Sănătate

Conferință medicală la Bistrița, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

La Centrul Cultural Dacia din Bistrița are loc, joi 13 iulie și vineri 14 iulie, în prezența ministrului Sănătății Alexandru Rafila, Conferința ”Modele de bună practică în administrarea spitalelor – Rolul autorităților locale“.

Ministrul Sănătăţii a spus la deschiderea conferinței că modul în care este administrat spitalul din Bistriţa şi investiţiile făcute în sănătate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în ultimii ani, reprezintă un model de bună practică, apreciind că autorităţile locale trebuie să înveţe să fie responsabile pentru sănătatea comunităţilor pe care le reprezintă.

”Scopul acestui seminar este să identificăm soluţii în câteva arii cheie, pentru care trebuie să facem o schimbare încât asistenţa medicală să ajungă să reprezinte un element de încredere pentru populaţia din România. Să ştiţi că popularitatea domnului preşedinte Moldovan aici, în judeţ, cred că în bună măsură este legată de performanţa sistemului de sănătate şi este un lucru foarte bun, pentru că arată, de fapt, nu numai o implicare a autorităţii locale, ci şi o viziune, un proiect pe termen mediu cel puţin pentru sănătate comunităţii din acest judeţ. Şi lucrul acestea este cel mai important, să învăţăm să fim responsabili pentru sănătatea comunităţilor noastre. Cred că lucrul acesta este ceea ce ne lipseşte şi sper că vom reuşi să avem nişte puncte de efervescenţă şi să încercăm să extindem aceste modele de bună practică în întreaga ţară”, a declarat Alexandru Rafila.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a explicat că sănătatea a reprezentat o prioritate pentru mandatul său încă din 2012, iar în ultimii ani a reuşit investiţii importante în acest domeniu şi atragerea a peste 100 de medici către SCJU Bistriţa.

”Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, fără a fi lipsit de modestie, cred că este un model de succes. În 2012, când am câştigat pentru prima dată funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, făcând o analiză, erau extrem de multe nevoi şi resurse puţine. Am ales, împreună cu colegii mei, să tratăm sistemul de sănătate, în mod special spitalul, ca prioritate zero. În ultimii ani, au venit peste 100 de medici. În momentul de faţă, suntem printre puţinele spitale care nu se plâng că nu mai au medici în UPU. Să ştiţi că am observat un lucru extrem de important: nu doar salariile sunt cele care ţin medicii români în ţară, sigur că partea salarială este o componentă importantă, dar mulţi dintre medici sunt interesaţi să îşi poată face meseria, să aibă condiţii, să poată creşte, să se poată perfecţiona”, a spus șeful CJ.

Se discută teme importante precum controlul și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, atragerea și păstrarea resursei umane în domeniul sănătății, comunicarea între pacienți și profesioniștii din sănătate, alimentația pacienților spitalizați, bune practici în îngrijirea pacienților vârstnici și finanțarea spitalelor publice.

Conferința se adresează managerilor, directorilor medicali și directorilor de îngrijiri din spitalele din România, care vor avea oportunitatea să interacționeze cu experți recunoscuți în domeniu, să exploreze studii de caz și să împărtășească bunele practici.

Evenimentul este organizat de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistrița Năsăud, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și cu sprijinul Biroului OMS România și al Societății Române de Microbiologie.

Joi 13 iulie

14:00 – 14:15: Deschidere oficială

  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
  • Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud
  • Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița
  • prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST Târgu Mureș

14:15 – 16:00: Controlul și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale

Moderator: conf. univ. dr. Adriana Pistol, medic primar Epidemiologie, secretar de stat

Panel:

  • Ec. Mihaela Moruțan, Șef Serviciu Managementul Calității Serviciilor Medicale Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița
  • Conf. univ. dr. Edit Szekely, Medic primar medicină de laborator și microbiologie medical UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș
  • Dr. Nina Ioana Bodnar, medic primar Boli Infecțioase UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș
  • Dr. Silvia Gatscher, coordonator Programe de Sănătate Publică, OMS România

16:20 – 18:00: Atragerea și retenția resursei umane în domeniul sănătății

Moderator: prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

  • Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița
  • Dr. Teodor Blidaru, medic rezident Radiologie, consilier al Ministrului Sănătății
  • Constantin Poiană, manager Spitalul ”Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși
  • Khamis Al Alawy, coordonator tehnic PNRR, OMS România

Vineri 14 iulie

9:00 – 10:50: Comunicarea între pacienți și profesioniștii din sănătate

Moderator: Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița

Panel:

  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
  • Radu Gănescu, președinte COPAC
  • Dr. Amina Lahlou, șef de secție – Spital universitar Charles Foix; Direcția pacienților, a calității și problemelor medicale – Assistance Publique Hopitaux de Paris
  • Mariana Loredana Drăgănescu-Curea, psiholog clinician și psiho-oncolog la Secția Oncologie medicală – Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița

11:10 – 13:00: Finanțarea spitalelor publice

Moderator: prof. univ. dr. Cristian Vlădescu, Director – Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate

Panel:

  • Conf. univ. dr. Florin Buicu, medic primar Sănătate Publică și Management, deputat
  • Dr. Alexandre Lorenco, managerul Spitalului Coimbra, Universitatea de Sănătate Publică NOVA din Lisabona
  • Dr. Dragoș Garofil, medic primar Chirurgie Generală, consilier al Ministrului Sănătății
  • Dr. Aurora Dragomirișteanu, Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate
  • Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița

14:30 – 16:10: Bune practici în îngrijirea pacienților vârstnici

Moderator: Dr. Amina Lahlou, șef de secție geriatrie și patologii neurologice evolutive – Spital universitar Charles Foix; Direcția pacienților, a calității și problemelor medicale – Assistance Publique Hopitaux de Paris

Panel:

  • Mirela Nemțanu, CEO Fundația HOSPICE Casa Speranței
  • Vasile Barbu, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
  • Dr. Oana-Viorica Palagyi, medic șef al Secției Boli Cronice – Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița

16:20 – 18:00: Alimentația pacienților spitalizați

Moderator: Dr. Amina Lahlou, șef de secție geriatrie și patologii neurologice evolutive – Spital universitar Charles Foix; Direcția pacienților, a calității și problemelor medicale – Assistance Publique Hopitaux de Paris

Panel:

  • Conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoveanu, Medic primar neonatologie – Spitalului Clinic de urgentă pentru copii ”Maria Sklodovska Curie’”
  • Conf. univ. dr. Maria Nițescu, medic primar igienă – președinte al Comisiei de Alimentație și Nutriție, INBI ”Prof. Dr. Matei Balș”
  • Mihaela Moruțan, șef Serviciu Managementul Calității Serviciilor Medicale – Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița

4 comentarii

  • Singura metoda de bune practici in tara asta este retragerea politicului din viata romanilor cat de rapid. Cel putin jumatate din ministere nu mai trebuie sa fie impartita de partidele politice ci de poporul scolit care de fapt are capacitatea de regenerare a societatii sanatoase. Un partid este fix pe dos si asigura bunastarea in stil mafiot numai pentru FAMIGLIA din care faci parte indoctrinata si servila a lipitorilor de afise.

    29
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS