Actualitate

After school gratuit pentru copiii de ciclu primar în două şcoli din Bistriţa şi una din Viişoara

Copiii din ciclul primar ai căror părinţi nu îi pot ajuta la lecţii, nu au bani să plătească meditatori sau să-i înscrie la centre private de tipul "after school" vor putea rămâne la şcoală unde vor fi ajutaţi de învăţători să-şi facă temele. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud va începe, din ianuarie, în trei centre din Bistriţa să deruleze activităţi gratuite de tip "Şcoală după şcoală".

La aceste programe vor avea acces gratuit copiii cu posibilităţi materiale reduse, cei cu părinţii plecaţi în străinătate şi care au probleme în asimilat conţinuturile programei şcolare, spune inspectorul pentru învăţământ primar, Smaranda Florean.

„Vreau să iniţiez o activitate de voluntariat în sprijinul copiilor ai căror părinţi nu îşi permit să-i dea la after school plătit, dar şi pe care nu are cine să-i ajute la teme şi au dificultăţi la şcoală. Pentru aceasta m-am gândit să identific mai întâi oameni dispuşi să se angajeze într-o astfel de activitate mai întâi la nivel de Bistriţa. Activitatea trebuie să se desfăşoare undeva, în nişte centre, iar eu m-am gândit ca acestea să fie Şcoala Gimnazială nr. 4, Şcoala Gimnazială nr. 5 „Lucian Blaga” unde au mers cei mai mulţi copii care înainte învăţau la Şcoala Gimnazială nr. 2 (desfiinţată la început de an şcolar -n.r.) şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Viişoara”, a spus Smaranda Florean.

Inspectorul şcolar spune că de copiii care vor veni la after school în aceste centre se vor ocupa cadre didactice din toate şcolile. „Unui învăţător îi va veni rândul să presteze o astfel de activitate o dată pe lună, o dată la două luni, în funcţie de numărul de copii şi al dascălilor care se angajează. S-ar putea să fie grupe omogene, dar şi eterogene, pe nivel de clasă sau de învăţământ primar în funcţie de numărul de copii. Dacă vom avea 40 de copii, câte zece din fiecare clasă, normal că vom organiza grupele pe clase. Dacă nu, le vom organiza să se lucreze diferenţiat. Vom încerca să-i ajutăm pe copii să depăşească anumite obstacole în învăţare şi să progreseze. S-ar putea ca unii copii să-şi găsească în acest program învăţătorul cu care să fie mult mai compatibil decât cel de la clasă şi atunci să fie o şansă pentru el. E important ca cei mici să pornească în gimnaziu cu dreptul. Oricum, e un prag mare de trecut şi cei care care nu au asimiliat corect conţinuturile au probleme în plus”, a spus inspectorul şcolar.

Până acum, mai multe cadre didactice şi-au anunţat intenţia de a face voluntariat, printre acestea numărându-se şapte învăţătoare de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Potrivit Smarandei Florean, programul „Şcoală după şcoală” va dura cel mult două ore şi jumătate zilnic. ISJ caută acum soluţii pentru a putea oferi şi câte un sandviş copiilor care vor participa la el. Cadrele didactice care vor face voluntariat vor avea mai multe şanse să primească gradaţii de merit, ceea ce le aduce 25% mai mulţi bani la salariu. Dacă programul va avea succes, el va fi extins în tot judeţul.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS