Actualitate

Când trecem la ora de iarnă. Va fi cea mai lungă zi a anului

Ora de iarnă este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Vom trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă 28 octombrie spre duminică 29 octombrie, ceasurile urmând să fie date cu o oră în urmă. Ora 04.00 va deveni ora 03.00, iar ziua de duminică 29 octombrie va fi cea mai lungă din an, având practic 25 de ore. ”Dormim mai mult”, se spune în popor.

Ne întoarcem practic la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Vom reveni la ora de vară în 31 martie 2024, când ceasurile vor fi date cu o oră îninte (ora 03.00 va deveni ora 04.00).

Parlamentul European hotărâse renunţarea la acest sistem în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă. Statele care decideau să păstreze ora de vară urmau să facă ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) trebuiau să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. Situația specială creată de pandemia de Covid-19 a dat aceste planuri peste cap, iar proiectul nu a mai fost dus la capăt.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS