Sănătate

Cât de aproape de judeţul nostru a fost boala limbii albastre. Care este situaţia actuală

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, dr. Anton Varga, a spus, în ultima şedinţă a Colegiului prefectural, cât de aproape de judeţul nostru a fost boala limbii albastre, cea care a dus, la finalul anului trecut, la închiderea tuturor târgurilor de animale.

„În perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă, târgurile de animale au fost închise pe considerentul evoluţiei bolii limbii albastere în România. Noi am reuşit prin măsurile luate, dar şi cu ajutorul factorilor climatici, să depăşim acest moment în sensul că boala nu a evoluat pe teritoriul judeţului. Nu avem niciun caz diagnosticat. Nu am avut nici măcar suspiciuni. Au existat focare active chiar şi în judeţul Mureş, dar am fost delimitaţi de o aşa numită zonă de control pe o parte a judeţului limitrofă judeţului Mureş. S-au făcut toate determinările, iar din luna decembrie s-a declarat perioada liberă de vectori şi au fost redeschise târgurile şi pieţele”, a spus dr. Anton Varga.

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare). În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Virusul se transmite printr-un număr mic de specii de musculiţe înţepătoare din genul culicoidelor. Culicoidele pot fi considerate un vector important de transmitere a bolii limbii albastre atunci când au capacitatea de a deveni infectate, de a replica sau transmite virusul. În sudul Europei culicoidele imicola sunt vectorul principal de transmitere a virusului. Totuşi, mai multe specii indigene de culicoide din nord sunt capabile de transmitere, lucru demonstrat de epidemii de boala limbii albastre în zone din afara razei geografice a culicoidelor imicola.

Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS