Actualitate

Cerşetoria, motiv de întâlnire a ATOP. Pugna: E un fenomen care ar trebui eradicat, însă nu ştim cum

Problema cerşetoriei a fost discutată în ultima şedinţă a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Bistriţa-Năsăud, condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna. Fiecare şi-a dat cu părerea, dar nu s-a găsit nicio soluţie. Ca urmare, ATOP şi-a dovedit din nou inutilitatea.

Iată cum au decurs discuţiile:

Alexandru Pugna: – preşedintele ATOP: Problema cerşetoriei este una foarte prezentă în municipiul Bistriţa. Este plin de copii care cerşesc peste tot, deci este o problemă foarte importantă. E un fenomen care ar trebui eradicat, însă nu ştim cum. Părinţii acestor copii sunt principalii vinovaţi şi cred că ei ar trebui cumva pedepsiţi.

Ionel Ciurar:reprezentantul comunităţii –Aceşti copii ar trebui identificaţi şi apoi chemaţi la secţie părinţii lor şi purtate discuţii cu ei.

Ioan Ovidiu Mureşan: comisar şef IJP: În astfel de activităţi au fost implicaţi şi identificaţi 356 minori, care au fost predaţi familiei şi au fost luate măsuri de sancţionare contravenţională conform Legii nr. 61/1991. Însă, dacă le dăm amenzi părinţilor, aceştia nu le plătesc niciodată. Atâta vreme cât legea este defectuoasă, noi putem în fiecare zi doar să-i numărăm, să-i amendăm şi apoi să le dăm drumul înapoi pe stradă. Legislaţia contravenţională, prin Legea nr. 61/1991, republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, a prevăzut contravenţie la art.3, pct. 3, o formă voluntară a cerşetoriei, care consta în „apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte”, sancţionată cu amendă de la 100 lei la 500 lei.

Dr. Corina Ernst: – reprezentantul comunităţii: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu ar putea să se implice? Adulţii care iau nişte bani (alocaţii) după aceşti copii, ar trebui cumva traşi la răspundere, eventual să nu li se mai acorde aceste alocaţii.

Ioan Ovidiu Mureşan: – Ar trebui să existe o prevedere expresă în aces sens, care în momentul de faţă lipseşte. Iar această sancţiune pe care o dăm noi nu poate fi condiţionată de retragerea alocaţiei pentru copii. Noi suntem foarte preocupaţi de acest fenomen însă, din păcate, eficienţa măsurilor care le luăm este aceasta care se vede pe stradă.

Ionel  Ciurar: Problema este la nivel naţional, nu numai la noi în judeţ.

Ioan Ovidiu Mureşan: Noi încă nu ne-am confruntat cu reţelele. Dacă acuma nu luăm măsuri, mai târziu ne va fi foarte greu cu reţelele de cerşetorie. Eu vă asigur că suntem foarte preocupaţi de acest fenomen, însă ar fi mult mai eficient să putem să-i ducem “undeva” după ce îi luăm de pe stradă. Însă, acel “undeva” ne lipseşte. Şi nici nu avem timp efectiv ca să ne ocupăm mai mult de această problemă.

Ionel Ciurar: Şi poliţia locală ar trebui să intervină. Problema e că aceşti bani obţinuţi prin cerşetorie ajung pe mâinile cuiva care îi foloseşte în alte scopuri.

Ovidiu Frenţ: subprefect – Cauza cerşetoriei nu reuşim să o stăpânim, pentru că statul nu are această posibilitate. Totul pleacă de la şcoală şi de la educaţie.

Ioan Ovidiu Mureşan: – După Paşte, vom avea o campanie care se derulează an de an pe cerşetorie. Prin Proximitate, prin CAPC (Compartiment de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii) se desfăşoară această campanie. Vă spun un lucru. Cu cât sunt mai mulţi cei interesaţi de eradicarea acestui fenomen, cu atât mai mult creşte eficienţa.

Dr. Corina Ernst: Campania are şi un obiectiv? Să sensibilizeze opinia publică?

Ioan Ovidiu Mureşan:  Da, bineînţeles.

Dr. Corina Ernst: Şi ONG-urile ar trebui să se implice.

Ionel Ciurar: Am încercat să ne implicăm şi noi, prin asociaţiile romilor, însă nu am prea reuşit.

Ioan Ovidiu Mureşan: Eu vă propun ca la niveul lunii octombrie să reanalizăm eficienţa acestei campanii despre care vă vorbeam mai devreme.

Samuel Coman: – consilier judeţean PNL–N-ar fi eficient să propunem şi deputaţilor noştri o lege a cerşetoriei? De exemplu: după 3 abateri aceşti copii să fie instituţionalizaţi.

Ionel Ciurar: ONG-urile, dacă tot se fac atâtea proiecte, ar putea să-i adune pe toţi.

Alexandru Pugna: Nu avem atâtea instituţii unde să-i adunăm pe toţi. Ar trebui alte legi mai dure şi mai concrete. Propuneri concrete dacă aveţi, vă rog.

Samuel Coman: Eu personal o să fac o recomandare parlamentarilor în acest sens.

NOTĂ: Să mai spunem că, pentru aceste activităţi „laborioase” din seria „să discutăm discuţii”, membrii ATOP sunt retribuiţi. În medie, un membru ATOP primeşte lunar în jur de 500 de lei. 

10 comentarii

  • Vorbereala multa, rezultate zero. Stil balcanic de a pierde timp si de a toca banul ceteteanului.
    Daca cercetoria este interzisa trebuie aplicat legislatia si punct.
    Amenda. Nu ai achitat? Detentie 1 zi pentru fiecare 50 lei amenda. In caz repetat marit detentia. (Sistem german unde pentru 5 eur neachitati faci puscarie)
    Copii la cersit? Simplu. Luati copii de la parinti. Plus parinti amendati. Procedura mai departe ca si mai sus.
    Dar si cel mai important este ca statul sa se ocupa de socializarea cercetoriilor si sa indeparta cauzele de cersetoria = saracia sau evaziune fiscala.
    Ajutor social este mult prea inferior. Locuinte sociale prea putine. Asistenti sociali ori sint prea putin ori nu fac treaba. Alocatia copilului este o gluma si prea mic, lafel ca si pensiile. Ar trebuie pe linga salarul minim pe economie introdus si un venit minim garantat pentru orice ceteteam. Ceva de genul 200-300 Lei persoana/familie si limitat numar de copii in asa fel se scade aloctatia dupa un anumit numar, daca nu poti sustine din efortul propriu. Si subventia la chiria locatiunii, asa se vor crea locuinte sociale si de privati care astfel au chiriasi pentru care statul garanteaza venitul de chirie(tot sistem german)
    Finantarea? Combatere evaziune fiscala si ilucidarea sistemul de impozite in asa fel se fie transparent si inteligibil pentru toate lumea. Schimbarea prioritatiilor administratiei publice pentru bunastare ceteteanului contra dezvoltarea proiectelor fantaziste care servesc minoritati cu fite mari. (wonderlanduri, piste de ski, trasee turistice, balneo acuaristice, tramvaie prin sate, parcari in loc de restrictii circulatie , festivaluri pentru lte minoritati cu fite, masini mari si multe pentru uz personal etc…)

    • Alocatiile au generat cresterea numarului de cersetori, va imaginati daca ele ar creste… Cred ca trebuie, urgent, gandit modul de atribuire alocatii / legat de capacitatea parintilor de a creste oameni nu numai de a procrea. Trebuie gasite solutii alternative, interzisa cersetoria si sanctionat sever / la copii, sistare alocatii.
      Este o pata pe imagine tarii dar si o povara ingrijoratoare pentru cetatenii ei. Nu ne mai putem preface ca o ignoram, sunt foarte multi si extrem de agresivi.

    • De acord cu marirea alocatiei, in conditiile acordarii ei celor ce pot sa justifice capacitatea de a creste un copil: venituri, educatie, sanatate.

  • nu dl. Born, puscaria nu rezolva nimic. astia sint ca acasa acolo.credeti-ma. asi avea eu o solutie drastica si eficienta de stirpire definitiva a acestui fenomen, nu pot sa spun aici dar va dati seama voi ce vreau sa spun. o zi minunata va doresc.

    • Din gresala v-am dat un minus, dnle Gregoir, cer scuze. La prima vedere credeam ca critica era adresat mie….pe cind eu am incercat sa ignor propunerea domnului RA.
      Nu trebuie indepartati saraci ci saracia. Cauze trebuie tratate nu simptomele. Dar avem cu cine?

  • Vorba cuiva: INCAPABILILOR. Atunci ce mai ocupati functii, inainte de alegeri toate le stiati, toate le faceati, acum nu stiti cum. Aveti politie locala, autoritati puneti-le la treaba: la biserici, in piete, in locurile unde stau indienii, ardetii, iar apoi o sa aveti si rezultate. INCAPABILILOR.

  • Sunt tot felul de cersetorii, la toate nivelele sociale. Si de jos in sus, si invers.
    Unii cersesc fel si fel de functii, altii cersesc locuri eligibile si multiposturi…de exemplu pensionarii care mai lucra in primarie, si pensie si salar.
    Unii cersesc bani, altii dreptul la munca si se cerseste azi si dreptul la viata.
    Iar copiii cum sa fie educati, cand cei ce ar trebui sa-i educe sunt needucati, sistemul fiind foarte, foarte poluat, a corupt toate institutiile.
    Ar trebui eradicat si fenomenul cersetoriei electorale camd prin manifestatii ca cea de sus se incearca asa zisa sensibilizare a opiniei publice in favoarea celor care detin putere politica.
    De ce prin toate aceste actiuni se urmareste doar distrugere?

  • Permiteti-mi o completare:
    In cadrul sedintei A.T.O.P. din 31.03.14 am afirmat ca in acest moment sunt luate masuri impotriva efectelor fenomenului cersetorie si nu, din pacate, impotriva cauzelor care il genereaza, neexistand posibilitatea institutionalizarii tuturor minorilor surprinsi cersind de catre organele de politie.
    Am invocat educarea acelor copii ca o obligatie a societatii care trebuie dublata si de alte masuri sociale si/sau contraventionale asupra parintilor.
    Nu cred ca discutiile au fost inutile, ele pot si trebuie sa genereze cele mai bune solutii prin consultari intre institutii si societatea civila reprezentata prin O.N.G.-uri in acest organism. Mentionez ca A.T.O.P. isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 (privind organizarea si functionarea Politiei Romane) in domeniul sporirii eficientei serviciului politienesc din unitatea administrativ-teritoriala in care functioneaza.

  • Consider ca o PARTE dintre propunerile facute de catre d-l Born odata legiferate de catre cei care au ajuns in parlamentul Romaniei VOTATI DE BISTRITENI , completate de o campanie in presa puternica : ” DACA NU VREI SA MAI FI DERANJAT CU ACEST TIP DE „ACTIVITATE” , NU O MAI FINANTA ! ” ar fi un prim pas, marunt…..este adevarat,…spre ceea ce ne dorim TOTI – cei care …. – NU AVEM INTERESE CA ACEASTA ACTIVITATE – SA EXISTE !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS