Politică Social

Află ce i-a interesat pe parlamentarii judeţului în 2011!

Rolul principal al parlamentarilor este acela de a face legi bune şi de a contribui la modificarea unor legi mai puţin bune. Este adevărat că multora dintre noi le vine greu să creadă acest lucru, fiind convinşi că deputaţii şi senatorii trebuie să se certe cu alţii dacă se poate la televizor.

Trei preşedinţi de filiale judeţene de partide, PDL, PSD şi PNL sunt deputaţi. Cu siguranţă că toţi ne vor cere să-i votăm fie pe ei, fie pe alţi reprezentanţi ai partidelor pe care le conduc. Aflaţi ce iniţiative legislative au avut ei în 2011.

În calitate de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean (PDL) a avut, în 2011, o singură iniţiativă legislativă, cea de modificarea a unui articol din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată. Nu i-a aparţinut numai lui, ea fiind depusă de un număr de 43 de deputaţi şi senatori. În schimb, probabil că Ioan Oltean îşi asumă, cot la cot cu Guvernul, toate legile care nu au mai fost dezbătute prin Parlament, destul de multe la număr, deşi Guvernul a insultat în felul acesta cel mai înalt for de dezbatere al ţării.

În schimb, deputatul PSD Emil Radu Moldovan a stat bine la capitolul iniţiative legislative în 2011. Împreună cu alţi şase colegi a depus o propunere legislativă privind modificarea Legii nr.1/2011 privind educaţia naţională şi o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, semnată de 27 de deputaţi şi senatori. Moldovan şi-a mai pus semnătura pe propunerea legislativă privind completarea Legii nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pe propunerea legislativă privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pe cea pentru combaterea sărăciei extreme şi prevenirea unei catastrofe sociale, dar şi pe cea privind modificarea şi completarea Legii r.13/2007 privind energia electrică. El a mai cerut modificarea şi completarea Ordonanţei nr.42 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de iluminat public.

Deputatul Ioan Ţintean (PNL) a depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordoanţei de urgenţă nr.82 din 2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Tot Ioan Ţintean şi-a mai asumat şi modificarea şi completarea Legii nr.571 din 22 decembrie 2003 Codul fiscal şi mai poate adăuga la seria iniţiativelor sale legislative un proiect de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr.59/2007 privind instituirea Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.  

În ciuda anului greu pe care l-a traversat, deputatul Ioan Nelu Botiş (PDL)a avut o propunere legislativă privind cooperarea României cu Oficiul European de Poliţie (Europol), dar şi una privind reglementarea condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora.

Botiş a mai depus un proiect de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern, altul privind construcţia şi modernizarea clădirilor destinate unităţilor de educaţie timpurie antepreşcolară, dar şi-a pus semnătura şi pe proiectul de Lege privind instituirea zilei limbii române. Spre final de an, deputatul PDL a depus o propunere legislativă privind introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general obligatoriu, liceal şi profesional de stat şi particular, respectiv o propunere legislativă privind acordarea de pachete alimentare pentru elevii din învaţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private.

Senatorul PDL Ioan Sbîrciu a avut o propunere legislativă privind taxa de solidaritate aplicată instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit, alta pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, respectiv încă una privind Legea timbrului cultural. Senatorul şi-a mai pus semnătura pe un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor articole din Legea învăţământului şi a semnat propunerea legislativă privind cooperarea României cu Oficiul European de Poliţie (Europol) şi cea de  instituirea zilei limbii române.

Senatorul PSD Dănuţ Prunea a fost, de departe, cel mai prolific parlamentar din Bistriţa-Năsăud. Dânsul a avut o propunere legislativă pentru Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, dar şi una pentru modificarea şi completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Senatorul a mai propus modificarea şi completarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate şi modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Dănuţ Prunea a mai considerat oportună modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi necesară, prin lege, promovarea invenţiilor.

A mai subscris propunerii legislative pentru modificarea art.11 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, celei pentru modificarea şi completarea art.9 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali  şi celei privind organizarea şi funcţionarea Monitorului Oficial al României.

Tot anul trecut, senatorul a mai avut o propunere legislativă privind exploatarea resurselor minerale ale României, alta pentru modificarea şi completarea Codului Muncii şi a Statutului aleşilor locali. El s-a mai gândit şi la cantinele de ajutor social şi a propus modificarea şi completarea art.15 din Legea nr.208/1997, dar şi la completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

În dreptul numelui său sunt trecute propunerea legislativă privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, cea pentru completarea art.13 al Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, cea pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, proiectul de lege privind completarea Legii nr.67/2005 pentru înfiinţarea de comune, modificarea art.237, alin(1), litera m) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, modificarea şi completarea Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Cristiana Sabău 

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS