Actualitate

Avalanșe în Munții Călimani, în urma încălzirii vremii

În urma creșterii temperaturilor, s-au produs o serie de avalanșe în Munții Călimani, în zona Vârfului Bistricior. Salvamontiștii recomandă prudență.

”Așa cum era de așteptat, radiația solară și temperaturile ridicate au determinat apariția primelor avalanșe (de mici dimensiuni) în Munții Călimani, zona Vf. Bistricior. Recomandăm turiștilor care vor să urce în aceste zile la altitudini peste 1.500 m să fie foarte prudenți”, a transmis Serviciul Județean Salvamont Bistrița-Năsăud.

În Munții Călimani este risc însemnat de avalanșe. ”La peste 1.800 metri, în partea superioară zăpada este umezită și cu rezistență scăzută în primii 20-30 cm. Aceasta este depusă peste stratul mai vechi şi compact, cu rezistență crescută și cu numeroase cruste de gheață în interior. Pe văi și în zonele adăpostite mai sunt depozite însemnate de zăpadă. Temperaturile diurne pozitive şi precipitațiile temporar lichide vor umezi şi îngreuna suplimentar stratul de zăpadă, iar stratul instabil de la suprafață poate aluneca spontan, pe pantele suficient de înclinate, peste stratul vechi și întărit, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări oricat de slabe. La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul este umezit și cu rezistență redusă. Ploile care se vor înregistra şi temperaturile pozitive vor accelera topirea stratului. Pe pantele suficient de înclinate, atât spontan, cât și la suprasarcini, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici sau medii”, a anunțat ANM.

Săptămâna aceasta, o avalanșă de mari dimensiuni s-a produs în Munții Rodnei. Și acolo riscul de producere a avalanșelor este unul însemnat.

”La peste 1.800 m altitudine, în partea superioară a stratului zăpada este umedă și instabilă în primii 30-40 cm. Aceasta este depusă peste zăpada mai veche, parțial înghețată, ce are în profunzime cruste de gheață. Pe văi și în zonele adăpostite mai sunt depozite însemnate de zăpadă, iar în zona crestelor cornișe. Pe fondul temperaturilor diurne pozitive şi al precipitațiilor temporar lichide, zăpada va continua să se umezească și să se taseze. Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde mai sunt depozite însemnate, straturile superioare instabile pot aluneca spontan peste cele vechi și compacte, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul fiind amplificat la orice alte supraîncărcări. La altitudini mai mici de 1.800 m, zăpada va continua să se topească sub acțiunea temperaturilor predominant pozitive și al ploilor. Pe pantele suficient de înclinate se pot produce spontan avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii la peste 1.600 m, prin alunecarea stratului puternic umezit de la suprafaţă peste cel vechi și înghețat, riscul declanșării acestora fiind amplificat la supraîncărcări”, a precizat ANM.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS