Actualitate Cultură

Comuna Lechinţa şi-a regăsit istoria în vechea Biserică Evanghelică (FOTO)

Lechinţa, comuna care a fost şi probabil va redeveni cel mai important centru viticol al judeţului a îmbrăcat haine de sărbătoare. Zilele Lechinţei au început vineri, la Biserica Evanghelică, în prezenţa unor oaspeţi de seamă care au venit să vadă filmul documentar "Lechinţa, istoria regăsită" şi să afle lucruri inedite despre istoria locului. Printre ei, preşedintele CJ, Radu Moldovan, şi primarul Becleanului, Nicolae Moldovan.

Primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, i-a invitat la eveniment pe toţi cei care au avut un cuvânt de spus în istoria recentă a comunei Lechinţa, inclusiv pe predecesorul său, Teodor S. Pop, şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Marinescu. De asemenea, au răspuns invitaţiei, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, administratorul public Florin Moldovan, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, cel din Budeşti, Vasile Codrea, inspectorul şcolar general Camelia Tabără şi inspectorul pentru învăţământ primar Smaranda Florean. Au mai venit Sorin Roşu Mareş, şeful APDRP, Cozmin Wechter, fostul şef al RAR, dar şi Alexandru Gherman, fost director al Grupului Şcolar Lechinţa. Nu au lipsit nici preotul din sat, cadre didactice şi alte personalităţi locale.

Filmul documentar a fost realizat de Direct TV. Documentarul conţine fotografii din arhiva Primăriei Lechinţa, dar şi a saşilor.

Primarul din Lechinţa, Romeo Florian, a precizat că filmul va însoţi monografia comunei. ”A început cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Lechinţei. Nu am ales întâmplător această locaţie pentru că Biserica Evanghelică este una dintre cele mai vechi construcţii din comuna noastră, o clădire unde de-a lungul timpului s-au luat decizii importante. Filmul documentar ”Lechinţa, istoria regăsită” va face parte din monografia Lechinţei, care va fi tradusă în engleză şi germană”, a spus Florian.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că este foarte important ca biserica să poată fi reabilitată cu bani europeni. ”Avem un mod mai aparte de a începe manifestările de Zilele comunei Lechinţa. Suntem într-o locaţie mai mult decât interesantă. Înţeleg de la domnul primar că situaţia juridică a clădirii este puţin mai complicată, dar sper să se rezolve. Mai e puţin până la următorul exerciţiu financiar şi astfel de clădiri au prioritate în obţinerea finanţării din fonduri europene. Este important ca această valoare a comunei, unde s-a scris istorie, să poată fi reabilitată”, a afirmat Moldovan.

Biserica fortificată din Lechinţa domină dealul de lângă centrul localităţii. Zidul de incintă construită din piatră are un plan neregulat, ovoidal, cu guri de tragere pentru puşti, zidurile sale sprijinite şi prin contraforturi prezintă numeroase lipsuri. Într-una din gurile de tragere s-a amplasat tabla de comemorare a unei reparaţii din 1772. Clopotul cel mare datează din secolul al XVIII-lea, cele două mai mici au fost turnate în anul 1923, la Sibiu. Orologiul este din 1861. Nu departe de turn se deschide intrarea actuală al incintei. În mijlocul incintei se ridică una dintre cele mai mari şi cele mai importante biserici gotice ale regiunii.

Amenajarea interioară a bisericii dispune de mai multe piese valoroase cum ar fi cristelniţa de piatră datată din 1494 şi mensa altarului medieval. Cele două strane din cor datează din 1884. Lângă altar se află o cristelniţă de marmură cu decor goticizant, care pe baza inscripţiei s-a realizat în 1889. În pavimentul corului se găsesc mai multe lespezi funerare, cea mai veche, monumentul unui preot, pe baza inscripţiei destul de şterse poate fi datat probabil în anul 1581, celelalte au fost cioplite la începutul secolului al XIX-lea. Sunt foarte importante băncile pictate din secolul al XVIII-lea ale bisericii, dintre care unele au chiar reprezentări figurative. Conservarea acestor piese de valoare este o prioritate a reabilitării bisericii.

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!

Cristiana Sabău

1 biserica evanghelica lechinta 2 romeo florian 3 florian moldovan 4 moldovan denes moldovan 6 c tabara 6 popescu marinescu 7 bis ev lechinta 8 bis ev lechinta

2 comentarii

  • consider ca cel care a scris articolul este lipsit de profesionalism deoarece cind a prezentat persoanele invitate s-a referit ca a fost prezent ,si preotul din sat ,scurt etc..dar preotul din sat nu are nume …da cum a fost prezentat actualul cu numele ,fostul cu numele cit mai dura sau costa sa prezinte preotul cu mumele sau directorul scolii cu numele etc.etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS