Actualitate Economie

Cozi nesfârşite la APIA! Funcţionarii lucrează peste program, dar riscă să nu poată prelua toate cererile

Sute de oameni se înghesuie zilele acestea la sediul APIA de pe strada Tărpiului ca să-şi depună cererile de subvenţii pentru animale. Oamenii stau cu orele la cozi fiindcă doar 16 funcţionari le pot prelua actele, dosarul fiind unul destul de stufos iar procedura greoaie. Termenul limită de depunere a cererilor e 30 mai, însă până acum au fost înregistrate doar 15% din solicitări.

Sute de fermieri din toate colţurile judeţuluiiau cu asalt zilele acestea APIA Bistriţa-Năsăud ca să-şi depună cererile de subvenţii pentru animale. Spre deosebire de anii trecuţi când instituţia prelua mai multe tipuri de cereri, şapte în total, în perioade diferite, acum se implementează programul pilot al cererii unice. În timp ce funcţionarii sunt copleşiţi de mulţimea de documente, oamenii, majoritatea în vârstă şi bolnavi, stau cu orele la cozi de pază la uşi.

L-am întrebat pe  directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, de ce s-a ajuns în această situaţie oarecum bizară.

„Toate subvenţiile care erau individualizate în anii trecuţi pe vacă, pe oaie, pe lapte, pe vacă din zona defavorizată, etc., acum se depun Florin capraruprintr-o singură cerere, unică, iar fiecare solicitant de subvenţii se regăseşte în acea cerere unică cu câte tipuri de subvenţii poate accesa. Noi am făcut o programare şi am mers pe termenul limită care ne-a fost transmis, şi anume 30 mai, dar sperăm ca Guvernul sau Ministerul să prelungească termenul. Noi suntem un judeţ destul de complicat din acest punct de vedere, al treilea din ţară ca număr de animale, avem în jur de 14.000 de potenţiali beneficiari de subvenţii, iar o planficare până la data limită înseamnă o supraaglomerare a numărului de fermieri pe zi, ajungându-se la 600-700 de cereri pe care ar trebui să le preluăm într-o zi. Am suplimentat numărul de personal, însă tot nu putem face faţă în timp util. Chiar mă gândesc la faptul că, în 21 mai, când e sărbătoare, va fi dezastru, vor veni foarte mulţi fermieri. Alături de Suceava şi Maramureş, şi parţial Harghita care e imediat după noi, avem foarte mulţi solicitanţi de subvenţii. În majoritatea zonelor din ţară colegii se plâng că nu fac faţă cu 3000 de cereri de preluat într-o perioadă atât de scurtă. În aceste condiţii, noi ce să mai zicem cu 14.000? Sigur, eu sper să existe un termen prelungit măcar până în 15 iunie”, a spus Florin Căpraru.

Luni,  16 funcţionari din cadrul APIA Bistriţa-Năsăud preluau cereri de la mulţimea de fermieri care stătea ciorchine pe la uşi. „E un număr destul de mare de cereri pe fiecare funcţionar. Fiecare funcţionar lucrează peste opt ore, va sta până la ultimul fermier, dar vreau să înţelegeţi că sunt fermieri, în general din zone defavorizate, care vin cu câte patru-cinci tipuri de subvenţii într-o singură cerere şi evident că durează. Sunt multe anexe de completat, paşapoartele animalelor, confruntăm baza noastră de date cu cea de la ANSVSA. Aceste operaţiuni ne iau câte o jumătate de oră pe fiecare dosar. Nu ai cum altfel”, a spus Florin Căpraru.

Directorul APIA a explicat că şi aplicaţia nu a funcţionat timp de o săptămână, preluarea cererilor începând doar din data de 12 mai.

„Din 12 până în 20 mai, nu avem cum să preluăm 14.000 de cereri, aşa că eu cred că termenul se va prelungi. Ca număr de cereri preluate, suntem pe locul întâi în ţară, însă, nu am preluat decât 15% din cereri până acum. Putem prelua până la 22 seara doar 600 de cereri. Nici într-un caz o mie. E aproape imposibil să ne încadrăm în termenul limită”, a spus directorul APIA Bistriţa-Năsăud.

Florin Căpraru le transmite fermierilor să respecte programarea trimisă primăriilor şi medicilor veterinari din fiecare comună.

„Să respecte acea zi ca să nu ajungem la supraaglomerări în ultima perioadă. În prima săptămână nu a funcţionat programul, e adevărat, dar fermierii aceia vor fi reprogramaţi. Cei care au programare să o respecte fiindcă, în felul acesta, au certitudinea că pot depune cererea în siguranţă”, a spus Florin Căpraru.

buluceala APIA 2 buluceala APIA 3 buluceala APIA 4 buluceala APIA 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS