Actualitate

Câți locuitori cu documente are orașul Bistrița. Ce obiectiv și-a propus primarul Ioan Turc

Bistrița este parte din categoria orașerlor mici întrucât nu a atins 100.000 de locuitori, potrivit evidențelor pe care le deține administrația publică locală. ”Tot metabolismul economic, social, sportiv de la 100.000 de locuitori în sus arde mai bine și mai repede”, a spus primarul municipiului, Ioan Turc propunându-și ca orașul să devină unul ”mare” în timp ce el se află în fruntea lui.

Edilul s-a referit la demografie într-o emisiune la AS-TV în care a explicat de ce a insistat ca Bistrița să primească în administrare vechea Sală Polivalentă din Parcul Municipal.

”O sală polivalentă nouă, o investiție a Guvernului României prin CNI, a fost recepționată, inaugurată nu demult. Din punctul meu de vedere investiția vine la timp să susțină la nivel de infrastructură mișcarea sportivă din Bistrița. Eu un lucru foarte bun pentru oraș pe care eu îl aplaud, vreau să fiu cât se poate de clar. Tot ce se face, indiferent de către cine, este de aplaudat, de lăudat, este de urmat ca putere a exemplului. Vechea sală, un spațiu în care a venit, în anumite perioade și Cenaclul Flacăra și a găzduit importante spectacole de folclor, e un loc pe care oamenii îl cunosc foarte bine și de care sunt și atașați și atunci cum să lași o asemenea oportunitate? Eu, din momentul în care am preluat calitatea de primar al municipiului Bistrița, m-am străduit să valorizez, să profit în sensul bun al cuvântului, de fiecare oportunitate și nu cred să fi existat vreo oportunitate pentru municipalitate de care să nu fi ținut cont și pe care să nu o fi bifat. În condițiile în care există un proiect de descentralizare la nivelul Ministerului Sporturilor prin care sălile polivalente sunt gândite să meargă către municiopalități, iar taberele sportive către CJ, sigur că m-am sesizat imediat. Am rămas mirat când am auzit că CJ cere și vechea Sală Polivalentă. Bun, adică și mai ce? A trecut, nu mai suntem în perioada PSD – Primărie, PSD – CJ. Colaborăm instituțional pe toate proiectele care Bistrița și județul au nevoie, dar într-o logică corectă. Bistrița este capitala acestui județ, este orașul cu forța economică cea mai mare, din punct de vedere demografic nici nu are rost să discutăm, suntem la 94.000 de bistrițeni cu documente. Vom vedea în urma recensământului câți sunt rezidenți”, a spus primarul.

Ioan Turc a anunțat că unul dintre obiectivele sale este să transforme Bistrița într-un oraș ”mare”.

”Eu am acest obiectiv ca și primar – sigur că nu poate fi realizat într-un mandat – dar îmi doresc ca Bistrița să ajungă la peste 100.000 de locuitori, să ajungă la 101.000. La nivel european există o asemenea departajare între orașe, inclusiv se vede din participarea noastră la competiția Green Leaf, orașe mari, orașe mici. Între 20.000 – și 99.999 de locuitori sunt orașe mici. De la 100.000 de locuitori în sus sunt orașe mari și este corect pentru că nu degeaba s-a făcut o asemenea evaluare. Tot metabolismul economic, social, sportiv de la 100.000 de locuitori în sus arde mai bine și mai repede”, a spus primarul.

Despre același subiect a vorbit și Mircea Chira, șeful Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud care și-a exprimat speranța că, în urma recensământului, Bistrița va deveni ”un oraș veritabil” cu peste 100.000 de locuitori.

foto credit: Laurențiu Grec

26 comentarii

  • Personal sunt în favoarea scoaterii domiciliului din buletin, cu CNP-ul introdus în orice instituție a statului și nu numai au acces la toate datele tale așa cum se întâmplă în multe țări ale UE de ani de zile și totul funcționează fără piedici.
    E un pas înainte.
    În 2023 buletinul meu expiră și cum nu mai am domiciliu de Bistrița nu-l mai pot reînnoi , se pierde un bistrițean.
    Nu e corect așa.

    8
    42
    • Păi dacă nu locuiești aici cum poți să mai fi cetățean al Bistriței ?
      Să numi spui că ai votat până acum în Bistrița deși nu locuiești aici ?!!!!!!!!!!!

      38
      2
    • Eu aș vrea să le facem buletin de Bistrița tuturor maghiarilor ce locuiesc în Debrețin poate și în alte orașe din Ungaria chiar dacă nu au călcat niciodată în Bistrița sau în România să poată vota pe cine trebuie în Bistrita . Doar suntem europeni nu ?! 😂🤣🤣🤣🤣

      32
      5
    • Levente, Sunt doar curios, când ai postat chestia cu buletinul ai făcut-o din greșală sau este o altă monstră de tupeu și aroganță a partidului respectiv ?

      22
      6
  • Criteriul de baza de a trai linistiti si sanatosi intr-un oras de tip Elvetian sau Norvegian nu este sa treaca de 100.000 locuitori ci din contra undeva intre 5000 si 10.000 maxim.
    Decat multi si prosti si asistati la gramada si analfabeti functionali etc. sa nu mai vorbim de ingramadeala de pe sosele si lipsa locurilor de parcare.
    Domnul Primar IOAN TURC se inseala amarnic dar de vina este tineretea si exuberanta.
    Noi romanii, cititorii fara judecata dar si multi altii care viseaza o viata trepidanta periculoasa sanatatii, nu au invatat nimic din cifrele PANDEMIEI prin care au trecut marile comunitati de pe mapamond.
    Desi specialistii ne-au explicat cu lux de amanunte ca intr-un furnicar cu lume multa si bolile , virusii, poluarea se transmite mult mai usor si mai repede.
    Ei de data asta nu o sa-l felicit pe domnul Primar pana nu ma intalnesc cu dansul ca sa-i explic cum stau lucrurile din punct de vedere ECO.
    Pana atunci nu visati la cai verzi pe pereti ca inghesuiala umana va scade ritmul vietii, calitatea si durata de viata.
    Nu uitati ca in comunitatile mici de pescari din insulele Pacificului de pe coastele Japoniei din Alpii Europei si din muntii Kazastanului oamenii traiesc fericiti si de multe ori ating 100 de ani fara sa ajunga prin spitale.
    Acesta este unul din secretele vietii pe care noi nu il luam in calcul.

    18
    31
    • Mergi tu in Kazahstan Poate ai sa vezi cum e acolo Constitutia.Aici orasul trebuie sa se dezvolte.Oamenii sa mearga la munca si sa isi creasca copiii.Daca tu ai varsta pe care o ai nu inseamna ca trebuie sa plece toti din oras ca tu vrei sa dormi de amiaz.

      21
      7
    • Criteriile luate in calcul asupra calcularii calitatii vietii se numara:
      rata criminalitatii, legislatia, atracticiile turistice, mediul de afaceri si spatiile verzi.

      Bistrita are doua mari lacune plus infrastructura deficitara si lipsa educatiei universitare.

      Cand te gandesti sa dezvolti un oras, te gandesti la toti oamenii, nu doar la batranii securisti, Balane.

  • Populatia nu o atragi cu locuri de parcare si cu sala polivalenta, domn primar ! Ce treaba are sla cu prefectura? Dumneavoastra vorbiti de niste facilitati care exista pentru populatia deja existenta in municipiul Bistrita. Ca sa atrageti populatie, de doua lucruri e nevoie. UNIVERSITATE si FACILITATI pentru firme care sa fie incurajate sa deschida aici puncte de lucru. Si sa o luam in ordine: Cu o Universitate serioasa si ACREDITATA dar si cu un campus serios, faci treaba. Ma refer la o Universitate infiintata aici, in Bistrita cu diferite ramuri. Daca atragi studenti, atragi firme care gasesc mana de lucru iar prin facilitati, prefera Bistrita in detrimentul altor orase mai scumpe. Asa atragi oameni in Bistrita, in afara de satele de langa oras. Prin educatie si loc de munca. Termina o facultate si raman pentru ca au un job bun. Concurenta intre firme de acelasi domeniu inseamna salarii mai mari. Daca exista o singura firma care activeaza intr-un domeniu, iti da ce salariu vor pentru ca oricum nu ai variante de ales. Pe urma, cand populatia creste incet, abia de acolo se dezvolta facilitatile de care dumneavoastra vorbiti acum, sali polivalente si alte chestii.( Apropo si de sala asta polivalenta. S-a facut o sala cu 2000 de locuri, cand cea veche avea 1000. Pai daca se face o investitie, faceti-o domne serios, nu numa sa fie facut. Fa-o de 5000 macar si stii o treaba. Mai mult lauda decat treaba serioasa). Atunci putem vorbi de locuri noi de petrecere a timpului liber la nivelul unui oras mare.

    17
    4
    • Ai dreptate legat de capacitatea salii polivalente din Unirea , in Turda e aproape de finalizare sala polivalenta noua care are peste 3000 de locuri, cu vreo 500 mai mult decat aceasta fiind construita intr-un oras mai mic decat Bistrita

      8
      10
    • @ionescu

      La sala veche, daca nu iti luai bilet la meciurile echipei de handbal in primele ore, nu mai prindeai. In loc sa faca o sala mare daca tot e cerere, au sarit din lac in put cu o tentativa de sala care din afara arata exceptional si cand intri in ea stai ca in cuib. Ce concerte vor ei sa faca oare, unde incap 2000 de oameni? Eventual la Pavel Stratan. Nici asa nu vor incapea toti care vor merge la meci, parerea mea. Dar unde nu e cap, vai de picioare. Vorba aia, „noi macar am facut”.

      4
      10
  • Există normele juridice care stau la baza clasificării oraselor din România după numărul de locuitori. In anul 2016 a fost modificată hotărârea de Guvern din anul 1991, iar argumentul Guvernului pentru această schimbare a pornit de la stabilirea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor unei unități administrativ-teritoriale care sunt calculate în funcție de categoriile municipiilor, orașelor și comunelor.
    Astfel, clasificarea orașelor și municipiilor după numărul de locuitori a fost modificată pornind de la necesitatea actualizării permanente. In acest sens, va fi luat în calcul numărul de locuitori de la data de 1 iulie a anului precedent, stabilit de Institutul Național de Statistică.
    Asadar, în prezent clasificarea oraselor din România se prezintă astfel:
    Categoriile municipiilor:
    -Reședință de județ cu peste 150.000 locuitori
    -Reședință de județ cu maxim 150.000 locuitori
    -Categoria I: peste 100.000 locuitori
    -Categoria II: sub 100.000 locuitori

    Categoriile orașelor:
    -Categoria I: peste 30.000 locuitori
    -Categoria II: între 10.000 și 30.000 locuitori
    -Categoria III: sub 10.000 locuitori

    15
  • Statistic, suntem peste 90 000, în realitate sub 80 000. Sunt garsoniere în Bistrița cu peste 300 de persoane, moldoveni, care aveau nevoie de reședință pentru viză, care n-au locuit și nu vor locui niciodată în Bistrița. Se poate trece de 100 000 doar prin reformă administrativă și înființarea unei Zone Metropolitane, incluzând și comunele limitrofe Dumitra, Livezile, Șieu-Măgheruș. Asta înseamnă referendum, iar primarii, Consiliile Locale nu vor accepta să-și piardă privilegiile. În țările dezvoltate se încearcă menținerea populației în mediul rural pentru a nu depopula zona. Cum? prin ducerea facilităților către comune. Oricum tinerii caută să plece în străinătate, sau cel puțin în Cluj-Napoca, Bistrița nu-i prea atractivă din păcate. Altfel creșterea populației, când peste tot în țară și-n Europa scade, demografic, e mai greu.
    PĂREREA MEA!

  • Cu cât mai mulți contribuabili cu atât ordonatorii banilor vor fi mai fericiți. Cu o Sală Polivalentă la periferia orașului e bine dacă se adună peste 100 de spectatori. Întrebarea e la cat se ridică costurile lunare de întreținere?

    12
  • Cu cat e localitatea mai mare cu atat putorile din primarii pot sa incaseze salarii mai mari. Exista o grila maxima de salarizare pentru fiecare categorie de localitate, pe care mugetarii nu vor ezita sa o apliceAsta e rostul harnelii care vi se serveste fraierilor. Tot odata o data cu trecerea intr o categorie superioara si taxele si impozitele vor fi mari. Asta de ce nu mai spui domnule Radu.Nu zic ca ai facut o din rea credinta.Probzbil ai omis.Va da Turc de va suna apa in cap.

    5
    7
    • @v, Tu ai citit alt articol, nu ai citit ce a spus Turc la AS-TV.
      Păi dacă citeai vedeai și tu că : TURC vrea SALAR MAI MARE ca primar și CETĂȚENII ORAȘULUI IMPOZITE MAI MARI.

      1
      3
    • Prietene,cam asa ma gandeam si eu.Ca se forteaza incadrarea in categoria superioara pentru a se mari salariile in primarie si cresterea impozitelor.

      2
      1
    • Si nu …spre rusinea mea nu am urmarit pe domnul Turc evoluînd la tv.Eu am facut un comentariu la articolul din Timp on line ,mai precis o completare la comentariul lui Radu ,daca imi este permis.

  • Ca sa treaca de 100.000 ar trebui sa aiba mai multe ramuri economice, cum ar fi iT-ul de exemplu care lipseste total. Aici avem cateva fabrici si supermarketurile in rest branza si oi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS