Actualitate

Ce șanse își dă președintele CJ să câștige al treilea mandat. Radu Moldovan nu crede în anticipate

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, e optimist în perspectiva alegerilor locale de anul acesta, unde va candida pentru un nou mandat la șefia instituției.

”La cum arată lucrurile, dacă bunul Dumnezeu îmi va da sănătate, cred că voi mai fi încă o tură la Consiliul Județean, și asta nu înseamnă nici aroganță, nici altceva, dar la cum arată contracandidații mei, adică nu e niciunul, mă gândesc că oamenii nu m-or trimite acasă, să candidez singur și să ies pe locul 2”, a spus președintele CJ într-o conferință de presă.

Radu Moldovan este la al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean. În 2012, el a fost ales în mod direct, prin votul cetățenilor, iar în 2016 indirect prin votul consilierilor județeni aleși. În iunie anul trecut, Guvernul a aprobat o OUG pentru modificarea şi completarea legii electorale, prin care preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou prin vot direct de către cetăţeni.

El a vorbit și despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate, după ce premierul Ludovic Orban a spus că acestea ar putea avea loc în 14 iunie, odată cu alegerile locale:

”Cred că actuala guvernare este într-o eroare profundă în ceea ce privește alegerile anticipate, dar este decizia lor, eu cred că oamenii așteaptă de la ei să le propună soluții de guvernare și nu de criză politică. Dacă ne gândim la profitul politic pe care l-ar putea avea PNL, sigur că unui partid după câștigarea unor runde de alegeri în mod natural în opțiunile electoratului îi cresc procentele. Într-o democrație consolidată nu cred că după fiecare rundă de alegeri câștigate trebuie să faci niște alegeri anticipate că s-ar putea să ai patru-cinci parlamentari în plus. Nu cred că asta așteaptă oamenii, cred că România are nevoie de stabilitate, de măsuri pentru populație. S-ar putea să fie niște strategi politic care să fi sfătuit PNL că trebuie să facă urgent alegeri ca să nu se prăbușească. Eu nu cred că se vor face anticipate, sincer nu cred. Am văzut mascarada, că Biroul Executiv PNL a nominalizat o comisie care să poarte discuții. Eu am fost pe acolo prin Parlament, o să fie o aglomerație de parlamentari care vor sta la coadă să negocieze cu comisia PNL acordul unanim de dizolvare a Parlamentului, se va muta Gigi cu covrigii în Parlament și vor sta toți la coadă la semnat acordul”, a afirmat Radu Moldovan.

Președintele CJ a mai spus că pe reorganizarea administrativă a României ar trebui să existe o discuție ”fără patimă, fără politică, fără interese” făcută de către specialiști. ”Am susținut în permanență descentralizarea, reorganizarea, le susțin în continuare fără nicio rezervă. Să ne uităm la modelul de organizare polonez, maghiar, francez, german, italian și să vedem ce ni se potrivește nouă. Dacă se ajunge la concluzia că unul dintre plusuri ar fi desființarea Consiliului Județean, deciziile trebuie luate în interesul cetățeanului și al modernizării administrației, al rezolvării cât mai multor probleme. Dacă ne uităm la cei pe care i-am menționat, toate sunt cu județe, chiar dacă au și regiuni. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă, România are nevoie de reorganizare administrativă și de descentralizare masivă, pentru că noi în momentul de față suntem pe structura statului comunist, cu sute de mii de funcționari publici în capitala țării, în ministere, agenții și agențișoare”.

15 comentarii

  • Reorganizare facuta de specialisti?Activeaza specialistii dancila,daea si pe toti incompetentii care au ajuns ministrii,activeaza securistii si specialii!!Activeaza fostii colegi de la coroana,alba neagra si toti ciumatii rosii care au supt tara asta,ca tot nu_ti ajung ca sa castigi alegeri!!Problema ta si a psdului este vor merge la vot aia care au dormit si nu au votat cand trebuia!!

  • Lasă-l bre pe Dumnezeu în pace, nu ai matale nicio treabă reală cu El, așa cum nu am eu cu regimul comunist din Coreea de Nord. Poate Bunul Dumnezeu ne va scăpa definitiv de voi, 30 de ani plus cei din denumirea anterioară ne sunt suficienți. Doamne, Bunule Dumnezeule, îngrijește-te și de această țară și dă-i niște conducători decenți și politicieni onești, corecți, competenți și loiali interesului public nu doar celui personal, cum s-a tot întâmplat din 45 în coace.

    • Mai bine NU! Cu inca o tură preşedinte a lui Radu Moldovan, judetul Bistriţa-Năsăud risca sa ajunga o afacere de familie a chelnerului. Nu-i nici o mirare ca fratele lui Radu Moldovan a fost numit director general adjunct la Aquabis, o institutie din subordinea Consiliului Judetean . Nepotismul e în floare în toate instituţiile publice. Nu exista instituţie a statului care să nu fie caracterizată la toate nivelurile de un nepotism deşănţat. După logica simplă a lui Răducu , dacă un chelner poate ajunge presedinte al consiliului judetean, atunci de ce frate-su, un manevrant de vagoane, nu poate să ajungă director general adjunct la Aquabis. Numai că in cazul de la Aquabis infiintarea postului de director general adjunct s-a făcut special pentru o anumită persoana, ceea ce este o dovadă clară de nepotism. Si chiar dacă ocuparea postului s-a făcut printr-un simulacru de concurs la care s-a prezentat doar o singură persoană, dându-se o aparentă notă de legalitate, totusi a fost incălcată in mod flagrant legea bunului simt.

  • Este tot mai evident că organizarea administrativ – teritorială a țării făcută in 1968 nu mai corespunde situatiei actuale in care România este membră a Uniunii Europene. In primul rând centralizarea excesivă împiedică foarte mult absorbția fondurilor europene, iar solutia este regionalizarea, care crează o compatibilizare cu structurile europene. Pentru asta este nevoie de vointa politica. Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ teritorială în Romania ceea ce nu există astăzi. A doua cale este mai simpla si se poate face prin lege care sa prevada comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus dupa modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativa in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nu exista nici un județ care îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. România pierde, din această cauză, enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de Guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu. De aceea, ar fi extrem de utila o initiativa legislativa privind regionalizarea. Sa nu uitam insa ca in timpul USL , Guvernul Ponta cu o majoritate de 65% nu a avut curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. S-au invocat tot felul motive si s-a apelat doar la paleative care nu au dus la nici un rezultat. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Insa regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Solutia este extrem de simpla si ea presupune desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta masura ar determina in timp asocierea comunelor si nu comasarea lor facuta din birou dupa ureche.

  • Dacă ai avea cât de cât ceva în cap, în afară de jonglerii și șmecherii, ți- ai fi dat deja demisia. Te va primi să-ti dea o pâine, vreuna din firmele tale de casă sau vreun patron coleg de bairamuri sau „alba- neagra”. Hai, curaj !

  • Subscriu, pentru a ne construi o țară în adevăratul sens al cuvântului, indiscutabil, este nevoie de o reformă administrativă, care să ne pună în rândul lumii civilizate, care să corespundă nevoilor societale actuale, capabilă să redefinească funcția publică, modul de organizare teritorială, de descentralizare a atribuțiilor dinspre centru înspre local, să reașeze sistemul administrativ după mecanisme și mijloace actuale, capabile să facă din România o țară modernă, europeană și conformă așteptărilor fiecărui cetățean. Din acest punct trebuie plecat, dar se va opune psd-pcr, va spune că este o măsură împotriva democrației, tot ce îi defavorizează este antidemocratic, dar tot ce le convine și le servește interesul lor este democratic. Vă dați seama, sunt nostalgici, doar este organizarea teritorială de pe vremea născătorului lor, 1968, tatăl lor pcr, ei fiind urmașii lui de drept, așa-i răducule, ins cu iz profund de prmist.

  • Sansele ca tu sa castigi sunt exact egale cu sansele pe care le are Cretu la primarie, adica ZERO, chiar daca cel din urma se stie ca nu va mai candida.
    Plecati, emigrati, si dispareti o data pentru totdeauna!
    Raducule, vezi ca OTC merge la schi saptamana asta. Poate te ia si pe tine…

  • Romania trebuie să treacă la regionalizarea tarii, care după 50 de ani de la actuala impartire administrativ- teritoriala pe judete, nu mai corespunde standardelor europene de dezvoltare. Regionalizarea prevede ca fiecare regiune să dispuna de urmatoarele facilitati nivel regional:
    (1). Cel putin o mare universitate de nivel european;
    (2).Un mare spital regional (cu medicina de inalta performanta);
    (3).Sistem de urgenta regional, cu pompieri, ambulanta si politie;
    (4).Infrastructura rutiera si feroviera modernizata;
    (5).Un aeroport international minim ;
    (6).Un centru sportiv de nivel international (cel putin stadion si sală polivalentă);
    (7).Un centru de afaceri regional
    (8).Un centru cultural de nivel european.
    Asadar, prin regionalizare se rezolvă inclusiv problema sistemului universitar romanesc. In perspectiva regionalizarii, Bistrita are nevoie mai degrabă de consolidarea extensiilor universitare UBB si UTCN, prin construirea unui Campus Universitar modern care să permita infiintarea de noi extensii pentru facultati si specializari cu adevarat utile. Pe de altă parte, peste tot in lume cercetarea stiintifică performantă se face in universităti.
    Avand in vedere ca la Bistrita exista doua statiuni de cercetari cu traditie, precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice ar fi oportuna infiintarea unei
    Facultati de Horticultura si alta de Silvicultura pe langa cele doua unitati de ceretare, care ar putea sa asigure baza de instruire practica a studentilor in domeniile respective. In plus, nu trebuie uitat faptul ca la Bistrita functioneaza Liceul Agricol si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti pentru cele doua facultati.
    Apoi, a mai existat intentia de se înfiinţa, un colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pana acum nu s-a realizat.
    Vezi: http://www.timponline.ro/la-bistrita-se-va-infiinta-in-colaborare-cu-umf

    • Frumos pe hârtie. Liceele pomenite ar trebui desființate la ce procent de promovabilitate la BAC au. 0 – zero, nada, nothing, rien de rien. Cât despre Stațiunea de Cercetări si Amenajări Silvice, știe cineva cu ce se ocupă și ce a făcut de când există pe lume? Poate îi întreabă cineva măcar cât s-a tăiat din pădurile județului.

  • Umflă-ți mingea și te joacă , sau mai bine mergi acasă și te culcă ! Nu crezi că-i destul 30 de ani de “administrație” a unor neghiobi care nu știu altceva decât să-și crească burțile și conturile pe spinarea unora ce-și rup oasele muncind ? Vezi că nemulțumirea socială e mare și în afara unor ticăloși și cretini irecuperabili nu vă mai vrea nimeni !

  • Ce tupeu,
    S au imbogatit, sa ti fac o casa cu 30 40 miliarde, cabane-se stie, vile prin strainatate, apartamente- metropolisu si dan stie in doar doua mandate si sa mai ai tupeul sa te lauzi.
    CULMIA TUPEULUI.

  • Pentru toti criticii,postacii de serviciu si ce-or mai fi ei:
    Hai sa analizam si sa comparam putin cat s-a facut in mandatul lui Radu Moldovan cu ce s-a facut inainte si pe urma sa trecem la critici,stiu ca toti o sa spuneti ca da, dar cat a furat din contractele cu dedicatie,etc,etc, poi comparativ cu ceilalti care nu au facut mai nimic eu ce concluzie pot sa trag?ca ceilalti au furat totul de nu au facut macar cat Radu Moldovan. Cred ca mult mai important e sa punem accent pe invatamantul primar,profesional,liceal (in scoli profesionale,si in liceele de specialitate) decat in cel universitar care pana acum a scos analfabeti functionali cu ditamai diplome universitare care in marea lor majoritate ajung ospatari,vanzatori,agenti de vanzari, si uneori chiar ministrii etc.etc.
    Criticilor d-nului Radu Moldovan ceva frumos de Mihai Eminescu:

    CRITICILOR MEI

    Multe flori sunt, dar putine
    Rod în lume o sa poarte,
    Toate bat la poarta vietii,
    Dar se scutur multe moarte.

    E usor a scrie versuri
    Când nimic nu ai a spune,
    Insirând cuvinte goale
    Ce din coada au sa sune.
    ……………………………………
    ……………………………………
    Critici voi, cu flori desarte,
    Care roade n-ati adus
    E usor a scrie versuri
    Când nimic nu ai de spus.

  • De-asta o să pierim noi !
    Că avem prea mulți ”simpli alegători”; adică simpluți; ce nu gândesc cu cu capul lor.
    De fapt nu gândesc deloc!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS