Social

Ce trebuie să știți și să faceți pentru a obține pensie internațională

Dacă ați muncit legal în străinătate și ați împlinit vârsta de pensionare, aveți dreptul al pensie internațională. Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea către țara în care ați lucrat ultima dată.

”Vorbim despre două situații: una în care omul are nevoie de vechimea din țara unde a muncit pentru a-și depune dosarul în care a muncit sau nu are nevoie. Și dau un exemplu concret: vine o persoană care a municit în România 13 ani și are nevoie ca să se pensioneze de minim 15 ani. Ca să nu cumpere cei doi ani de vechime sau nu mai lucreze doi ani, cere vechimea din statul unde a lucrat. Cumulăm vechimea de acolo cu cea din România și facem pensia comunitară sau internațională. A doua situație este când omul vrea vechimea strict din statul respectiv. Dacă s-a întors în țară și are domiciliul în județul Bistrița-Năsăud depune cererea la noi, noi trimitem cererea în statul respectiv unde și-a desfășurat activitatea, cei de acolo stabilesc pensia, iar prin Casa Județeană de Pensii i se trimite decizia și se comunică informația între statul respectiv, statul nostru și persoană. Tot procesul acesta durează destul de mult fiindcă formularele sunt mult mai complexe decât cele pentru pensia națională. Oamenii își mai schimbă domiciliile. În străinătate declară un domiciliu, apoi se mută în altul. Totul se face prin poștă. Acum, de câteva luni, este un sistem informatic prin care se încearcă transmiterea de date electronic și sperăm că vom obține informațiile mai repede. Până acum a durat de la 6 la 12 luni până când s-a finalizat dosarul de pensie comunitară”, a spus Sanda Vișan, directorul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud.

În această perioadă, când se întorc tot mai mulți conjudețeni din străinătate fie în concediu, fie definitiv, vin tot mai mulți la CJP să se intereseze în legătură cu ce ar trebui să facă pentru a obține pensie internațională, însă nu pot depune dosarul decât la data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Cei mai mulți au lucrat în Spania, Italia și Germania.

Anul trecut, CJP Bistrița-Năsăud a înregistrat circa o mie de cereri de pensii internaționale.

Potrivit europa.eu, dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată. Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat. În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare. Pentru detalii, contactați casa de pensii care vă va trata cererea.

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta. Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară.

De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS