Actualitate

Câteva metode pentru a economisi energie și bani la gătit

Există un avantaj clar al gătitului pe un aragaz pe gaz decât pe alte modele de aragazuri sau plite: economia de energie pe care o presupune această formă de gătit. Potrivit experților, se estimează că această economie ajunge până la 30% comparativ cu alte tipuri de mașini de gătit.

Pentru noi, consumatorii, cel mai important lucru atunci când alegem cel mai bun aragaz sunt economiile pe care le reprezintă această achiziție pe facturile de la sfârșitul lunii. Există o legătură clară. Cu cât este mai mare eficiența, cu atât sunt mai mici costurile. Și cu cât cheltuim mai puțin, cu atât economisim mai mulți bani și energie. Dar planul nostru de economii nu se încheie în ziua cumpărării aragazului, așa că haideți să vedem cum putem economisi pe toată durata folosirii unui aragaz.

Aragaz – oferte eMag

1. O bucătărie conform nevoilor noastre

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne amenajăm o bucătărie cu gândul la necesitățile noastre în casă. Cu cât este mai mare și mai bine echipată, cu atât va consuma mai multă energie. De aceea, trebuie să evaluăm corect dacă avem nevoie de un cuptor încorporabil, plită electrică sau un aragaz clasic, pentru o bucătărie mai simplă. Acesta este primul pas pentru a începe să economisim.

2. Păstrarea arzătoarelor curate

La un aragaz clasic, pe gaz, este foarte important să păstrăm arzătoarele curate, fără funingine și grăsimi acumulate. Faptul că sunt curate și în stare bună îmbunătățește fluxul de căldură, deci este necesară mai puțină energie pentru a obține puterea de căldură dorită. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că flacăra arzătoarelor aragazului este albastră, ceea ce implică o combustie corectă a gazului.

Aragaz – emag.ro

3. Gătit în recipientele potrivite

Pentru fiecare tip de aragaz sau plită, in functie de ceea ce vreti sa alegeti, există materiale ale recipientelor de gătit mai bune sau mai proaste, mai potrivite sau mai puțin potrivite. De aceea, materialele oalelor și cratițelor de gătit sunt importante, pentru că există materiale mai bune conductoare decât altele. În funcție de aragazul ales, trebuie găsite și recipientele potrivite, pentru a realiza economii la gătit.

4. Dimensiunile vaselor de gătit, esențiale

Asigurați-vă că oalele și cratițele pe care le utilizați au aceeași dimensiune sau sunt doar puțin mai mari decât arzătorul aragazului. Prin plasarea unui recipient foarte mic, căldura este irosită prin scăparea flăcării prin lateral. De asemenea, este important ca fundul vaselor să fie plat și curat, neacoperit de funingine sau acumulări de grăsimi, iar astfel acestea să se încălzească mai bine, mai rapid și mai regulat.

5. Vasele, acoperite în timpul procesului de gătire

Acoperiți cu capace vasele și tigăile în timpul gătitului, pentru că asta ajută nu numai să profitați mai bine de căldură, ci și să faceți alimentele să câștige în aromă, acestea gătindu-se în propriul suc și concentrându-și mai mai mult aromele. Se crede că prin această măsură extrem de simplu de aplicat se poate economisi până la 25% energie.

(ADVERTORIAL)