Actualitate

Cronica sumbră a vieţii prof. Horváth Pál, urmărit de Securitate, într-o carte ce va fi lansată vineri

„Trecute sub tăcere”. Aşa se numeşte cartea scrisă de Mersdorf Ilona şi Pal Horváth care prezintă viaţa  fostului profesor de limbă şi literatură maghiară Horváth Pál, care a predat la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, o „victimă a dicaturii”.

Cartea în limba română va fi lansată vineri, începând cu ora 14.30 la Hotel Metropolis, urmând ca de la 17.00 să fie şi prezentarea în maghiară. Iată ce spun autorii despre ea:

„Horváth Pál, profesor de limbă și literatură maghiară din Bistrița, a fost victima dictaturii, la fel ca și mulți alții. Pentru asta a fost suficient să predea elevilor lecțiile în limba lor maternă, să organizeze o trupă de teatru, să facă eforturi pentru păstrarea și consolidarea unei comunități. Cum a funcționat aparatura de producere a victimelor? Cum a putut deveni cineva turnătur sau obiectiv al urmăririi? Erou sau trădător? Cine au fost cei care, din umbră, au tras firele? De ce se tace sau se vorbește doar în șoaptă despre evenimentele din trecut, astăzi, când ni se permite să vorbim, să aflăm adevărul? Mai multe sute de pagini cu documentele Securității anexate cărții pe un CD prezintă o cronică sumbră a vieții lui Horváth Pál. Imaginea acestei vieți este întregită de fragmente din jurnale de familie şi discuții purtate cu persoane din fostul anturaj”.

Volumul va putea fi achiziţionat de la eveniment.

8 comentarii

  • la bunicii mei le-a fost profesor……mi-au povestit multe despre el si cat era de aspru cum elevii si cum ii batea si asuprea…..haideti sa nu ridicam in slavi un ungur care abuza de puterea din vremea respectiva si perzecuta romanii…

    • Este greşit să judecăm fapte petrecute acum 50 de ani, prin prisma prezentului.
      Acum 50 de ani era normal ca profesorii să bată elevii, deci, ceea ce a făcut dl. Pál ( dacă este adevărat) era normal pt. acea perioadă.
      Nu cred că trebuie să il judecăm pe Vlad Țepes pt ce a făcut acum 500 de ani, atunci era normal să tragi in țeapă, să torturezi. In ziua de azi ajungi la Tribunalul International de la Haga.
      Comentariile de genul celui mai de sus, nu contribuie la conviețuirea paşnică dintre români şi minoritățile conlocuitoare. Din contră, reaprind ura şi conflictul inter etnic.

    • Pentru „cum asa”:
      Am fost unul dintre elevii perioadei in care dl prof Horvath era profesor si director adjunct al scolii. Cred ca este vorba de confuzie in amintirea parintilor dv.
      Era drept si autoritar, ceea ce vad ca se confunda cu „asuprirea” in acceptia dv.
      Acest OM, inainte de a fi „un ungur”, a fost un erudit, elegant si foarte implicat in viata culturala a scolii.
      Niciodata nu am auzit despre dansul decat cuvinte de apreciere.
      Era perioada in care doar oamenii competenti ocupau functii de conducere; dl prof Horvath a fost unul dintre oamenii care au contribuit radical la crearea armoniei dintre elevii romani si maghiari.
      Poate cei care vom citi cartea aceasta vom descoperi si latura mai putin „roza” din viata dumnealui, latura pe care conteporanii de rand nu au cunoscut-o… orice amintire ne poate imbogati cunostintele.
      Dumnezeu sa-l odihneasca!

    • Auzi cum asa,

      Bag seama ca bunicii tai , care ti-au povestit ca d-l prof. Horváth era un ungur care persecuta („perzecuta” cum zici matale) romanii, erau ceva nomenclaturisti, sau erau securisti plini?
      Inceteaza cu minciuna ordinara ca securistii ar fi fost patrioti , care aparau poporul roman. Securistii au aparat P.C.R.-ul si privilegiile personale primite de la partid. Erau slujitorii acelora, pe care generalul Radescu i-a numit „oameni fara tara, neam si Dumnezeu”, adica a comunistilor. Restul sunt legende national-comuniste!

      Lica

    • Pt. ” cum asa”
      De unde scoti asemenea ineptii despre acest profesor, pedagog de exceptie,un adevarat umanist, care ar putea fi exemplu pentru multi profesori actuali. Cica ” batea si asuprea”,de unde si pana unde asemenea minciuni si gogomanii, pareri de om ingust in vederi.
      In alta ordine de idei,corect este ” bunicilor mei le-a fost profesor” si nu cum te-ai exprimat mata ” la bunicii mei le-a fost……” Sa ne exprimam corect daca tot avem pareri tendentioase!

    • Pt „cum asa?”
      Baiete esti idiot!
      Se vede ca nu ai umblat la scoala. Exprimare de analfabet. Cu inteligenta stai prost, aproape cat a unui bou (animalul), aproape. Animalul iti este superior.

  • Ma intreb daca securistii ( slugi devotate a P.C.R.) deveniti mai nou poeti si mari patrioti, care se intalnesc cu regularitate la Cercul Militar (Casa Armatei) din parc, vor veni si ei la lansarea cartii? Ar putea contribui cu informatii de prima mana. De exemplu cine au fost turnatorii in cazul d-lui prof. Horváth.

    Henti de peste strec

  • Am avut onoarea ,sa fiu eleva profesorului Horvát Pál,model de corectitudine,profesionalism si nu in ultimul rand un parinte pt.noi.A fost un profesor modest ,nici urma de agresivitate. Va rog nu intinati memoria celui mai iubit profesor.D.zeu sa-l odihnesca in pace.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS