Actualitate Social

Arta, din galerie, pe pietonal

Dacă nu ați vizitat demult o galerie de artă, dar aveți drum prin centrul orașului, veți avea surpriza să vă simțiți ca într-un muzeu veritabil în aer liber. Doi artiști din zona Becleanului au făcut posibil acest lucru, Ioan Mureșan și Caius Rotaru.

Operele în marmură și granit ale celor doi vor putea fi admirate în următoarele două săptămâni, grație invitației ce le-a fost adresată de Fundația Culturală Societatea de Concerte Bistrița, implicată în organizarea celei de-a treia edițiia  Festivalului “Poezia e la Bistrița”.

Președintele Fundației, Gavril Țărmure, a spus că unul dintre artiști, Caius Rotaru, a stat zeci de ani la București, dar acum preferă să lucreze într-un sat lângă Beclean, cucerit de vraja locului, iar Ioan Mureșan e un autodidact, un om care a făcut progrese vizibile și senzaționale.

„Sunt lucrări în marmură și granit, foarte decorative și frumoase pe care le-ar putea achiziționa cei cu case și grădini generoase”, a spus Gavril Țărmure.

Întrebat ce anume l-a determinat să se implice într-o expoziție în aer liber, Caius Rotaru a spus că în felul acesta semnalează că e prezent, viu și activ.

„E o încercare și pentru oamenii care privesc aceste lucrări, și pentru noi, să vedem cum ne înțelegem. Lucrările noastre sunt și abstracte, și figurative. Abstracte adică nu prea pe înțelesul oamenilor și figurative pentru înțelesul celor care au mai văzut câte ceva. Un pietonal înseamnă o formă de a contempla și a te relaxa și atunci de ce să nu ai și o sculptură care să te intrige, să te întrebi ce reprezintă și atunci înseamnă că ai ieșit la plimbare, dar când te întorci nu te mai întorci cu aceeași stare. Toate lucrările mele intrigă fiindcă sunt făcute în așa fel încât să te pună pe gânduri și să te provoace să-ți aduci propria ta poveste în întâlnirea cu o sculptură. Pentru mine ar fi un compliment ca cineva să-mi fure o sculptură. Înseamnă că i-a plăcut atât de tare încât vrea să o aibă numai pentru el.  Mi-ar aminti de colecționarii miliardari care își cumpără tablouri și se bucură numai ei. Pe de altă parte, tehnic e foarte greu să pleci cu o sculptură care cântărește sute de kilograme”, a spus artistul.

La rândul lui, Ioan Mureșan, de meserie pietrar, spune că e la prima încercare artistică.

 „Lucrez în piatră din 1982. Am făcut șeminee, scări, dar acum m-am gândit că e cazul să mă îndrept spre artă. E un segment descoperit pe piață, lucrările pentru curte și grădină. În multe grădini vedem pitici, pietre puse fără nicio noimă. Fiecare lucrare pe care am adus-o are o denumire. Aici avem roata, care mi s-a părut una dintre cele mai mari invenții ale omului. Am pornit de la brut și am ajuns la partea finisată, la genialitatea ideii. Am mai sculptat o himeră, șarpele, un înger, o idee de plin și de gol, dincolo e un ochi care poate fi și o piatră aruncată în valuri. M-am jucat puțin cu piatra. Cred că lucrările mele se încadrează bine în peisaj. Sunt lucrări de dimensiuni medicii și mici. Sunt nouă lucrări făcute din andezit de Măgura Ilvei, marmură roșie de Moneasa, marmură de Rușchița, toate pietre de-ale noastre, românești. Dacă va dispărea vreo lucrare înseamnă că îi va plăcea cuiva foarte mult lucrarea respectivă. Ideea e începută de un an și jumătate”, a spus el.

Cei doi artiști au fost susținuți, la vernisaj, de însuși primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, care are de gând să ducă lucrările lor la Băile Figa.

„S-au remarcat, în prima fază, la nivel local, dar au făcut progrese și sunt foarte mândru de ei. După cele două săptămâni în care lucrările vor sta la Bistrița, mă gândesc să le ducem la Beclean, se potrivesc foarte bine cu peisajul. Poate că vom face acolo și o tabără de sculptură”, a spus primarul Becleanului.

Felicitări celor doi artiști care, de altfel, au fost aplaudați de mari oameni de cultură și artă printre care Ovidiu Pecican, Ion Mureșan, Vasile Tolan, Marcel Lupșe, Vasile Duda, Adriana Barna și mulți alții.

Cristiana Sabău

   

2 comentarii

  • Un artist se joaca cu firesc si cu placere(coaboara in strada, printre muritori); un artist este generos(pentru ca natura lui misterioasa ii permite!) – aduce dupa el un alt facator-de-obiecte(fara complexe, fara spaime, fara frustrari). Un artist isi poate permite sa experimenteze(ce altceva face un creator in laboratorul lui?!?). Ma bucur sa asist si la acest execricitiu….Caius Rotaru este un artist si nu il definesc doar acestea. Ci mult mai multe si cu mult mai mult. Habar nu aveti ce vi se intampla! . Ati face bine sa va duceti si sa va uitati cu ochii mintii. Si mai smeriti!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS