Economie

Iată o femeie simplă cu instincte de om de afaceri!

Trăim într-o lume plină de incertitudini, dar un lucru este sigur: banii nu ajung niciodată. În faţa acestei situaţii, unii aleg să se resemneze şi să trăiască doar cu ce câştigă din salariu, alţii să întindă mâna, alţii să muncească în plus şi în domenii diferite decât cele pentru care s-au pregătit. Fac lucruri cu pasiune, iar acest lucru se vede cu ochiul liber.

Din categoria acestor oameni face parte şi doamna Silvia Seica. E de loc din Urmeniş, dar locuieşte la Bistriţa. În urmă cu trei ani, a venit pentru prima oară la Festivalul „Toamna bistriţeană” unde a adus nişte murături făcute de ea cu legume din propria grădină. A vândut aproape toate borcanele fiindcă lumea a fost impresionată de design. Să nu uităm că trăim într-o lume în care imaginea este totul. Dacă ne place ceva, abia apoi gustăm. Combinaţia de forme şi culori a atras ca un magnet. Atunci i-a venit ideea să facă un mic business personal.

„Sunt muncitoare. Fac murături în timpul liber, după serviciu. Cultiv legume la noi în grădina de la ţară. Mie îmi place foarte mult să pun legume la murat. În fiecare an, am pus foarte multe pentru familie încât nu le puteam consuma. Erau exagerat de multe şi mi-a venit ideea să vând. Era păcat să le arunc. Am început tocmai aici, la Toamna bistriţeană, acum trei ani. Atunci am vândut foarte bine. Toată lumea a fost atrasă de design. Oamenii mi-au spus că şi-au dat seama că arată bine şi sunt convinşi că sunt şi foarte gustoase”, a declarat femeia, sâmbătă, în faţa standului pe care l-a aranjat, din nou, cu gust.  

În timpul săptămânii, doamna Seica vinde murături în Piaţa Decebal. Despre afacerea ei, spune că merge „acceptabil” în ciuda crizei şi a faptului că a pierdut un client important, un restaurant care cumpăra constant murături de la ea.

„Am avut comenzi constante de la un restaurant care venea de două ori pe săptămână să ia, dar cu criza aceasta a dat faliment. Ca orice afacere de comerţ mai scârţâie că nu sunt bani. Eu însă nu vreau să mă îmbogăţesc. Pur şi simplu fac murături din pasiune şi reuşesc să completez veniturile familiei, strâng bani de cheltuială. Avantajul meu e că nu cumpăr legumele, le cultiv. Dacă le cultiv, e mai rentabil să le vând preparate”, a declarat ea. 

Deşi spune despre ea că e un om simplu, doamna Silvia are instincte de om de afaceri. Anul trecut, a pus ardei foarte iuţi la murat să vadă ce spun clienţii. Cum multora le-au plăcut, piaţa fiind testată, anul acesta a vândut multe borcane.

„Lumea mi-a cerut anul trecut când am pus puţin, de probă, iar anul acesta am pus mai mult şi am vândut destul de bine. Doar azi am vândut patru borcane”, a spus ea.

Deşi gospodinele ţin la reţetele lor, Silvia Seica a fost mai puţin misterioasă în privinţa salatei bulgăreşti. Iată reţeta: se folosesc şase kilograme de legume de toate felurile, castraveţi, gogonele, ardei, gogoşari, morcovi, ţelină, conopidă, sfeclă roşie. După ce sunt tăiate mărunt, acestea sunt amestecate cu un kilogram de zahăr şi un litru de oţet. Se adaugă sare după gust, se pune apă şi se pun în borcane de diferite dimensiuni cu ramuri de busuioc. După trei zile, salata poate fi servită.

În cazul în care nu vă iese, o găsiţi pe doamna Silvia în Piaţa Decebal. Dacă veţi cumpăra de la ea, e ca şi cum i-aţi spune: Bravo!

Cristiana Sabău

   

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.