Actualitate Cultură

Monumentele judeţului Bistriţa-Năsăud, promovate online de un ONG din Sibiu

Monumentele istorice din Bistriţa-Năsăud pot fi vizitate, de acum, şi online pe site-ul www.ourheritage.ro care promovează moştenirea culturală a Transilvaniei. Găsim aici informaţii despre Castelul Bethlen din Beclean, parcul dendrologic de la Arcalia, bisericile de Valea Budacului. În timp vor fi postate informaţii şi fotografii despre circa 200 de monumente, anunţă autorii site-ului.

Plan B Club Cafe a găzduit, marţi, lansarea portalului www.ourheritage.ro, unul dintre cele mai complexe proiecte culturale online, care promovează inestimabila moştenire culturală a Transilvaniei, aducându-ne mai aproape de „uimitorul spirit şi uriaşul suflet al acestor meleaguri unice în lume”, aşa cum declară iniţiatorii proiectului.

Potrivit lui Tudor Popa, preşedintele Asociaţiei pentru înfrumuseţarea oraşului Sibiu, site-ul www.ourheritage.ro este probabil cel mai complex proiect de acest gen dezvoltat până acum în România, el reunind profilurile a peste 2.300 de monumente din Transilvania fiind într-un proces permanent de actualizare.  Proiectul a fost iniţiat la începutul lui 2013 şi constă în identificarea, fotografierea şi cercetarea tuturor monumentelor istorice din Transilvania incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (8134 monumente). Our Heritage se va derula pe o perioadă de 3 ani, necesari acoperirii tuturor monumentelor.

„S-au documentat toate monumentele istorice din judetul Sibiu şi cele mai importante din celelalte judeţe din Transilvania – Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Hargita, Hunedoara, Mureş, Sălaj-  totalul monumentelor cuprinse la zi fiind de circa 2300. Avem peste 10.000 de fotografii făcute în perioada documentării chiar dacă, în unele cazuri, ne-a fost greu să avem acces la monumente, acestea fiind proprietăţi private. Nu sunt doar biserici, sunt şi linii ferate, parcuri, tot ceea ce este cuprins în lista monumentelor istorice aflată la Ministerul Culturii. Există posibilitatea ca vizitatorul să selecteze ce vrea să vadă, dar şi să aprecieze monumentele. Pe prima pagină vor apărea cele care au cele mai multe voturi”, a spus el.

Întrucât vorbim despre un proiect cultural, toate informaţiile de pe site au fost supervizate de  un Consiliu Ştiinţific format din experţi, istorici, cercetatori şi arhitecti din Transilvania, din care nu lipsesc prof. univ. dr. Tudor Sălăgean – directorul Muzeului de Etnografie din Cluj-Napoca, specialist în istoria medievală a Transilvaniei, prof univ.dr. Ioan Marian Tiplic – prorector al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, unul dintre cei mai buni specialişti în sistemul forticaţiilor din Transilvania sau Răzvan Pop – director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, un expert în istoria multiseculară a Sibiului.

Acesta din urmă s-a aflat la Bistriţa şi a explicat că site-ul poate fi folosit şi ca un instrument de cercetare, în viitor urmând să fie postate şi cărţile din care provin informaţiile.

Proiectul îşi propune realizarea unui plan de promovare a Transilvaniei în special în mediul online prin prisma monumentelor sale. Site-ul oficial al proiectului www.ourheritage.ro este un instrument foarte practic şi uşor de utilizat, care oferă posibilitatea filtrării monumentelor istorice în funcţie de mai multe criterii, preferinţe arhitecturale şi istorice, localizare sau accesibilitate.

Our Heritage este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu).

Fondată în octombrie 2009, Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu are ca scop promovarea culturii, istoriei, stilului de viaţă şi moştenirii sibiene pe plan local, naţional şi internaţional, contribuind, astfel, la abordarea durabilă a dezvoltării oraşului Sibiu şi, prin aceasta, la asigurarea unui nivel cât mai ridicat al calităţii vieţii in Sibiu. De asemenea, AIOS sprijina si se implica activ in proiectele culturale regionale, care au ca obiectiv promovarea valorilor esentiale ale Transilvaniei.

site 2 site 3 site 4 site 5

2 comentarii

  • Inainte de a fi promovate on-line, unele monumente de arhitectura medievala au nevoie urgenta de ajutor. Castelul Teleki din satul Posmus, comuna Sieu, dateaza din secolul al XVIII -lea si este un monument istoric de importanta nationala. Castelul a apartinut familiei nobiliare Teleki, dar nu a fost revendicat de urmasii contilor. Castelul de la Posmus se intinde pe circa 11 hectare si a functionat, in timpul lui Nicolae Ceausescu, ca sediu al Intreprinderii Agricole de Stat (IAS). In anul 1999, terenurile si parcul aferente castelului Posmus au fost preluate de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru a fi intretinute, insa pana la ora actuala aici nu s-a facut nimic. Referitor la castelul de la Comlod, comuna Milas, acolo situatia este si mai jalnica, fiind vorba de o avasata stare de degradare castelul fiind afectat si distrus intr-o proportie de 80%. Este vorba de castelul Teleki, monument de arhitectura reprezentativ pentru stilul barocului transilvanean fiind construit la 1756 de catre Istvan Wesselenyi de Hadad. Din secolul XIX pana in secolul XX, a fost in posesia familiei Teleki. Domeniul castelului se intinde pe o suprafata de 10 ha.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS