Sănătate

Angajații CJAS, protest în stradă. Sistemul medical riscă să intre în blocaj

Angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistrița-Năsăud au continuat și astăzi protestul, ieșind în stradă cu pancarte pentru a cere majorarea salariilor. Aceasta este a 6-a zi în care sunt asigurate doar urgențele, cu program scurt, o oră dimineața și una după-amiaza, însă dacă nu se rezolvă nimic de luni ar putea interveni adevăratele probleme.

”CJAS Bistrița-Năsăud, ca de altfel, toate casele din țară a început protestul în 2 noiembrie și l-a continuat pentru că nu am fost luați în seamă. Protestăm toți cei 49 de angajați, inclusiv cei din conducere, pentru că sunt drepturile noastre salariale necorelate cu volumul foarte mare de activitate. Nu exagerăm când spunem că activitatea noastră s-a triplat, dacă nu mai mult. A fost pandemia, a fost migrarea multor cetățeni ucraineni la noi în județ și asta a implicat legislație nouă, foarte multă documentație, activitate foarte complexă, nouă, față de cea dinainte. Din 2018, de când s-a implementat Legea 153, salariile au rămas aceleași. Mai mult, unele categorii de salariați din cadrul CJAS nici măcar nu au beneficiat de acele salarii pentru că ar fi urmat să le primească etapizat. La un moment dat aceste salarii au fost înghețate și nu au ajuns la nivelul maxim din grilă decât în ultimul an. Din 2018 însă nu s-a mai dat niciun leu“, spus Szabo Rozalia, lider sindical.

Potrivit sursei citate, un angajat al CJAS Bistrița-Năsăud cu cel mai înalt grad câștigă acum 4200 de lei net.

”Vă dați seama cât sunt celelalte salarii mai mici. Avem un număr foarte mare de bolnavi care se adresează nouă pentru programele naționale de sănătate. Colegii sunt luați și ei cu asalt de foarte multă lume care nu e asigurată și nu înțelege de ce nu beneficiază de servicii, alții și-au pierdut cardurile, adresabilitatea e în număr foarte mare peste tot. Să nu mai vorbim despre pacienți cu boli foarte grave și care sunt supărați, se creează diverse stări conflictuale, justificate”, a completat ea.

Directorul general Szekely Vilhem, prezent și el la protest, a menționat că Legea 95/2006, care a fost modificată de peste 250 de ori, prevede că din sumele care se colectează la bugetul unic de asigurări de sănătate, 3% sunt pentru cheltuielile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a celor județene.

”Din acești 3% ar trebui să se acopere toate cheltuielile plus salarizarea. Niciodată însă procentul de 3% nu a fost cheltuit. CNAS a calculat și a văzut că este o rezervă în buget care s-ar putea debloca de către guvernanți să ne acorde aceste majorări de salarii care din prisma bugetului național sunt nesemnificative. Banii în bugetul CNAS există. Din cei 3% prevăzuți de Legea 95, acum se cheltuiesc 0,68% pentru salarii, iar majorările cerute de angajați ar duce la un procent de 0,74%, ceea ce nu ar afecta bugetul național, nefiind necesară nicio rectificare bugetară, doar o deblocare a sumelor existente”, a spus el.

Szekely Vilhem a declarat că, deocamdată, furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu CJAS nu sunt foarte afectați de acest protest fiindcă nu este încă perioada de plată a serviciilor prestate, însă de luni ar putea urma dezastrul.

”După data de 10 a lunii când serviciile pe care le-au prestat au fost validate la plată vom vedea dacă CNAS va face deschideri de credite și vom vedea dacă și noi vom face plăți. Când banii nu vor ajunge la spitale și la medicii de familie, să vedeți atunci scandal. Asigurații sunt afectați și ei pentru că foarte mulți nu au cunoștințe și dotarea tehnică să își rezolve problemele de la distanță. Zilnic vin între 30 și 50 de oameni care se adresează cu diferite probleme la ghișeu, dar problema mare va fi de săptămâna viitoare când vedem dacă vom mai face plățile. Dacă plătim, protestul nostru e în van”

Directorul general Szekely Vilhem

Deși au restrâns programul cu publicul în timpul protestului, pentru a veni în sprijinul medicilor care au nevoie de formulare pentru biletele de trimitere sau de certificate medicale pentru pacienții lor, CJAS i-a primit începând de azi, în baza unei programări, ca să ridice aceste formulare de la 8.00 la 9.00 sau de la 16.00 la 16.30.

Joi, printre revendicările afișate pe pancarte s-a numărat și aceea legată de instrumentele de lucru care le dau mari bătăi de cap angajaților CJAS: ”Vrem programe informatice funcționale!”.

”Inevitabil, avem probleme noi, CJAS, au probleme medicii, farmaciștii, toți cei care lucrează cu SIUI. Este foarte frustrant ca pacienții să se afle în cabinetele medicilor sau la farmacii și să nu se poată elibera rețete compensate și gratuite sau bilete de trimitere”, a spus Szabo Rozalia.

”CNAS și-a făcut datoria și solicitat bani prin PNRR pentru realizarea unui nou program informatic și dotarea CJAS cu aparatură nouă. Se are în vedere dotarea CJAS cu tehnică de calcul performantă pentru că avem aparatură cumpărată din 2005, iar programul achiziționat de CNAS în 2007-2010 este unul subdimensionat. Noul program prins în PNRR și dotarea cu tehnică de calcul modernă costă 400 de milioane de euro la nivelul întregii țări și va fi operațional începând cu 1 ianuarie 2026. Mai avem de așteptat doi ani”, a declarat și directorul CJAS Bistrița-Năsăud.

Protestul CJAS este susținut de Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud și de Colegiul Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, dar și de asigurați cărora li s-a explicat situația.

13 comentarii

  • La 4200 de lei net să faci grevă…? Ești tare frățică…..tare băh…….întrebați doamnele din imagine atunci de ce au semnat contractul individual de muncă dacă nu le-a convenit salarizarea? Este incredibil….dacă la 4200 de lei ad-labam faci grevă…..ești tare frățică…tare….ce să mai zicem de amărăștenii cu 2500 de lei pe lună…pfffffffffffff……unii au impresia că în pixul lor stă țara asta băi frate, în 20 de ani de muncă, lună de lună v-am umflat conturile ca și asigurat fără să beneficiez de ABSOLUT NIMIC, nici măcar de un căcat de aspirină,ca de altfel mulți alții din țara asta, ca să ce? Ca să asist la un teatru ieftin, în care niște unele nu mai pot trăi cu 4000 de lei pe lună? Incredibil în ce țară trăim….incredibil..

    43
    20
    • Ma indoiesc ca o persoana cu studii superioare are doar 2500 de lei salar, asta poate doar daca nu e capabila de mai mult. Cunosc salariati din mediul privat care castiga 5-6 mii pe luna. Chiar si la Leoni sunt care castiga aceste sume. Iar munca cu oamenii nu e deloc usoara, sa stiti! Deci, despre ce vorbim!

      18
      13
    • @Lucian, daca toti angajatii de la stat ” ar face treba si ar fi buni in domeniul in care profeseaza” asa cum zici tu, cred ca tara mergea intr-o alta directie.

      16
      3
    • „Amărăștenii” cu 2500 lei pe lună mai iau încă 600 lei tichete de masă și încet se apropie de salariul unui consilier cu 30 de ani vechime, care învață la foc automat legi in permanentă schimbare, proceduri noi și interacționează cu sute de oamani în fiecare lună.
      PS … și care nu și-ar permite in limbajul uzual expresii triviale și ironii de mahala….

      12
      12
  • Oamenii care au miliarde de lei în conturi numai ei știu cum le au dobândit nu ar trebui să facă grevă! Conturile la control!

    13
    3
  • In prima fotografie, pe scări, se află o doamnă cu o haină de culoare deschisă. Tine foaia cu capul in jos.

    11
    3
    • Daca urmariti si video din articol, o veti auzi pe acea doamna vorbind.
      Oare ati putea gestiona situatia mai bine?
      Oare ati putea tine un astfel de discurs?
      Oare ati înțeles corect toate cuvintele?

      15
      3
    • 40% dintre angajatii de la stat au facut facultatea in timpul serviciului!!!
      Astia daca dispar su merg la privat, statul ar merge…la fel!

      17
      5
  • Da ce bai Vilhelm? Banii cu care platiti serviciile medicale sunt ai vostri? Cum adica? Si daca spitalele nu mai furnizeaza servicii medicale si vor fi afectati bolnavii si vor muri oameni care isi platesc luna de luna cotizatiile nu ar fi bine sa mergeti voi toti la puscarie pentru abuz ,neglijenta cu consecibte grave? Cine v a bagat voua in cap ca voi faceti parte din sistemul de sanatate? Nu sunteti dzcat niste conțopisti ,căpuse pe bugetul asigurarilor de sanatate.Nu meritati nici cat femeia de serviciu din spital care goleste rațele celor imobili.Vine o data si digitalizarea ,aia pe bune ,nu aia a lui Bogdanel ca ăsta digitalizeza biblioteci la sate.Si la golit rața ajungeti vreo 40 dintre voi daca mai bagati textul ca lucrati in sanatate.

    17
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS