Social

Localitățile din județ cu cel mai mare număr de săraci. Trăiesc fiecare cu 142 de lei lunar

Circa 1800 de locuitori ai județului Bistrița-Năsăud intră în iarnă doar cu venitul minim garantat de 142 de lei lunar. La mai bine de trei decenii de la Revoluție, acești oameni vor avea parte, cel mai probabil, de cea mai grea iarnă din viața lor în care nu își vor putea achita nici măcar facturile la încălzire.

Iată clasamentul orașelor după numărul de beneficiari ai venitului minim garantat (septembrie 2021):

  1. Sângeorz-Băi – 49
  2. Năsăud – 47
  3. Beclean – 42
  4. Bistrița – 33

Comunele cu cei mai mulți asistați social sunt:

  1. Zagra – 185
  2. Tiha Bârgăului – 103
  3. Dumitrița – 93
  4. Târlișua – 91
  5. Teaca – 83
  6. Dumitra – 65
  7. Petru Rareș -62
  8. Feldru – 53
  9. Lechința – 53
  10. Șieu Măgheruș – 40
  11. Șanț – 39
  12. Spermezeu – 39
  13. Rodna – 38
  14. Nimigea – 35
  15. Uriu – 34
  16. Ilva Mare – 34
  17. Telciu -32
  18. Căianu Mic – 30
  19. Josenii Bârgăului – 29
  20. Ilva Mică -28

Venitul minim garantat a fost introdus ca instrument de securitate socială din cauza ratei din ce în ce mai mari a sărăciei, ca urmare a tranziţiei României şi a reformelor economice asociate.

Între anii 1995 şi 2001, persoanele sărace au beneficiat de asistenţă prin intermediul ajutorului social acordat pe baza verificării veniturilor (Legea nr. 67/1995). Începând cu ianuarie 2002, asistenţa a fost asigurată prin intermediul venitului minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat).

Venitul minim garantat se adresează celor mai sărace segmente sociale şi este menit să le ajute să scape de nivelul de sărăcie în care trăiesc, fără a descuraja atitudinea faţă de muncă.

Printre condiţiile privind dreptul la venitul minim garantat se numără:

  • venitul persoanei singure/familiei trebuie să fie mai mic decât nivelul stabilit al venitului minim garantat;
  • persoana singură/familia trebuie să nu deţină alte bunuri decât cele considerate de strictă necesitate;
  • persoana singură/familia trebuie să locuiască în raza teritorială a sectorului sau localităţii unde este depusă cererea de asistenţă socială;
  • persoanele care sunt apte de muncă şi nu realizează venituri cu caracter salarial sau câştiguri din altă activitate generatoare de venituri, trebuie să facă dovada faptului că: sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi nu au refuzat un loc de muncă oferit sau participarea la un program de pregătire profesională (nu au această obligaţie persoanele care au în îngrijire copii în vârstă de până la 7 anipersoanele cu handicap sau cele care urmează un curs de formare profesională organizat de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă).


Eligibilitatea pentru venitul minim garantat este stabilită prin verificările veniturilor şi ale bunurilor. Pragul de venit este o funcţie a venitului şi a numărului de membri ai familiei. Este posibil ca unii membri ai gospodăriilor să fie angajaţi cu salarii mici şi/sau să lucreze cu fracţiune de normă, iar gospodăria să aibă totuşi dreptul de a beneficia de asistenţă socială.

Eligibilitatea pentru venitul minim garantat asigură şi un drept la alte ajutoare şi, în afara transferurilor de bani, sprijinul poate lua forma bunurilor şi a serviciilor. Cel mai important dintre aceste ajutoare este alocaţia pentru încălzire. În plus, eligibilitatea pentru venitul minim garantat are în vedere şi asigurarea de sănătate (fără nicio obligaţie de a plăti contribuţia de asigurare de sănătate), ceea ce reprezintă un ajutor important pentru mulţi beneficiari.

Beneficiarii venitului minim garantat au, de asemenea, dreptul la forme de asistenţă suplimentare, cum ar fi ajutoare de urgenţă (finanţate de la bugetul central), ajutoare de înmormântare (finanţate de la bugetul local), şi pot beneficia, de asemenea, de ajutoare în natură şi de serviciile sociale existente (de exemplu cantinele sociale, deşi acestea lipsesc aproape cu desăvârşire din zonele rurale, iar unele comunităţi urbane nu beneficiază nici ele de acest tip de serviciu).

Pe de altă parte, repartizarea neechilibrată a serviciilor existente, prin supraaglomerarea serviciilor de asistenţă socială în zonele urbane, generează o sursă de excluziune pentru comunităţile rurale, se arată în ”Analiza situaţiei cu privire la
sistemele de venituri minime din România. Studiu privind politicile naţionale”, transmis UE.

9 comentarii

  • ,,NICI PÎINE FĂRĂ MUNCĂ, NICI MUNCĂ FĂRĂ PÎINE” . De aici ar trebui să plece totul. Sunt multe situații unde găsești câte un tată de albine (trântor) care refuză să muncească, dar îl vezi zilnic cu țigara-n gură, dețu de rachiu, din ajutorul social și alocația copiilor. E adevărat că sunt și situații unde un biet bătrân, care toată viața lui a muncit în gospodărie, crescînd animale și lucrînd ogorul, plătind dări, animale la contract, iar acum fiind neputincios, nu are pensie, sau alt venit, e foarte greu să meargă la spital, fără să mai vorbim de cele trebuincioase. Aici intervine primăria, serviciul de asistență socială. Îmi vine greu să cred că Zagra, Tiha Bîrgăului, comune altfel bogate, au împreună 288 de săraci, iar orașele împreună au 171. Aici e vorba și de bani pt voturi.
    PĂREREA MEA !

    • Nea Ioane las-o jos ie prea grea pentru tine , cerebelul tău încă nu a evoluat , vezi un pic în jurul tău ce amploare au luat așa zișii bugetari , Jandarmeria , ANAF s.a.m.d ei și-au atins scopul la Bistrița adică vile, bineînțeles Jeep , restul poate sa moara .

  • Nimeni nu poate trăi cu numai 142 lei lunar pe pământ.
    Asta inseamna 4,5 lei pe zi…. 0,92euro /zi.
    Acesti semeni ai nostri sunt foarte” descurcăreți” sau sunt susținuți de cineva apropiat.Cum sa ai in Zagra 185 -cand este autobuz care te duce gratis din Suplai la Leoni?Primaria ,serviciul de asitență socială au multe alte soluții de a ajuta acesti semeni ai nostri decăt să le dea 142 lei lunar
    Să fim sănătoși

    • Fără supărare. Din Zagra și până la Leoni faci mai mult de 2 ore și asta doar dus , întors se dublează numărul de ore . Oamenii pierd mai mult timp pe drum și la muncă decât acasă. Și toate astea pentru 1500 de lei . Se merită? Oamenii aia au animale acasă, câmp de muncit . Cine le lucrează dacă ei lipsesc de acasă? Mergi tu ?

    • Pentru Zagrean,
      Din cite stiu eu asistenta asta se acorda daca nu ai nimic, animale, pamint etc. Si vi tu acuma sa spui ca deaia nu merg oamenii la munca ca fac 2 ore pe drum si nu ajung sa-si lucre paminturile si sa-si adape vacile?
      Alooo autoritatile competente ce faceti?
      Unde sunt controalele?
      185 de persoane din Zagra beneficiaza de o suma de bani platita de noi restu care muncim.

  • Mai avem săraci în Bistrița ? Nu cred, că așa toți sunt făloși și gazde mari…))
    Cum sa ai doar 142 lei/luna că și cerșetorii fac mai mult ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS