Actualitate

Atenție, fermieri! În cinci zile, birourile APIA se închid. Câte cereri s-au depus

Au mai rămas doar câteva zile în care fermierii își pot depune cererile unice de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În 15 mai, campania se încheie și nu vor mai putea face acest lucru.

”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Bistrița-Năsăud reamintește faptul că termenul limită în care fermierii mai pot depune cererea unică de plată, aferentă anului 2019, este 15 mai 2019. Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în localităţi/județe diferite. Până în acest moment sunt depuse la APIA Centrul Județean și centrele locale arondate un număr de 27.476 cereri de plată, ceea ce reprezintă un procent de 88% din totalul cererilor estimate. Totodată, informăm că în zilele de  11 și  12 mai 2019, sâmbătă și duminică, funcționarii implicați în preluarea cererilor unice de plată vor avea program normal de lucru. Fermierii sunt așteptați să se prezinte la Centrul Județean / centrele locale APIA în vederea depunerii cererii unice”, spune directorul executiv al APIA BN, Emil Scurtu.

Sorin Roșu Mareș, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, face un apel către fermieri: ”Mai sunt câteva zile până la sfârșitul perioadei de depunere a cererilor unice de plată la APIA și pe 15 mai, așa cum știe toată lumea, birourile APIA se închid și nu vor mai putea depune cererea unică de plată. Ca atare, fac un apel la toți fermierii să meargă să depună cererile, astfel încât să ne putem încadra în termenul respectiv, iar subvențiile să ajungă la timp, așa cum am promis de fiecare dată”.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început în 1 martie campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2019. AICI vedeți lista cu programările fermierilor la depunerea cererii.

Cererile unice de plată se depun la centrele judeţene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol şi la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic.

De asemenea, fermierii români primesc subvenţii pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agromediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020), dar şi ajutoare naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS