Actualitate

”Bistrița Folk”: Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Doru Stănculescu, Grupul Ecoul

ACTUALIZARE Cea de a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs pentru tineret ”Bistrița Folk” se desfăşoară vineri 13 și sâmbătă 14 noiembrie în Sala Polivalentă. Festivalul va avea două secţiuni distincte – una de concurs şi una de recitaluri, iar intrarea este liberă.

Inițial, festivalul fusese programat în Teatrul de vară, însă a fost mutat pe ultima sută la Sala Polivalentă deoarece cortul nu are autorizație de la ISU pentru evenimente la care participă mai mult de 200 de spectatori.

Evenimentele festivalului sunt reprezentate de reunirea grupului Ecoul, în formula Sorina Bloj & Magda Puşkas, pentru un recital extraordinar şi prezenţa în premieră a lui Nicu Alifantis (foto) afis bta folk bun 2015împreună cu trupa Zan (13 noiembrie), la ”Bistrița Folk”. Actuala componenţă a trupei este Nicu Alifantis – voce, chitare, Mihai Neniţă – vioară, keyboards, Virgil Popescu – bass, vocal, Răzvan Mirică – chitare, vocal, Relu Biţulescu – tobe.

Pentru prima dată va concerta la ”Bistrița Folk” împreună cu noua sa formulă instrumentală şi cantautorul Ducu Bertzi, capul de afiş al celei de a doua seri.

Corola evenimentelor artistice propuse de ediţia actuală a festivalului este întregită de prezenţa lui Doru Stănculescu împreună cu Sorin Minghiat în cea de a doua seară de recitaluri.

Vor mai susţine recitaluri Vali Şerban & Florin Săsărman, Alexandra Sidor şi Vasile Bancea. Gala laureaților și recitalurile au loc în 14 noiembrie, de la 18.15.

O premieră va fi şi lansarea cărţii de interviuri “Taifas cu menestreli”, autori Florin Săsărman şi Vali Şerban, aflată în curs de apariţie la Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc în deschiderea primei seri a festivalului (13 noiembrie, ora 17.45).

De asemenea, în deschiderea celei de a doua seri, vor fi lansate şi cărţile Vali Şerban – “Istoria unui vis”, editura Eikon 2014 şi Cornel Costea – “Vocile Inimii – o istorie subiectivă a Radioului public românesc”, Editura Karuna 2015 (14 noiembrie, ora 17.45).

Concursul de compoziţie şi interpretare (13 noiembrie, ora 18.15) se adresează tinerilor cu vârsta până la 30 de ani, care nu au câştigat Marele Premiu al festivalului la precedentele 5 ediţii. Concurenţii vor prezenta două piese muzicale, compoziţii proprii sau prelucrări. Premiul întâi va fi de 1.500 lei, iar totalul premiilor se va ridica la peste 4.000 lei. Regulamentul festivalului şi formularul de înscriere sunt disponibile pe site – ul www.ccm-bistrita.ro, termenul limită de înscriere a concurenţilor fiind 7 noiembrie. Juriul secţiunii concurs va fi compus din oameni de specialitate, implicaţi în fenomenul folk românesc.

Festivalul concurs pentru tineret ”Bistrița Folk” este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi de Asociaţia Culturală România din inima mea Bistriţa (ASCRIM), cu sprijinul Primăriei Bistriţa şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Concert extraordinar Nicu Alifantis & Zan 

După mai multe prezenţe solo la unele ediţii anterioare ale festivalului “Bistriţa folk”, Nicu Alifantis vine de data aceasta la Bistriţa în formula Alifantis & Zan şi avându-l ca invitat pe violonistul Mihai Neniţă. Este formula de scenă cel mai des întâlnită la concertele din acest an ale cantautorului, care în 2015 a avut o mulţime de proiecte muzicale. Cu Zan, Nicu Alifantis cântă din 1995, trupa fiind înfiinţată în acel an pentru imprimarea albumului său “Voiaj”. În anii următori Nicu Alifantis avea să imprime mai multe albume cu colegii şi prietenii săi de la Zan (“Nichita”, “Neuitatele femei” ş.a.) şi să susţină proiecte concertistice în ţară şi în străinătate. Actuala componenţă a trupei este Nicu Alifantis – voce, chitare, Mihai Neniţă – vioară, keyboards, Virgil Popescu – bass, vocal, Răzvan Mirică – chitare, vocal, Relu Biţulescu – tobe.

După 32 de ani, Sorina şi Magda refac grupul Ecoul şi cântă la “Bistriţa Folk”

“Taina”, “Lumina”, “Cana cu vin” – iată câteva dintre cântecele grupului “Ecoul” lansate pe scena Cenaclului Flacăra în anul 1981, care încă înseamnă foarte mult pentru muzica folk românească. După mai bine de trei decenii, ele vor putea fi ascultate în interpretarea originală, pentru că cele două membre iniţiale ale grupului “Ecoul” din Reghin, Sorina Bloj şi Magda Puşkaş vor reface duetul lor la Festivalul Naţional pentru Tineret “Bistriţa folk”, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămani la Sala Polivalentă din Bistriţa.

Grupul “Ecoul” a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în anul 1981, după câştigarea trofeului la festivalul “Baladele Dunării” de la Galati, unde preşedintele juriului era poetul Adrian Păunescu. Impresionat de frumuseţea cântecelor interpretate de cele două fete din Reghin, Adrian Păunescu le-a cooptat în Cenaclul Flacăra şi, în scurt timp, toată România fredona “Taina” sau “Cana cu vin”, cântece intrate adanc în sufletele românilor. Numai că în 1983 Sorina a părăsit Cenaclul Flacara şi grupul “Ecoul” în formula Sorina Feier – Magda Finna devine amintire. Până, iată, în această toamnă, când cele două răspund invitaţiei de a se reuni pentru un recital extraordinar la “Bistriţa folk”. Grupul “Ecoul” va evolua pe 13 noiembrie, în prima seară a festivalului, precedand concertul “Alifantis & Zan”.

“Am ajuns la vârsta la care nu mai pot să spun “nu” când este vorba de trecerea unor vămi dincolo de care mă pot reîntâlni cu oameni din trecutul meu frumos. De fapt, dincolo de tot şi de toate, Magdalena are un loc special în sufleul meu: ea este persoana cu care am gustat cele mai frumoase amintiri şi emoţii ale tinereţii mele artistice” (Sorina Bloj)

“Ne facem şi nouă o bucurie şi îţi mulţumim Florin Săsărman, pentru că ai venit cu această idee! Şi să ştii că nu este o coincidenţă, dar tocmai înainte am vorbit cu Sorina şi, mă rog, nu am mai cântat de vreo treizeci şi ceva de ani… Cântăm, Doamne ajută! Să vedem ce vom mai putea reclădi din cioburi, din ce a mai rămas şi cred că o să iasă un lucru frumos!” (Magda Puskas)

Şi iată cum se reânnoadă una dintre poveştile frumoase ale muzicii folk!

Ducu Bertzi & Friends 

Prezenţa din acest an a lui Ducu Bertzi la “Bistriţa Folk” este marcată de prezentarea noului proiect al cantautorului maramureşean, “Ducu Bertzi & Friends”. Preocupat de găsirea a noi modalităţi de exprimare artistică, Ducu Bertzi a adus lângă el mai multe instrumente şi astfel a ajuns la o formulă care îi satisface exigenţele. Componenţa grupului “Ducu Bertzi & Friends” este Ducu Bertzi – voce şi chitară, Irina Furdui – vioară, Constantin Neculae – chitară, voce şi Tavi Iacob – keybords. Astfel, noul sound de pe scenă aduce un plus de dinamism şi expresivitate concertelor susţinute de Ducu Bertzi, sesizat imediat şi de către spectatori.

“Ducu Bertzi & Friends este un proiect început anul acesta. Mi-am dorit un alt sound şi e mult mai plăcut să fii înconjurat de prieteni pe scenă”, a declarat Ducu Bertzi în aşteptarea concertului de la Bistriţa. El are numai cuvinte frumoase despre Festivalul “Bistriţa Folk”: “Festivalul folk organizat de Florin Săsărman este unul devenit de prestigiu şi pentru mine este o mare onoare să fiu din nou prezent la Bistriţa. Ştiu câtă muncă presupune organizarea unui festival de ţinută şi îi felicit pe Florin şi pe cei care îl sprijină. La Bistriţa, toamna, când se adună roadele şi folkiștii vin cu „roadele” ultimului an: lansări de carte, de albume, de noi formule scenice. Aşa e la Bistriţa, într-o mare adunare de oameni buni” a încheiat Ducu Bertzi.

Etichete

2 comentarii

  • remus

    10 noiembrie 2015 la 13:46

    Cortul de cultura sau „Teatrul de vara” cum pomps i se mai spune, nu corespunde normelor PSI. Conform precizarilor facute de purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, plutonier major Marius Rus, cortul nu are aviz de securitate la incendiu. Cortul e o amenajare cu caracter temporar în aer liber. La evenimentele peste 200 de persoane, pe scaune, este nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu dar trebuie îndeplinite unele condiţii: scaunele să fie legate, pentru ca, în caz de incendiu, să nu se împiedice oamenii, să existe stingătoare suficiente, căi de evacuare, să fie personal PSI şi personal instruit care să asigure prima intervenţie în caz de probleme. Aceste condiţii NU au fost însă îndeplinite, deşi s-au organizat acolo zeci de evenimente, multe dintre ele cu cortul arhiplin, adică aproximativ 400 de persoane.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS