă Trio Saxones +, sâmbătă seară – Fanfara din Traun, duminică seară – Helmut Kasper) și în pavilionul de evenimente montat în Piața Centrală, acolo unde participanții vor lua și masa.

În Bistrița-Năsăud, comunitatea germană mai numără până în 500 de persoane, fiind în continuă scădere.

În 2019 se împlinesc 75 de ani de la exodul saşilor bistriţeni, în urma invaziei trupelor sovietice. Sătenii au plecat în toamna anului 1944 în refugiu, cu care trase de boi sau cai, iar orăşenii în camioane şi vagoane de marfă. Oraşul austriac Wels i-a primit pe saşi în 1944 când a fost emigrarea în masă. Acolo trăiesc în prezent circa 3.500 de saşi şi cam tot atâţia în Wiehl (Germania). Cele două orașe s-au înfrățit cu Bistrița.

În 12 septembrie 1944, aproximativ 40.000 de saşi din Bistriţa şi zonele din judeţ au plecat în refugiu. În piaţeta de pe str. Mihail Kogălniceanu (azi Piața Dominicană), lângă fosta Mănăstire Dominicană, acum Căminul pentru persoane vârstnice, a fost amplasat un monument din bronz (”Exodul Sașilor”) în amintirea acelei zile.

Conform datelor istorice, în secolul XII coloniştii germani au urmat chemării regelui maghiar Geza II în Transilvania, iar războaiele au dus la împrăştierea saşilor transilvăneni în toată lumea. Cei mai mulţi trăiesc acum în Germania, aproximativ 300.000. După evacuarea din 1944, saşii din nordul Ardealului au rămas în vest. Cei repatriaţi în 1945, circa 6.000, au părăsit România comunistă în perioada 1970-1985, majoritatea stabilindu-se în Germania.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS