Recomandări Social

Biserica Mănăstirii Nușeni, sfințită de IPS Andrei

(FOTO-VIDEO) IPS Andrei Andreicuț Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit duminică 30 mai la Mănăstirea ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Nușeni, ocazie cu care a târnosit biserica așezământului monahal.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-duhovnicească, IPS Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit pe starețul mănăstirii, protosinghelul Paisie Iloaie, iar pe economul așezământului monahal, ierom. Macarie Cute, l-a hirotesit protosinghel.

Primarul comunei Nușeni, Ioan Mureșan, precum și ctitorii principali Călin Onița și Vasile Kontra, au primit Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Totodată, prefectul Stelian Dolha a primit Ordinul ”Mihai Vodă”, iar președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a fost distins cu Ordinul ”Episcop Nicolae Ivan”.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/posts/4178267655566274

Inițiativa înființării Mănăstirii ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Nușeni a aparținut Arhiepiscopului Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1933 de Episcopul Nicolae Ivan. Biserica de zid a mănăstirii este închinată Sfântului Proroc Ilie, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc. Construcția acesteia a început în anul 1998, acum fiind pregătită pentru târnosire. În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședinte, bibliotecă și alte anexe. Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/337474971082568
https://www.facebook.com/StelianDolha/posts/262753852303272

4 comentarii

  • Despre parohia Nușeni din județul Bistrița-Năsăud în Șematismul de Cluj Gherla din 1947 se menționează următoarele: “Parohie veche, trecută la Sfânta Unire în 1700. Biserică din zid edificată în 1912, renovată în 1947, consacrată în 26 X 1947 de Iuliu Hossu, în stare bună. Poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Matricole din 1815. Vizitație canonică în 9 V 1924.
    Preot Constantin Oltean, administrator parohial. Suflete: Greco-catolici 636. Romano-catolici 57. Ortodocși 142 (capelă cu preot). Reformați calvini 3321. Evrei 5.
    Agru 31 de membrii. Reuniunea mariană 36 de membre. Elevi 85, greco-catolici 84.”
    Biserica consacrată de fericitul episcop Iuliu Hossu în 1947 a fost furată de Statul comunist în 1948 și încredințată BOR cu tot cu sufletele credincioșilor.
    Din materialul intitulat “Stadiul actual al lichidării latențelor greco-catolice din cadrul B.O.R” alcătuit în anul 1971 de către inspectorul teritorial pentru culte al judeţului Bistrița-Năsăud aflăm că „nesincer în ortodoxia lui erau considerat de către inspectorul Puiu preotul revenit, Constantin Olteanu din Nuşeni, care după ce a scos din biserică un tablou al Sfântului Andrei, la ordinul Episcopului Teofil Herineanu, după un timp l-a pus la loc.”
    De pagina de internet a parohiei, în prezent ortodoxe, aflăm că: „În anul 1912 s-a cumpărat, de către credincioși, o parcelă de pământ de la Alexa Teodor, chiar în mijlocul satului, unde s-a ridicat un nou lăcaș de cult pentru că biserica din deal era prea veche și neîncăpătoare. Biserica nouă a fost construită de către Cocoi Vasile, zidar din Beclean. Biserica are formă de navă cu un singur turn, făcută din piatră și cărămidă, acoperișul fiind din tablă zincată.”
    Deoarece biserica a suferit avarii grave în urma inundațiilor, In toamna anului 2010 au început lucrările la o nouă biserică In Nușeni cu hramul ”Sf. Treime”. ”
    Acum noua biserică e gata și vechea biserică e într-o stare tot mai proastă, de la un an la altul. În imagine cele două biserici aflate la doi pași una de alta. În prim plan noua biserică ortodoxă construită la doi pași, desigur pe parcela de pământ donată bisericii de credinciosul greco-catolic, în plan secund biserica greco-catolică.
    Oare nu ar fi firesc, normal și frumos ca vechea biserică să se întoarcă în posesia proprietarului de drept, care să o întrețină și în care să predice „Floarea Adevărului pentru pacea și dragostea de obște” urmașilor celor 84 elevi greco-catolici din 1948? Dumneavoastră ce credeți?

  • Măi, măi, pe neocomuniștii ăștia nu-i mai satură lumea , ca pe Elena ceaușescu, de diplome și onoruri ”falce”.
    Oare când ni se va tăia de tot ombilicul de la comunism ?
    sau suntem incurabili ?

  • Un loc plin de modestie si smerenie, cum de altfel se regaseste in orice lacas de cult de la noi din tara.Cat de umila este locatia si cata putere de jertfa au cei ce aleg viata monahala! Mai ca iti vine sa mergi sa le duci cateva perechi de sosete si un cos cu paine.
    Astia nu sunt calugari, sunt farisei burduhosi si indestulati de toate cele lumesti.
    altfel………..Dumnezeu cu mila Lui!

  • HRISTOS A INVIAT!

    Constat cu tristete cum unii se trezesc vorbind in necunostinta de cauza! Invoca numele Domnului, judecandu-si semenii!
    Sfanta manastire de La Nuseni, este o adevarata vatra monahala, cu parinti monahi de mare valoare, care sunt un sprijin real pentru toti cei care le calca pragul.
    Sfantul Nectarie cand era acuzat pe nedrept spunea: „Cerul ca vorbi pentru mine!”. Asadar, fratilor, lasati-l pe Dumnezeu sa judece!

    DOAMNE AJUTA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS