Actualitate

Spitalul Judeţean, luat cu asalt de sărbători. Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta despre „indisciplina” de la UPU

Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Bistriţa e luată cu asalt, la fiecare sărbătoare religioasă, de numeroase persoane care au pretenţia să fie consultate rapid de către medici. Managerul unităţii medicale, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a explicat, pentru Timp Online, de ce nu este posibil lucrul acesta, iar pacienţii sunt obligaţi să aştepte uneori mai mult şi apar nemulţumiri.

„În perioada sărbătorilor e un amalgam de boli. Noi le vedem la Spitalul Judeţean pentru că suntem singura unitate care rămâne funcţionabilă în zilele de sărbătoare şi în week-und. Totul e închis şi aici se prezintă toată lumea. Oamenii vin şi aglomerează serviciile noastre de urgenţă şi dacă au nevoie, şi dacă nu au, într-o oarecare indisciplină, zic, fiindcă la aceste servicii ar trebui să se adreseze doar dacă au o suferinţă acută care necesită tratament pe loc. Aici, noi nu ne ocupăm de diagnostice sofisticate fiindcă nu există timp şi logistica necesară. Oamenii au timp liber şi zic hai să merg la medic şi vin la aceste servicii de urgenţă. De multe ori sunt nemulţumiţi pentru că nu vor primi răspunsurile pe care le doresc. Există numeroase specialităţi medicale, iar consultaţiile se fac la cabinetele de ambulatoriu, în secţiile din sptal”, a explicat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

Managerul SJU a adăugat că „urgenţa este văzută în mod diferit de oameni”.

„Personalul medical o vede şi o defineşte drept ceva ce periclitează viaţa omului şi trebuie să acţioneze prompt şi profesionist ca să o salveze. Instituţiile: ISU, Poliţie, Jandarmerie, văd în Urgenţă un loc sigur. Iau omul căzut pe stradă sau în gară şi-l plasează la o instituţie sigură şi ei stau liniştiţi că şi-au făcut treaba. Pentru cetăţeni, urgenţa este orice suferinţă, orice cred ei că nu este în regulă. Avem şi foarte multe nemulţumiri fiindcă serviciile de urgenţă se supraaglomerează, iar personalul medical şi capacităţile sunt limitate”, a mai spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

Problema urgenţelor minore ar putea fi rezolvată dacă medicii de familie ar fi de acord să lucreze în centre de permanenţă, însă nici Direcţia de Sănătate Publică şi nici Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud nu au reuşit să îi convingă pe cei din Bistriţa să activeze într-un astfel de centru.

20 comentarii

  • Bravo …doctore….scriitor….director….sau ce i mai fi matale. Dupa ce ati bagat atitea milioane (din banii nostrii evident), acum interziceti-le la oameni sa foloseasca spitalul,ca sa stim o treaba.merg la moase si la vraci…! Fereasca Cel de Sus de oameni ca astia.

  • Ma asteptam sa spuneti ca de sarbatori mai deschideti o unitate UPU .asa ptr oameni .aaaa.
    ….a trecut campania…gata am inteles.

    • Raul, vad ca te pricepi si la medicina.
      Cu ce medici/asistente sa „populeze” noua unitate UPU?

  • La Bistrita si daca nu sunt sarbatori esti tratat ca ultimul om la serviciul de urgenta!ne cerem scuze dl doctor dar nu am studiat toti medicina ca sa stim cand sa mergem la urgenta si cand nu,cand unele simptome sunt un pericol sau nu.oricum daca nu ai sansa sa cunosti pe cineva la urgenta nu te baga nimeni in seama.sunt niste ,,pretiosi”toti de la medici pana la asistente.mai ales doctorasul Petrutiu care este un mare nesimtit.eee asta e codasii facultatilor de medicina ajung la Bistrita ,locul unde ti se permite sa te ,,dai mare „ca esti doctor.
    Sa mearga putin doctorasii de la bistrita sa ia exemplu de la colegii lor de la UPU Mures sau Cluj.acolo esti primit urgent si cum se cuvine.ti se explica frumos despre ce este vb nu cum am patit eu cu frustratul de doctoras Petrutiu care urla la mine si eu eram,,lesinata”.
    Asa ca domnule Buta nu le mai gasiti scuze punetii sa munceasca ca na omu merge acolo fara plasa si fara plicul pregatit.nu mai are timp….si pt asta

    • Am ajuns la UPU de doua ori, urticarie acuta cu angioedem facial si alte zone, ca o maimutica, tensiune, abia inghiteam, m-au inregistrat si apoi PAUZA, am asteptat aproape trei ore pentru o perfuzie. Sa nu credeti ca nu erau paturi libere, erau ca doar nu eram oarba, asistent liber da, ca altfel nu stiu de ce se tot plimba din sala pe coridorul mai gol. La un moment ma intreaba o asistenta, ce asteptati? Am crezut ca-i dau in cap sa ajunga EA la UPU. Aflu cu stupoare ca daca vin in buzunar cu tratamentul (ca am capatat experienta!) pentru 10 lei sunt perfuzata. Eu ca eu, erau acolo doua babute, vai de mama lor, eu am parasit UPU dupa total 4 ore, ele tot acolo pe scaun erau. RUSINE!

  • Cu aia pe care i scoleste statul roman cu milioane de euro ,si nu incheie nici o conventie cu ei , si cind termina facultatile …..zboara in tarile ,,calde,,. Cu aia sa faca medicina .

    • Asta e atitudine de extremist radical. Presupunem ca ai terminat ISE, Poli sau orice altceva Raul Adrian. Ai semnat cu statul roman vreo conventie ca vei lucra in Romania pt Leoni? Nicidecum. Medicii de ce ar semna asa ceva?

  • Fiindca vezi dumneata dl Oaspete ca statul iti ia tie/mie/lor ……le da acestor viitori doctori….si noua nu ne revine nimic peste ani . Nu e corect. Dar acest ,,domn,, din articol ne cearta tot pe noi.pai e normal /??

    • Bunicii si parintii acelor medici au cotizat pentru ca ai lor copii sa faca facultatea. E relativa toata treaba.

  • Raul Adrian,doar sa vezi cat(timp si cantitate) are de invatat un medic pentru salariul minim si apoi sa vezi daca ai ramane in țara.

    • Nu-l obliga nimeni sa se faca doctor .trebuie eu sa-i suport toate costurile,toate mofturile,…..doar ptr ca a vrut sa fie medic? De ce nu se duce din start la Sorbona ? De ce ?

    • Au salarii mici pentru munca depusă,pentru responsabilitățile lor.vorbesti din fustrari,nu ai habar ce înseamnă sistemul medical.auzi ca mofturi,munca trebuie răsplătită,respectata.toti sunt cu gura mare pana cand ajung sa depindă de doctor.nimeni nu contestata ca sistemul are probleme dar badjocura unora nu ne duce nicaieri,mai ales din partea oamenilor ca tine

    • Dl Mihai …..dvs v-ati uitat (ati vazut) ce salar are domnul asta ??? In comparatie cu restul ?? Asta vreau eu sa spun.

  • Voi toti care va dati cu parerea, voi de cate ori pe an mergeti la medic? Ce faceti sa preveniti, sa va grijiti sanatatea? Ca e usor sa dati in medici, cadre medicale, personal UPU, spital etc. si sa aveti pretentia sa va faca bine imediat cand voi nici un deget nu miscati sa va pastrati sanatatea. Si aici ma refer la stilul de viata, alimentatie, ore de somn, ore de munca, relaxare, sport etc. Si desigur vizite regulate la medicul de familie, la stomatolog… Nici nu mai stiu de ce este nevoie de personal medical cand majoritatea pacientilor citesc pe net ce ar trebui sa faca si vin la medic sa li se confirme ca e ok ce stiu…. In România la fotbal si medicina se stiu toti, mainales cei care nu sunt in domeniu!

  • Buna seara, din ce a spus domnul director nu reiese ca este interzis sa venim, daca avem nevoie de ajutor la spital, adica UPU. Numai ca ar trebui sa fim rabdatori si sa stam cuminti sa asteptam pana ne vine randul, fara a face scandal, fara a injura personalul, fara amenintari cu televiziunea.
    Eu personal am lucrat catva timp in UPU practicant. Toate prezentarile in UPU au un cod in functie de urgenta/gravitate, respectiv: cod rosu, cod galben, cod verde. In functie de cod se acorda prioritatea pentru asistenta medicala.
    Numarul de paturi/targa in UPU sunt limitate la fel si numarul de brancardieri/infirmiere/asistente/medici. In decursul a unei garzi/24 ore sunt peste 100 de prezentari adica peste 100 de pacienti. Pe langa aceste prezentari sunt transferuri de spitalul Beclean, Nasaud. De aici vine limitarea de resurse, personal etc.
    Daca Doamne fereste vin, cum s-a intamplat acum cateva zile, oameni victime a unor accidente rutiere (cod rosu), este clar, pacietii carora li s-a atribuit cod galben sau verde au asteptat, si nu doar ei, si cei ce urmau a fi consultati.
    In ceea ce sustineti, nesimtirea personalului medical, m-as bucura daca in Bistrita noastra si judetul nostru ar fi doar medicii etc nesimtiti as fi cel mai fericit. Dar de fiecare data cand vad gunoaiele depozitate/aruncate langa tomberoanele dintre blocuri, respectul dintre soferi s.a.m.d.
    Nu acuz, nu laud, am scris cum am vazut. Cineva intelept/sfant spunea:avem ceea ce meritam. Craciun fericit !!!

  • Cecilia ai dreptate tatal meu a stat o jumatate de zi cu intestinul perforst si nu l a bagat nimeni in seama pana nu a mers un domn doctor chirurg la rugamintile noastre si a urgentat tota procedura. RUSINE

  • De data asta Raul Adrian are dreptate. O infirmiera ajunge sa aiba un salar mai mare decat orice bugetar cu studii si mult mai mare decat un muncitor de la fabrica. Decrestul nu mai vorbim.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS