Actualitate

Constantin Rus: Centrul de Excelenţă, frecventat de „tineri nervoşi, obraznici”. De ce îi apreciază

Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa, condus de prof. Constantin Rus, fostul director al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, este, de anul acesta, o instituţie de sine stătătoare, cu personalitate jurtidică. Frecventat anul acesta de 1371 de elevi, repartizaţi în 63 de grupe, cărora le predau 98 de profesori, Centrul Judeţean de Excelenţă reuneşte „tineri obraznici, dar au acea obrăznicie care ne place de multe ori”, a spus directorul Constantin Rus la o şedinţă la ISJ.

„Am reuşit, după câteva luni, să pornim activitatea la această nouă unitate de învăţământ pentru care mă bucur foarte mult, nu pentru mine, ci pentru cei care vor urma. Chiar aştept cu bucurie ca, peste câţiva ani, viitorul director al Centrului Judeţean de Excelenţă să poată să spună că există o unitate de elită în judeţul Bistriţa-Năsăud care pregăteşte copii capabili de mare performanţă. Am ţinut foarte mult ca intrarea într-un astfel de centru de pregătire a elevilor capabili de mare performanţă să se intre pe bază de concurs. Sunt 63 de grupe, în Bistriţa funcţionează 40, la Năsăud 10, la Beclean opt şi la Sîngeorz-Băi cinci. Sunt 143 de ore acoperite din cele 144 care reprezintă cele opt norme didactice pentru anul şcolar  care urmează”, a spus Constantin Rus.

Potrivit acestuia, elevii se pregătesc pentru mare performanţă la 14 discipline, începând cu română, matematică, biologie, chime, informatică şi TIC, istorie, logică, franceză, germană, italiană, germană, maghiară şi chiar matematică de ciclul primar la clasa a IV-a.

„Foarte mulţi copii şi-au dorit să vină la Centrul Judeţean de Excelenţă. Din punctul nostru de vedere, mileniul III este al competitivităţii, al creativităţii, în care este nevoie de valori pentru a face diferenţa şi în administraţie, şi în ştiinţă, şi în tehnologie, şi în management. Este nevoie de copii din această categorie chiar dacă unii dintre ei nu vor rămâne în ţară. Oriunde vor merge vor putea conduce lumea altfel decât este acum, credem noi. Există copii deosebiţi”, a spus Constantin Rus.

El a menţionat că, deocamdată, neexistând un spaţiu dedicat, orele se derulează în diferite şcoli, dar că speră ca viitorii directori ai Centrului Judeţean de Excelenţă să poată amenaja un spaţiu propriu, unde „elevii să intre şi să poată studia la cel mai înalt nivel ceea ce le place mai mult”.

„Poate că v-a şocat numărul de 1371 de elevi care doresc să facă pregătire de mare performanţă, dar cred că, la numărul de discipline, este posibil să putem face o selecţie cât mai bună, nu neapărat pentru a ne reprezenta la concursuri naţionale şi internaţionale – şi pentru asta-, dar pentru a se pregăti foarte bine”, a adăugat Constantin Rus.

Directorul a descris noua unitate de învăţământ ca fiind „locul în care transpiri alături de elevi, locul în care poţi să spui nu ştiu, nu pot acum, data viitoare mă voi documenta şi voi lucra alături de tine şi acest subiect pentru că nu va nimeni râde cum s-ar întâmpla în sala de clasă unde trebuie lucrat după programa medie ca dificultate”.

„Copilul care vine la Centrul de Excelenţă va înţelege că se lucrează la cel mai înalt nivel şi că profesorul nu e un Dumnezeu, ci profesorul este colegul lui de echipă. Îmi doresc să avem astfel de echipe în care, lucrând alături de elevi, să facem învăţământul altfel. Este o unitate de învăţământ specială fiindcă sunt tineri cu nevoi speciale. Sunt tineri nervoşi, tineri obraznici, dar au acea obrăznicie care ne place de multe ori când elevul ne poate spune nu sunt de acord, domnule profesor, am o altă idee, am o altă soluţie. Ce poate fi mai frumos decât o astfel de stare în care profesorul să poată lucra alături de elev şi să descopere o enigmă pe care şi-o propun împreună? Cred că este locul la Centrul de Excelenţă să vină cât mai mulţi colegi tineri care trebuie să se pregătească acolo pentru o oră de cinci ori mai mult decât pentru ora de la clasă, dar satisfacţia poate fi înzecită. De aceea, am venit astăzi aici pentru a încuraja colegii să vină la Centrul de Excelenţă. Sunt 98 de lectori pentru că am ţinut ca, la fiecare disciplină, să fie mai mulţi profesori şi să fie o echipă, să-şi împartă eforturile astfel încât elevul să câştige de la cât mai mulţi  mentori idei pe care să le dezvolte”, a mai spus Constantin Rus.

El a mai adăugat că, din păcate, activitatea centrului e fărâmiţată în mai multe locuri, iar mulţi elevi fac naveta ca să meargă la orele de excelenţă.

„Unii elevi întreabă de ce nu facem două ore. Ei au venit din altă parte să lucreze. De regulă, elevii vor să terminăm ora repede. Aici vor să lucreze mai mult. Aceasta e satisfacţia supremă”, a adăugat Rus.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a spus la rândul ei: „Am încercat să coagulăm acolo cei mai buni profesori, cei mai buni copii ca să lucrăm într-o altă formă. Aşa cum vedem noi, din ISJ, acest nou PJ are un viitor promiţător”

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS