Social

Cod galben de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, dar şi de inundaţii

ACTUALIZARE - ANM a emis o avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, valabilă în mai multe judeţe din ţară, inclusiv Bistriţa-Năsăud, de marţi 17 septembrie, de la ora 15.00, până miercuri 18 septembrie, la ora 15.00. Cod galben de inundaţii pe Someş.

În intervalul 17 septembrie, orele 15.00 – 18 septembrie, ora 03.00 instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Crişana, Maramureş, Transilvania, în dealurile Banatului şi ale Olteniei, precum şi în zona montană, informează Administraţia Naţională de Meteorologie.

Se vor semnala averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 20…25 l/mp şi izolat 50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar. În judeţele Arad şi Timiş se vor înregistra în general cantităţi de apă de 10…15 l/mp.

În intervalul 18 septembrie, orele 03.00 – 15.00 în Maramureş, Moldova, estul Transilvaniei, Carpaţii Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Se vor semnala averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi vor fi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 20…25 l/mp şi izolat 50 l/mp, iar în centrul şi sudul Moldovei se vor încadra, în general, între 10 şi 15 l/mp.

Cod galben de inundaţii în Bistriţa-Năsăud

Râurile din mai multe bazine, aflate pe teritoriul a cinci judeţe din nord-vestul ţării – Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bistriţa Năsăud şi Sălaj -, se vor afla sub atenţionare de cod galben de inundaţii, de marţi, de la ora 20.00, până miercuri, la ora 20.00.

Codul galben se instituie pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someş (judeţele Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Cluj) şi Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), potrivit atenţionării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

În primele ore ale intervalului menţionat se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie cu efect de inundaţii locale şi pe unele râuri mici din zona de deal şi munte din sud-vestul ţării, mai anunţă INHGA. Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

Cum va fi vremea până la sfârşitul lunii

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 16 -29 septembrie, în fiecare regiune a ţării.

În Transilvania, în primele zile maximele termice vor fi în medie de 23…24 de grade, după care vor scădea şi vor ajunge la medii de 16…18 grade în perioada 18-20 septembrie, când vremea va fi rece. Apoi, până la sfârşitul lunii, valorile diurne vor fi cuprinse în medie între 17 şi 19 grade. Mediile temperaturilor nocturne se vor situa, în prima jumătate a acestei săptămâni, în jur de 9 grade, apoi vor scădea până la 6…7 grade în 19 septembrie, urmând ca până la sfârşitul intervalului, să nu mai prezinte variaţii semnificative.

Va ploua pe arii extinse în intervalul 17-19 septembrie când cantităţile de apă pot fi mai însemnate, dar şi în zilele de 22 şi 29 septembrie. În rest doar pe spaţii restrânse vor fi ploi slabe de scurtă durată.

cod galben ploi cod galben 2 sep inundatii cod

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS