Social

Cerceii pictați de o artistă stabilită la Bistrița, apreciați în Elveția

Cerceii pictați de Ottilia Cormos, artistă originară din Odorheiu Secuiesc, dar stabilită la Bistrița, sunt apreciați în Elveția. Proprietara unui magazin cu produse hand-made din Wichtrach i-a dorit în ofertă încă de la început.

Ottilia Cormos este originară din Odorheiu Secuiesc, dar s-a stabilit în Bistrița în urma căsătoriei. Poartă cu mândrie un nume cu o grafie aparte, cu doi ”t”, o moștenire de familie.

”Mama s-a numit Ottilia, străbunica a purtat același nume. Am certificate de la 1600, doar că primele femei care au purtat acest nume erau Othilia. Ulterior au devenit Ottilia. Nu am deslușit misterul, e o enigmă (râde – n.r.), dar mergem mai departe. Și fiica mea este tot Ottilia și sper ca și ea, dacă va avea fete, să păstreze această tradiție”, ne-a spus artista care a descoperit că are talent la vârsta de 37 de ani.

”Am trecut printr-un necaz mare și cred că a fost ca o mână întinsă de Dumnezeu ca să nu mă prăbușesc. Cred că foarte multe persoane își găsesc salvarea în creativitate, nu neapărat în pictură. În cazul meu s-a întâmplat în urmă cu 11 ani. De atunci tot lucrez. Primele creații au fost încercări, dar apoi am descoperit sticla de care m-am îndrăgostit. Cred că sticla are ceva magic. Culorile sunt în spate, așa cum sunt făcute icoanele. Nu este ceva palpabil, dar are adâncime și mister. Și aici m-am regăsit în tehnica asta. M-am inspirat de la icoanele ortodoxe, dar am dus mai departe tehnica și încă experimentez. Folosesc diferite tehnici, diverite medii, foiță de aur, tuș, acum experimentez și cu culori cretate, deci încă mai am de învățat”, ne-a spus ea.

Cum nimeni nu este profet în țara lui, nici Ottilia Cormos nu a fost. Creațiile ei au avut mai mult succes în străinătate, îndeosebi cerceii pe care îi pictează pe plăcuțe din lemn.

”Am văzut, mai ales în Franța, că majoritatea pictorițelor fac și altceva, nu doar pictură, fac bijuterii sau cărți poștale, o formă accesibilă de artă. Pictura e scumpă și să o produci, și să o vinzi, sunt opere unicat. Inspirația vine, dacă vine, dacă nu stăm și mai așteptăm, așa că accesoriile acestea sunt cumva o prelungire a procesului creativ. Îmi place să numesc asta artă purtabilă. Se caută tot ce este unic și cu asta am eu noroc că am stilul meu personal. Am trimis cercei în Elveția pentru un magazin care se deschide acum. Au văzut pozele pe contul meu și imediat mi-au spus că da, vor fiindcă sunt superbi cerceii, e altceva decât se găsește acolo. Am noroc cu faptul că fac ceva ce nu fac alții și că arta este apreciată chiar și la altă valoare financiară. Dacă în țară vând cerceii pictați cu prețuri între 50 și 150 de lei, în străinătate prețurile încep de la 30 de euro”, a spus ea.

Zilele acestea o găsiți pe Ottilia Cormos la Târgul Mărțișor – Tradiție și simbol de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud unde vinde inclusiv mărțișoare pictate pe sticlă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.